Kasdienybės iššūkiai

Autoriaus nuotraukaUgnė Žilytė, [email protected]

Virtuvės karalystėje


 

Parašas po straipsniuVirtuvė – tokia vieta, į kurią daugiausia investuoju ir joje praleidžiu didžiąją dalį laisvo laiko. Naudoju daugelį tokių pačių virtuvinių įrankių kaip ir regintieji, tačiau jei randu kokį nors akliesiems pritaikytą prietaisą, apsvarstau, ar man jis praverstų, tokį visada nusiperku. Lietuvoje daugelio prietaisų nėra arba jų kainos daug aukštesnės nei užsienyje, todėl didžioji virtuvės prietaisų dalis pas mane atkeliavo iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Vokietijos. Pasidalysiu naujienomis virtuvėje ir asmenine patirtimi, kuri, galbūt, daug kam pravers. 

Su pirmąja didele siunta iš JAV gavau neregiams pritaikytą tortų pjaustyklę, leidžiančią vienu paspaudimu tortą supjaustyti į aštuonias dalis jo net neprilietus. Šios pjaustyklės kaina siekia maždaug keturiasdešimt JAV dolerių. Taip pat gavau užsisakytą silikoninį peilį daržovėms pjaustyti ir nustebau, kad silikoninis daiktas gali taip gerai pjauti. Beje, jis kainuoja tik šešis JAV dolerius. Tuo pačiu užsakymu atkeliavo ir skysčių dozatorius, kuris visuomet praverčia atėjus svečiams, kad nereiktų pilti arbatos puodelio turinį tikrinant pirštu. Techninės pagalbos centras Lietuvoje irgi duoda panašius dozatorius, tačiau į juos dedamos baterijos daug greičiau išsenka nei tokio paties prietaiso, pirkto iš JAV. Į pastarąjį dozatorių dedamos AAA dvi pailgos plonos baterijos, o į gaunamus Lietuvoje – mažytės tablečių formos. Gal tai turi įtakos naudojimo laikui? Amerikietiškas dozatorius taip pat kainuoja tik apie septynis JAV dolerius. 

Tame pačiame užsakyme buvo ir įvairių matavimo indų bei šaukštelių su brailio užrašais – šie dalykai padeda gaminant pyragus, kai reikia tikslaus ingredientų svorio. Tik amerikiečiai kitaip rašo trupmenas: skaičiai parašyti be skaičiaus žymės, o vardiklis nuo skaitiklio atskirtas pasviruoju brūkšneliu. Tokių pačių matavimo įrankių galima įsigyti ir Vokietijoje su europiniais brailio rašmenimis maždaug už dvidešimt eurų. Dar iš JAV atsisiunčiau specialius lipdukus, klijuojamus prie liečiamų virtuvinių prietaisų – elektrinių viryklių, orkaičių ar mikrobangų krosnelių. Mano mažojoje „rezidencijoje“ viryklė ir orkaitė neturi liečiamų mygtukų, tačiau ant mikrobangų krosnelės šie lipdukai puikiai tiko. Vėliau jie man pravertė ir ant „AEG“ skalbyklės / džiovyklės. Tokių lipdukų nesunkiai galima gauti ir Lietuvoje, kartais jų būna „Lidl“ prekybos centruose, taip pat galima rasti „Senukuose“. 

Buvau atlikusi didelį užsakymą iš Vokietijos, siuntinys man suteikė daug džiaugsmo. Vienas iš jame buvusių prietaisų yra daržovių pjaustyklė. Ši pjaustyklė turi tris funkcijas: daržovių pjaustymo, padažų maišymo ir nuplautų salotų džiovinimo. Į apvalų indelį įsistato labai aštrūs peiliukai, prie jų į tą patį indelį reikia įdėti norimą supjaustyti daržovę, tada ant indelio uždedamas dangtelis, turintis sukimo rankenėlę. Reikia tik peiliukų stovą įkišti į dangtelio apačioje esančią skylutę teisingai uždarius indelį. Užtenka penkis kartus patraukti vieną rankenėlę ir daržovė – susmulkinta. Norint išdžiovinti nuplautas salotas, reikia vietoj peiliukų į pjaustyklės vidų įdėti džiovinimo indelį, kurio šonai yra su skylutėmis, tad praeina oras ir vandens perteklius. Į džiovinimo indelį įdėti nuplautas salotas, viską uždengti ir vėl kelis kartus patraukti rankenėlę. Norint išmaišyti padažą, į indelį reikia sudėti reikiamus ingredientus ir įstatyti jį į maišiklį, viską uždengti ir vėl kelis kartus patraukti rankenėlę. Visi reikalingi įrankių priedai pridėti prie pjaustyklės. Ši multifunkcė pjaustyklė kainuoja trisdešimt devynis eurus. 

Iš Vokietijos man taip pat atsiuntė neregiams pritaikytą mandoliną – daržovių pjaustyklę riekutėmis. Su ja daržoves galima supjaustyti trijų skirtingų storių riekelėmis. Kad nesusipjaustytume rankų, yra pridėtas laikiklis, su kuriuo turime laikyti daržovę, kaip trintuve pjaustydami ją riekutėmis. Mandolinos kaina – dvidešimt eurų. Iš tos pačios šalies taip pat atkeliavo neregiams skirtas konservų atidarytuvas, jis yra šiek tiek tvirtesnis už įprastus ir, manau, kad jo tvirtumas labiausiai pasiteisina, nes iki šiol aš turėtus vis sulaužydavau. Šis prietaisas kainuoja dvidešimt tris eurus. Taip pat džiaugiuosi ir kitu atidarytuvu, turinčiu stiklainių, butelių, konservų atidarymo ir butelių atsukimo funkcijas. Jis man tikrai praverčia, ypač jei kas nors labai tvirtai užsuka butelį – įrenginys kainuoja tik tris eurus. 

Taip pat nusipirkau pjaustymo lentelę su užsiveriančiais kraštais. Kai ką nors supjaustydavau ir dėdavau į keptuvę, dažnai nukrisdavo pro šalį ant viryklės. Dabar šios problemos nebeliko, nes mano minėta lentelė užlenkiamais kraštais padaro lataką, kuriuo supjaustyti produktai nukeliauja į keptuvę. Ši lentelė kainuoja dvidešimt tris eurus. Savo virtuvę praturtinau ir virto kiaušinio pjaustykle, kuri vienu paspaudimu kiaušinį supjausto į kelias riekutes. Šio prietaiso kaina – maždaug dvylika eurų. Nusipirkau ir užvirto pieno detektorių – tai tarsi toks medalis, kurį reikia įmesti į puodą verdant pieną. Kai užverda, „medalis“ pradeda daužytis į puodo kraštus. Šio prietaiso kaina – dvylika eurų. Dar turiu makaronų virimo detektorių: vieni mėgsta kietesnius, vadinamus „al dente“, kiti minkščiau virtus makaronus. Taigi šis detektorius, atrodantis kaip „mafijozas“, pradeda dainuoti įvairias itališkas melodijas, priklausomai nuo makaronų kietumo laipsnio. Jame yra įmontuotas temperatūros sensorius, pagal kurį prietaisas žino, kada kurią melodiją reikia groti. Vokietijoje galima nusipirkti panašų kiaušinio virimo detektorių. Tiek makaronų, tiek kiaušinio virimo detektorių baterijos nėra keičiamos, jiems suteikiama dvejų metų garantija, kuriai pasibaigus, jei detektorius išsenka, tiesiog reikia nusipirkti naują. Tokie muzikiniai detektoriai kainuoja po penkiolika eurų. 

Vietoj kiaušinių virimo detektoriaus galima nusipirkti kalbančią kiaušinių viryklę. Tai atskiras prietaisas su elektros laidu, kurį reikia įjungti prieš verdant. Į prietaisą reikia įpilti vandens, kurio kiekis nurodytas pridėtame dozatoriuje. Vienu metu galima išvirti šešis kiaušinius. Taigi sudedame norimą kiaušinių kiekį iki šešių, uždengiame dangčiu ir paspaudžiame mygtuką... Kai kiaušinis išverda minkštai, išgirsime vokiškai ištariamą frazę („Die weiche Eier sind fertig“) – minkšti kiaušiniai yra paruošti. Jei lauksime dar, vėliau išgirsime, kad vidutiniškai minkšti kiaušiniai yra paruošti, ir taip toliau. Šis prietaisas gan garsiai kalba, apie išvirtus kiaušinius išgirsite net būdami vonioje! Jeigu klausysitės muzikos su ausinėmis ir dar maksimaliu garsu, tai gal jau ir nebeišgirsite, bet pypsėjimą vis tiek turėtumėte girdėti. Kai išverda norimo kietumo kiaušiniai, tiesiog dar kartą paspaudžiame mygtuką ir prietaisas išsijungia. Ši viryklė kainuoja dvidešimt devynis eurus. 

Štai tiek naujienų mano virtuvėje iš užsienio. Tiesa, dar norėjau duonos pjaustyklės, bet JAV laikinai neturi, šveicarai nesiunčia į Lietuvą, o vokiečiai tokiu prietaisu neprekiauja. Mielai galėčiau pagelbėti užsisakyti kokių nors prietaisų, kreipkitės el. paštu, feisbuko žinute. 

 

Nuotrauka: Dizaineriai kasmet sukuria naujų daiktų ar prietaisų, neregiui gelbėjančių virtuvėje / www.pexels.com nuotr. 

Virtuvės nuotrauka. Ant tamsios kaitlentės, kurią supa šviesus stalviršis, padėta tamsi apvali, maždaug trisdešimties centimetrų skersmens, keptuvė sidabro spalvos rankena. Į ją beriami šviesioje iš kraštų sulankstomoje lentelėje pjaustyti pievagrybiai. Lentelę dešinėje rankoje laiko prie stalviršio stovinti mergina, vilkinti šviesų megztinį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]