Specialisto komentaras

 

Atnaujinta programėlė „Transporto balsas“


 

Parašas po straipsniuLapkričio mėnesį, vykdydama savo pažadą vilniečiams neregiams ir silpnaregiams, savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ atnaujino ir patobulino nemokamą mobiliąją programėlę „Transporto balsas“. Programėlė sukurta dar pernai, tačiau ji neturėjo tam tikrų savybių ir nepateisino regėjimo negalią turinčių žmonių lūkesčių. Vienas pagrindinių pastebėjimų, lyginant su atitinkama programėle, veikiančia Kaune ir Šiauliuose, buvo tai, kad ji neteikė tikslios informacijos apie konkrečią į stotelę atvykstančią transporto priemonę. Neregys ar silpnaregis galėjo girdėti informaciją, kad norimas autobusas ar troleibusas atvyks, tarkime, po penkių ar trijų minučių, bet nebuvo tikras, kad atvykusi priemonė yra ta, kurios jam reikia. Telefone esanti programėlė sąveikavo su stotelėse sumontuotomis aktyviomis žymomis ir pateikdavo jų siunčiamą informaciją, bet greitai paaiškėjo, kad šito per maža regėjimo negalią turinčių keleivių savarankiškumui užtikrinti. Atnaujintą programėlę plačiau pristato SĮ „Susisiekimo paslaugos“ plėtros projektų vadovas Mindaugas Žironas. 

Problemą pavyko išspręsti aktyvias, su programėle sąveikaujančias žymas, sumontavus pačiose viešojo transporto priemonėse. Šios žymos leidžia į telefoną gauti tikslią informaciją apie fiziškai į stotelę atvykusį konkretų troleibusą ar autobusą: balsu pasakomas atvykusios transporto priemonės maršruto numeris ir jo kryptis – pavyzdžiui, „devynioliktas troleibusas į Pašilaičius“. 

Vilniuje šiuo metu yra 580 viešojo transporto stotelių, kuriose sumontuotos su programėle susietos žymos. Tačiau net ir tuo atveju, jeigu stotelėje tokios žymos nėra, programėlė „pasigaus“ transporto priemonėje esančią žymą ir neregiui vis tiek praneš reikalingą informaciją. Kuriant programėlę atsižvelgta ne tik į aklųjų, bet ir į silpnaregių poreikius: galima keisti jos fono, raidžių kontrastą. Dar viena nauja programėlės funkcija – automatinis miestų pasirinkimas. Atvykus į miestą, kuriame veikia „Transporto balsas“, programėlė aptiks pirmąją žymą ir automatiškai pasirinks veikti būtent tame mieste. 

Svarbu žinoti, kad nuo šiol vieninga „Transporto balso“ versija veikia Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, artimiausiu metu ją planuojama pristatyti ir Klaipėdoje. Sistema gera tuo atžvilgiu, kad ją nesunkiai galima pritaikyti ir bet kuriame kitame Lietuvos mieste, nereikia „išradinėti dviračio“, o tiktai norimose transporto priemonėse sumontuoti aktyvias žymas ir jas susieti su minėta programėle. 

„Transporto balso“ pakeitimai atlikti glaudžiai bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga ir pačiais regėjimo negalią turinčiais keleiviais. Jie testavo naująją programėlės versiją, teikė pastabas ir siūlymus. „Atnaujinta versija yra daug informatyvesnė, – sako programėlės testavime dalyvavusi Eglė Jarmolavičiūtė. – Realiai į stotelę atvykęs viešasis transportas dabar „pasisako“ savo numerį ir kryptį, kur link jis važiuoja. Esu neregė, todėl aplinką matau tiek, kiek ji skleidžia garsų. Dabar mieste matau gerokai daugiau, nes einant su įjungta programėle gatve man „prisistato“ pravažiuojantys autobusai, troleibusai, „kalba“ sutiktos stotelės.“ „Laukiant autobuso ar troleibuso akims galima „duoti“ knygą, naujienas, atvykusį „pamatys“ ausys“, – juokauja silpnaregis Vytautas Gendvilas. 

„Transporto balsą“ galima vadinti vaizdine ir garsine viešojo transporto švieslente, esančia jūsų telefone. Ja gali naudotis ir, tikėkimės, naudosis ne tik regėjimo negalią turintys keleiviai. Įsijungus programėlę garsu įvardijama artimiausia stotelė, esanti maždaug 50 metrų atstumu, atvažiuojančių maršrutų numeriai, kryptys ir trukmė minutėmis iki transporto priemonės atvykimo. Programėlė yra pritaikyta telefonams su „Android“ operacine sistema, ją atsisiųsti galima iš „Google Play“, surinkus anglišką pavadinimą „Transport voice“. Veikimui reikalingas interneto ryšys, prieš naudojimąsi savo telefone keleiviai turi aktyvuoti „Bluetooth“ funkciją. Taip pat būtina aktyvuoti geografinės vietos (vietovės bendrinimo) nustatymo funkciją telefone arba tiesiog leisti tai padaryti telefono „Android“ programinei įrangai. 

Mūsų žiniomis, tik sukūrus programėlę paaiškėjo, kad ji nepritaikoma telefonams su iOS programine įranga dėl įrangos techninių galimybių apribojimų – juos identifikavo patys programėlės diegėjai. Jei ateityje diegėjai suteiks galimybes jungtis ir iOS turintiems naudotojams, Vilniuje tokia funkcija taip pat bus operatyviai integruota. 

Patiksliname, kad Vilniuje naudojama įmonės „Kauno autobusai“ sukurta programėlė. Džiaugiamės, kad miestai bendradarbiauja ir dalijasi gerosiomis praktikomis, įrankiais. 

 

Nuotrauka: Vilniuje kviečiama išbandyti atnaujintą ir patobulintą nemokamą mobiliąją programėlę „Transporto balsas“ / www.vilnius.lt nuotr. 

Mobiliojo telefono nuotrauka. Jį dešinėje rankoje laiko prie gatvės stovinti moteris. Nuotraukoje matosi tik jos plaštaka, tačiau galima įžiūrėti keletą detalių – tamsų megztinį ilgomis rankovėmis, kurį po tamsia striuke apsirengusi moteris, ir jos tamsiu atspalviu lakuotus nagus. Telefono ekranas atrakintas, jame įjungta mobilioji programėlė „Transporto balsas“. Stačiakampio ekrano viršuje matomas užrašas „Vilnius“, virš kurio pavaizduotas Gedimino pilies bokštą primenantis paveikslėlis. Jo kairėje pavaizduotas meniu ženklas – trys viena po kita esančios linijos, o iš dešinės – garso ženklas – garsiakalbį primenantis ženkliukas. Po užrašu „Vilnius“ dar didesniu šriftu užrašyta „Transportas“. Po užrašu pavaizduotos dviejų autobusų piktogramos – 3G ir 6. Galima suprasti, kad 3G autobusas važiuoja Fabijoniškių kryptimi, o 6 – į Žemuosius Panerius. Po šių dviejų autobusų piktogramomis, ekrano viduryje, matoma tuščia ekrano dalis, o žemiau – artimiausi išvykimai. Pirmasis – 12 autobusu į Žemuosius Panerius, už 3 minučių, o žemiau esantis – 10 autobusu į Markučius, už 5 minučių. Už telefono, antrame nuotraukos plane, matomas platus šaligatvis, gatvė ir kitoje jos pusėje stovintys daugiaaukščiai namai. Kitapus gatvės taip pat galima įžiūrėti viešojo transporto stotelę ir joje lūkuriuojančius žmones. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]