Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Koncertai tik moterims. Pari Zanganeh


 

Parašas po straipsniuBūti dainininke Irane nėra paprasta. Būti moterimi, nerege ir išdidžiu, nepaklūstančiu, savo teises suvokiančiu bei ginančiu žmogumi – kartais netgi nesaugu. Pari Zanganeh turėjo galimybę gyventi bet kurioje kitoje šalyje: JAV, kur į jos koncertus burdavosi tūkstantinės minios, Vokietijoje, Italijoje ar Austrijoje, kur ji baigė operos vokalo studijas, pradėtas dar Teherane. Ji keliavo po pasaulį ir galėjo pasilikti kur panorėjusi, tačiau diva tiesiog myli gimtąją šalį. Čia ji pasiliko norėdama dalyvauti savo tautos visuomenės kitime, prisidėti prie jo, ypač neregių teisių gynimo, nes žinojo, kad turi didelę galią – balsą. 

P. Zanganeh balsas yra išlavintas, operinis sopranas – tarpinis tarp lyrinio ir dramatinio, taigi labai spalvingas ir plačių galimybių. Atliekamos tradicinės klasikinės persų kompozicijos bei iraniečių kompozitorių dainos pelnė jai didžiulį populiarumą ir išskirtinai aukštą statusą. Karjeros kelyje kliūtimi galėjo tapti autoavarija 1972 m., kurioje trisdešimt trejų moteris neteko regėjimo. Tačiau ji šiam pokyčiui nesuteikė dramatiškos reikšmės ir visą gyvenimą po to siekė parodyti ir paaiškinti ją supantiems žmonėms, kad ji liko tokia pat, kokia buvo iki tol. Taip pat ji dėjo dideles pastangas šviesti visuomenę ir siekė, kad miestai būtų draugiškesni ir patogesni neregiams, nuolatos skirdavo dosnią paramą vaikų su regos negalia fondams ir prieš kiek daugiau nei dešimtį metų publikavo memuarus, kuriuose pasakojo, kad regėjimo netektis nėra kliūtis žmogui gyventi aktyvų gyvenimą, užsiimti mėgstamomis veiklomis. Ji darė tai žinodama, kad jos pasakojimas bus išgirstas daugelio žmonių – Irane ji yra legenda, jos balsas skamba kiekvienuose namuose, nepaisant to, jog islamo respublika nepalaiko pasaulietinių pramogų. 

Iki 1979 m. Irano revoliucijos Zanganeh buvo žvaigždė beveik vakarietiška šio žodžio reikšme – jos įrašai buvo leidžiami ir parduodami, jos balsas skambėdavo per populiarias medijas, koncertuose. Pasikeitus santvarkai, iš eterio dingo bet kokia nereliginė muzika, bet P. Zanganeh šlovė neblėso. Jos įrašai saugomi ir klausomi kiekvienuose namuose, kiekvienas iranietis žino jos vardą ir prisimena jos dainas. 

Tas ypatingas statusas ir visuotinė pagarba, matyt, buvo ta jėga, kuri saugojo maištingąją divą. Jos prabangių namų svetainėje kabantys jos pačios ir kitų moterų fotoportretai neuždengtais veidais kito žmogaus apartamentuose būtų palaikyti neleistinomis interjero detalėmis. Ji galėjo sau leisti pasitikti savo vestibiulyje užsienio žurnalistus, dengdama galvą elegantiška skrybėlaite vietoje hidžabo – galbūt, rizikuodama prisitraukti nemalonę. 

Besibaigiant XX a. Irane buvo vėl leista koncertuoti. Tiesa, moteris galėjo dainuoti tik moterims ir tik uždarose privačiose erdvėse. Pari dėkingai priėmė šią atsivėrusią galimybę, kuri reiškė ne tik jai pačiai svarbią progą atkurti koncertinę veiklą, bet ir būdą praturtinti kasdienybę kitoms moterims, kurių veiklos ir socialinis gyvenimas ilgus metus buvo smarkiai apribotas. 

Gruodžio 2-ąją ji atšventė savo 81-ąjį gimtadienį – pripažinta, mylima artistė, įdėjusi svarų indėlį į iraniečių klasikinę muziką, pelniusi daugybę pripažinimo ženklų (tarp jų – tarptautinį Aukso dainos apdovanojimą) ir už savo kultūrinę bei labdaringą veiklą nominuota Geros valios ambasadore. Ir kai Irane vyksta maži pokyčiai dėl moterų ar neįgaliųjų gerovės – greičiausiai, tame yra dalelė P. Zanganeh įtakos. 

  

Paspaudę nuorodą paklausykite P. Zanganeh balso. 

 

Nuotrauka: P. Zanganeh 

Garbaus amžiaus dainininkės Pari Zanganeh portretas. Moteris matoma nuo pečių iki viršugalvio, šiek tiek pasisukusi kairiuoju profiliu. Jos plaukai paslėpti po tamsia megzta kepure, akis dengia akiniai plačiais rėmeliais ir tamsiais stiklais. Moters lūpos ryškios, šiek tiek pravertos, smulkų veidą ir kaklą dengia negilios raukšlės. Ausyse dainininkė segi apvalius žėrinčius perlus. Moteris viki tamsų megztinį, aplink kaklą riši tamsų šalikėlį, atrodo pasitempusi ir pasitikinti savimi. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką