Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaUgnė Žilytė, [email protected]

Galimybė skaitantiems užsienio kalbomis


 

„Bookshare“ – tai didžiausia pasaulyje elektroninė biblioteka, skirta žmonėms, turintiems skaitymo sunkumų. Biblioteka kaupia knygas „Daisy“, BRF, „ePub“ ir „MS Word“ formatais. Norint pasiekti visus šios bibliotekos leidinius, būtina registracija, tačiau ši elektroninė platforma taip pat siūlo daug laisvai prieinamų knygų, kurias galite skaityti neturėdami paskyros. 

„Bookshare“ siūlo daugiau nei 200 ispanų, per 500 vokiečių ir apie 7000 anglų kalba laisvai prieinamų leidinių. Čia galima rasti ir po kelis ar keliolika kitomis kalbomis esančių įvairių žanrų leidinių, kuriems skaityti nebūtina registracija. Norėdami susipažinti su šios bibliotekos laisvai prieinamu turiniu ir išsirinkti norimą leidinį, įsijunkite interneto svetainę www.bookshare.org, spauskite „Advanced Search“ ir nusistatykite reikiamus paieškos parametrus. Paieškos laukelyje „Books to Search“ pasirinkite variantą „Freely Available Books“. Toliau naviguodami su tabuliatoriumi pasirinkite norimą leidinių kalbą ir būtinai laukelyje („Available in Country“) pasirinkite šalį, kurioje esate, nes ne visi leidiniai prieinami visose šalyse. Pasirinkę šiuos svarbius parametrus, spauskite mygtuką „Advanced Search“. Paieškos rezultatai bus pateikti lentelėje, kurioje rasite knygos pavadinimą, autorių, žanrą, išleidimo metus ir veiksmus, leidžiančius skaityti knygą, pasirinkti norimą knygos formatą arba ją parsisiųsti. 

Norėdami klausytis knygų „Daisy“ formatu, spauskite mygtuką „Read Now“, atsidarys knygos klausymo langas. Paspaudę mygtuką „Start“, paleisite knygą, tačiau prieš tai reiktų nueiti į nustatymus („Settings“) ir ten pasikeisti skaitymo balsą („Voice“), nes sistema automatiškai parenka „Reginos“ balsą ir pradeda juo skaityti anglišką knygą. Taip turbūt yra todėl, kad pasirenkame Lietuvą kaip šalį, kurioje pasirinkti leidiniai prieinami. Nustatymuose taip pat galite keisti daugelį parametrų, tokių kaip skaitymo greitis bei garsumas. 

Norėdami klausytis „Daisy“ knygų, parsisiuntę jas į savo išmaniuosius įrenginius, turite papildomai parsisiųsti „Eeasy Reader“ programą. Į „Android“ ir „iOS“ įrenginius šią programą parsisiųsite nemokamai iš „Google Play“ parduotuvės arba „App Store“, tačiau norėdami turėti šią programą kompiuteryje su „Windows“ operacine sistema, turėsite ją pirkti už 47,99 eurus iš „Microsoft Store“ arba laikinai pasinaudoti mėnesio trukmės bandomąja versija. Todėl kompiuteryje geriausia knygas „Daisy“ formatu klausytis tiesiogiai iš tinklalapio www.bookshare.org. 

Keletas žodžių apie kitus formatus. BRF – tai formatas, skirtas elektroninėms brailio knygoms skaityti su brailio eilute, todėl šio formato knygas parsisiųskite į savo kompiuterį ir įsikelkite į brailio eilutę. „ePub“ ir „Word“ formatais knygas galite skaityti tiek tiesiogiai www.bookshare.org interneto svetainėje, tiek parsisiuntę į savo išmaniuosius įrenginius. 

Įdomaus skaitymo ir gerų įspūdžių apsilankius „Bookshare“. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką