Viršelio istorija

 

Apie varančiąją jėgą


 

Ar tamsa gali motyvuoti? Ar ji gali priversti susimąstyti apie savo ir kitų, kitokių pasaulį? Ar po aklinos tamsos šviesą išvydęs žmogus gali praregėti ir kitaip – įvertinti savo gyvenimo dovanas ar bent pagalvoti, kokie smulkmeniški rūpesčiai kartais pagadina dieną? Ne vieną tokių išpažinčių yra išklausę po kelias valandas reginčiuosius tamsos kelionėje lydintys patyrimų centro „Dialogas tamsoje“ komandos nariai, patys joje nardantys kaip žuvys vandenyje. Jie niekada nesiskundžia. Jie pilni idėjų ir smalsumo. Šioje patyrimų erdvėje jie yra lyderiai ir mokytojai, gyvi pavyzdžiai, kaip išlikti nestabilumo akimirkomis. Ir jos praeina, jei turi į ką įsikibti. 

Būtent neregių ir silpnaregių komanda buvo ir tebėra varančioji jėga lietuviškojo „Dialogo tamsoje“ įkūrėjai Liepai Lieponei kaunantis su šio sudėtingo laiko finansiniais ir veiklos pristabdymo sunkumais. Bet ir pati Liepa šiems jaunuoliams yra varančioji jėga! Juos subūrusi ne vien darbui, o į savotišką šeimą, judinanti idėjas ir siekianti pokyčių. Tam, kad visuomenėje atsirastų daugiau dialogo ir kiekvienas būtų priimtas. 

 

Viršelyje – „Dialogo tamsoje“ komanda: (iš kairės) Gražvydas, Irma, Liepa, Andžejus, Dainora, Aivaras / „Dialogo tamsoje“ archyvo nuotr. 

  

Viršelio nuotrauka. Joje – šeši jauni žmonės. Jie pozuoja fotosesijoje, juodame fone, išsirikiavę dviem eilėmis. Pirmoje eilėje sėdi vienas vaikinas ir dvi merginos, visi matomi maždaug nuo šlaunų iki viršugalvio. Gražvydas, pozuojantis kairėje nuotraukos pusėje, kiek pasisukęs kairiuoju profiliu ir galvą nuleidęs žemyn, rankose laiko šviesaus medžio gitarą. Jis liekno kūno sudėjimo, šviesių trumpų plaukų, tvarkingai sukeltų aukštyn, užsidėjęs akinius tamsiais stiklais, šypsosi praverta burna. Vaikinas vilki baltus marškinius ir juodą švarką. Šalia jo, trijulės viduryje, sėdi jauna mergina, Irma. Ji galvą gerokai pakėlusi aukštyn ir kiek pasukusi kairėn. Kairiąja ranka ji laiko gitaros grifą, o dešinę sulenkusi ir iškėlusi ties krūtine. Merginos plaukai šviesūs, garbanoti, ilgi, ji nuoširdžiai kvatojasi. Mergina vilki baltus marškinius ilgomis rankovėmis ir margas kelnes. Jai iš kairės, dešinėje nuotraukos pusėje, pozuoja kita jauna moteris, Liepa. Ji pasisukusi kairiuoju profiliu, žiūri tiesiai į skaitytoją ir plačiai šypsosi. Jos plaukai rudi, surišti į kuodą, ji vilki šviesius marškinėlius su smulkiu užrašu ir tamsų švarką. Šiai trijulei už nugarų stovi kiti trys jaunuoliai – du vaikinai ir viena mergina. Kairėje nuotraukos pusėje pozuojantis vaikinas, Andžejus, kiek pasisukęs dešiniuoju profiliu, jo plaukai tamsūs, trumpi, veidą puošia plati šypsena. Jis vilki baltus marškinius ilgomis rankovėmis ir tamsiai mėlynas kelnes. Šalia stovinti mergina, Dainora, kiek pasisukusi kairiuoju profiliu, galvą nuleidusi žemyn, irgi pastebimai šypsosi. Jos plaukai tamsiai rudi, ilgi, garbanoti. Mergina vilki baltą palaidinę trijų ketvirčių rankovėmis ir tamsias kelnes. Jai iš kairės, dešinėje nuotraukos pusėje stovintis vaikinas, Aivaras, kiek pasisukęs kairiuoju profiliu, žvelgia pirmyn, plačiai šypsosi. Jo plaukai šviesiai rudi, trumpi. Jis vilki baltus marškinius ilgomis rankovėmis ir tamsius džinsus. Dešinės rankos nykštį jis įkišęs į šoninę džinsų kišenę. Visi nuotraukoje pozuojantys žmonės atrodo linksmai nusiteikę, smagiai leidžiantys laiką ir besimėgaujantys vienas kito kompanija. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį juodo fono, gaubiančio jaunų žmonių kompaniją, tačiau apatinėje nuotraukos dalyje esantis vaizdas susiaurėja – nesimato gitaros ir sėdinčių merginų apatinės kūno dalies iki liemens. 

 

PROTANOPIJA. Matomas vaizdas nei kiek nesikeičia nuo realaus vaizdo, tačiau spalvinė gama susiaurėja. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

 

GLAUKOMA. Kairėje nuotraukos pusėje apačioje sėdinčio vaikino beveik nesimato, virš jo pozuojančio vaikino veido dalis taip pat uždengta, matomas tik jo kūnas. Visos kompanijos merginos dar matomos, tačiau dalį dešinėje nuotraukos pusėje pozuojančio vaikino veido dengia migla. 

 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to beveik nesimato kairėje nuotraukos pusėje sėdinčio vaikino ir dalies šalia jo sėdinčios merginos, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemaža apatinės nuotraukos dalis yra užtemusi. Šiuo atveju apatinėje nuotraukos dalyje sėdinčios trijulės kūnus uždengia tamsi dėmė, todėl matomi tik jų veidai. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Šiuo atveju nematome paties nuotraukos centro – apačioje sėdinčios merginos veido, virš jos stovinčios merginos visos kūno dalies iki pat kaktos bei dalies vaikinų, stovinčių šalia pastarosios merginos. 

 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti tik stovinčios merginos kūno dalį nuo šlaunų iki kaklo bei dalį šalia jos stovinčių vaikinų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką