Kasdienybės iššūkiai

Autoriaus nuotraukaDovilė Zuozaitė-Veteikienė, [email protected]

Malonūs švenčių rūpesčiai


 

Parašas po straipsniuJau nuo lapkričio pradžios pramogų vietos, didieji prekybos centrai pasipuošia Kalėdoms ir dovanoja mums švenčių laukimo nuotaiką. Vieni jau tuomet suskumbame pirkti dovanas, kiti tai atidedame vėlesniam laikui, dar kiti jas gaminame patys. Juk Kalėdos – vienintelė šventė metuose, kai dovaną renkame ne vienam žmogui, o daugeliui savo artimųjų. Dėl to kartais malonių staigmenų išrinkimas tampa net iššūkiu, tenka nemenkai pasukti galvą, skirti nemažai laiko paieškoms, bandymui sužinoti, ko artimieji pageidauja. Dar su kitokiais niuansais susiduria ir neregiai bei silpnaregiai. Tad keletas žmonių sutiko pasidalyti dovanojimo tradicijomis, pasitaikančiais iššūkiais bei palankiausiais sprendimais. 

 

Lina, tautodailininkė 54 metai 

Kalėdos – man yra pati laukiamiausia, jaukiausia metų šventė. Galvoti apie jas pradedu jau rudenį. Pirmiausia pamąstau, kaip dar nematytai galėčiau padabinti eglutę. Kai gimsta idėja dėl įdomesnių dekoracijų, pagalvoju, kad gal jų norėtų ir mano draugės. 

Savo bičiulių, giminių rate stengiamės būti atsakingais vartotojais, todėl dėmesys savo artimui, geras žodis ar ramus pasėdėjimas jaukiai surėmus pečius man brangesnis už materialius, kad ir labai prabangius daiktus. Geriau į šventę ateikime su savo iškeptu pyragu, originaliai supakuotais sausainukais, taip bent jau neapsunkinsime artimųjų abejotino reikalingumo daiktais. 

Žinoma, visai kas kita, jei pavyksta sužinoti, ko žmogui tikrai reikia. O jei norimą dovaną dar įmanoma pagaminti savo rankomis, tai pats puikiausias sprendimas. Juk artimajam bus miela prisiminti žmogų, kuris savo rankų šiluma, geromis mintimis ir emocijomis prisidėjo prie dovanos atsiradimo. 

Mano artimieji mielai dėvi mano pačios megztus šalikus, skaras, pirštines, kepures kitus mezginius. O kad išvengčiau kasdieniškumo, šiuos gaminius stengiuosi suasmeninti, pavyzdžiui, randu įdomesnį modelį, naujus puošnius siūlus su kilpelėmis, pūkučiais, parenku nematytą mezgimo raštą, derinu spalvas prie žmogaus dėvimų rūbų. 

Tiek pati mėgstu gauti, tiek ir kitiems stengiuosi dovanoti kūrybingai, šmaikščiai su įvairiomis potekstėmis padarytas dovanas. Naujausias kūrinys – miniatiūrinės linksmų spalvų kalėdinės kojinaitės, kuriose galima paslėpti skaniausius saldainius. Smagiai atrodo iš 3 mažų, plokščių stiklainėlių suklijuotas senis besmegenis. Stiklainėlius galima užpildyti mėgstamais baltais saldainiais, imituojančiais sniegą, kvapniomis kavos pupelėmis ar pačių virta uogiene. Papuošti galime pritaikydami seniui kepuraitę, šalikėlį iš spindinčios eglutės girliandos, priklijuodami akeles ir nosį. 

Gal įdomu bus gauti darbo kalendorių, kurio puslapiuose jau rasime įrašais pažymėtas mums brangias datas, kelias gilesnes įžvalgas ar linksmus juokelius su piešinukais. Žinoma, šio kalendoriaus viršelio aplanką galime nuvelti iš vilnos ir dar slaptą kišenėlę įtaisyti. 

Neregintiems draugams dovanoju ypač atsakingai. Parenku neįprastos formos gaminį, gerai, jei jis dar ir maloniai kvepia. Pavyzdžiui, iš imbierinės tešlos kepta kalėdinė eglutė, kurią sulipdau iš atskirų sausainukų ir papuošiu valgomomis dekoracijomis. Jei renkuosi kažką iš indų, stengiuosi, kad tai būtų dailios formos, patogus naudoti. Juk ir pačia nuobodžiausia dovana laikomas puodelis arbatai gali būti išskirtinai grakštus, su patogia rankenėle, pagamintas iš lengvučio porceliano ar neįprastai grublėto paviršiaus, kampuotas iš molio ar akmens masės. Visada smagu pridėti numegztą, prie puodelio derančią, tekstilinę įmautę, kuri neleidžia puodelio turiniui greitai atvėsti. Ant įmautės galima karoliukais brailio raštu išsiuvinėti palinkėjimą ar sentenciją, kurią supras tik mokantys šį raštą, o kitiems tai bus tik papuošimas. 

Taip pat džiugina dovanos, kuriose įdėta daug žmogaus dėmesio, išradingumo, pastangų. Jei žmogus niekad anksčiau nemėgęs gaminti maisto paruošia tau gardėsį – negali nejausti, koks esi jam svarbus. Ar vaiko su didelėmis pastangomis, meile ir išmone pagaminti servetėlių žiedai (prie svečio lėkštės iš dešinės pusės arba lėkštėje serviruojama medžiaginė, standinta servetėlė, dažnai iš tokios pat medžiagos kaip ir staltiesė, susukama ar įmantriai sulankstoma ir ant jos užveriamas dekoratyvinis žiedas, laikantis, kad servetėlė neišsivyniotų), dekoruoti piešiniais. Visiems svečiams prie tokio iškilmingai padengto stalo bus smagu sėdėti ir temą pirmam jaukiam pokalbiui padiktuos servetėlių žiedų dekoro siužetas. 

Įprastomis, ne karantino, sąlygomis galima pasinaudoti įvairių dienos užimtumo centrų paslaugomis ir pradžiuginti artimuosius savo pagaminta naudinga ir širdžiai malonia dovana. Reikia tik nugalėti rutiną savyje! 

 

Aurimas, 39 metai 

Mes, dauguma vyriškosios lyties atstovų, negalime pasigirti, kad dovanų rinkimas yra mūsų stiprioji pusė. Tad mano požiūris į dovanas yra racionalus ir praktiškas. Renkant jas, rodos, lengviau, kai žinai, ko žmogui reikia ar kai jis pats pasako, tačiau jei tas norimas daiktas yra retas, sunku jį gauti, tai nematant dar didesnė atsakomybė ir kartais net problema. Tad esu iš tų, kurio kalėdinių dovanų karštinė nekamuoja, nes visada naudojuosi greita dovanos išrinkimo galimybe. 

Džiaugiuosi, kad jau praėjo statulėlių, suvenyrų dovanojimo laikai, nes niekas nebemėgsta apkrautų namų. Ypač nereikalingų dovanų jausmas aplanko, kai namuose tenka valyti dulkes. Atleistina tik įsimylėjusiems, kai perkami suvenyrai, meškučiai, pliušiniai žaisliukai suaugusiems. O kitais atvejais jau geriau padovanoti didelį šokoladą, loterijos bilietų ar tiesiog pinigų. 

Kaip masažuotojas, kartais stebiu žmones, kurie ateina su padovanotais kuponais procedūroms. Nelabai skatinčiau tokias dovanas vien dėl to, kad dažnai tai būna vos kelios procedūros, o ne visas kursas, ir žmogus nesulaukia norimo efekto. Arba ateina tik dėl to, kad turi šią dovaną, tačiau be jokio vidinio džiaugsmo, nusiteikimo. Tad šiomis dovanomis reikėtų pradžiuginti tik tuomet, kai žinai, kad žmogus tai vertins ir jam bus naudinga. 

Aš visuomet dovanas renkuosi parduotuvėje, tuomet galiu paimti į rankas, paliesti, paklausus konsultanto, gauti daugiau informacijos, o kai ką gal net ir išmėginti. Jei noriu žmonai kažką paslapčia nupirkti, prašau kito žmogaus pagalbos, kad eitų kartu su manimi. Kiek sudėtingiau su bižuterijos dovanomis, tai apskritai vyrams nemažas iššūkis. Tuomet gelbsti tik intuicija, kas galėtų patikti brangiam žmogui. 

 

Ugnė, 25 metai 

Dovanojant per Kalėdas įvairius dalykus, svarbiausia yra parodytas dėmesys ir originalumas, o jei dar pavyksta suderinti su šmaikštumu ir humoru, gera nuotaika visiems tampa dar viena dovana. 

Stengiuosi dovanoti tai, ką žmogus tikrai sunaudos – išskirtines arbatas, kavą, saldumynus, gurmanišką maistą. Kai anksčiau turėdavau daugiau laiko, pati ruošdavau rankų darbo muiliukus, apveltus vilna, marinuodavau alyvuoges. Panašu, kad šiemet ši tradicija vėl grįš, nes per karantiną daug tenka būti namuose. Tas ruošimas teikia džiaugsmą, o ir visiems smagu būna kartu skanauti kokį nors marinuotą sūrį. 

Niekada nerizikuoju su kosmetikos, bižuterijos pirkiniais, nes tai labai individualu ir galima lengvai suklysti. O dovanas, kurias perku, visas randu internete. Jei ieškau malonios staigmenos vaikams, paprašau, kad tėvai išrinktų ir atsiųstų nuorodą. Viskas pristatoma mano adresu, o po to aš pati dovaną įteikiu nuvykus. Visuomet paprasčiau, kai žmogus duoda kokią nors užuominą apie norimą dovaną. Jei ne, stengiuosi parinkti neutraliai. Tą labai palengvina dovanų čekiai, kai, tarkim, padovanoji kuponą į renginį, o kokį – jau išsirenka žmogus pats. Lengvai išsprendžiamas ir dovanos supakavimas. Perkant internetu net yra paslauga, kai galima paspausti varnelę „supakuoti kaip dovaną“. 

Jei dovana yra skiriama nematančiam žmogui, reikėtų atsižvelgti į tai, kaip jis galės ja naudotis. Neregiams svarbiau už daikto išvaizdą yra jo funkcija, aiškus, patogus ir saugus naudojimasis. Tad čia gal savotiškas iššūkis regintiems, kuriems reikia išmanyti ar išsiaiškinti tam tikras daiktų savybes. Pajuokaujant galima sakyti, kad šiemet kam pritrūks fantazijos, žmonės galės rinktis kovai su virusu skirtas priemones – pirštines, dezinfekcinį skystį, o galbūt kokią nors išskirtinę kaukę. Bet iš tiesų, tokių neeilinių metų ir pandemijos kontekste, manau didžiausia dovana kiekvienam bus, jei tiesiog galėsime šventes sutikti sveiki ir drauge. 

 

Nuotrauka: Kad ir ką dovanotumėte, jaukumo ir šilumos prideda apgalvota tik tam žmogui skirta ar savo rankomis pagaminta smulkmena / www.pexels.com nuotr. 

Kalėdinių dovanų nuotrauka. Nemaža krūva įvairaus dydžio dovanų guli po Kalėdų eglute. Jos įvairių formų – stačiakampės ar kvadratinės, supakuotos šviesiame vienspalviame popieriuje, užrištos tamsiu kaspinu ar be kaspino, languotame dovanų popieriuje ar surištos margu kaspinu, tačiau visos atrodo labai šventiškai. Virš ant žemės gulinčių dovanų kyšo žaliaskarės eglutės šakos, padabintos kalėdiniais žaislais ir mirksinčiomis lemputėmis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]