Viršelio istorija

 

Apie vežančią draugystę


 

Įsivaizduokite: ankstyvas, rudeninės saulės nutviekstas rytas. Toks jausmas, kad viskas gerai. Kava išgerta ir paširdžius ima kutenti nekasdienio nuotykio adrenalinas. Tuoj sėsite ant motociklo ir pasileisite per tą rudens rytą visais keliais, jusdami greitį, kiekvieną kelio linkį, duobelę ar posūkį. Susigundysite atsidaryti šalmo stiklą, kad įkvėptumėt vėjo. Pajusite, kaip lyg sparnai kyla rankos – laisvės vėjas. 

Fantazijos. Neregiams tai grynos fantazijos, pasakysite! 

Nebūtinai! Jau ketvirtą kartą galinga motociklininkų kolona pajuda su svarbia užduotimi – sudaryti galimybę visiems regos neįgaliesiems pasivažinėti motociklu. Aldonos Juozaitytės-Pievos iniciatyva rado ištikimą pritarimą LASS bendruomenėje. Aišku, visuomet galima sugalvoti svarbesnių užduočių, bet šioji – ne tik prasukti kilometrai. Tai ilgas, kantrus organizacinis darbas, atsakomybė už savo pažadus, pagaliau – užsimezgęs ryšys tarp motociklo vairuotojo ir negalinčio vairuoti. Tuomet supranti, kad vežti gali draugystė. Palankaus jai laisvės vėjo! 

 

Viršelyje – 2020 m. akcijos „Mane veža“ akimirka / Vygaudo Juozaičio nuotr. 

 

Apvali viršelio nuotrauka. Joje – du vidutinio amžiaus, vidutinio sudėjimo vyrai, stovintys prie didelio tamsaus motociklo priekio. Nuotraukoje matoma tik priekinė motociklo dalis – vairo rėmas, priekinės lempos ir degalų talpa, esanti tarp vairo ir motociklo sėdynės. Kairėje nuotraukos pusėje stovintis vyras matomas nuo klubų iki viršugalvio, kiek pasisukęs dešiniuoju profiliu. Akivaizdu, kad jis labai susidomėjęs, palinkęs prie motociklo dešine ranka liečia, tarsi glosto, motociklo degalų talpą, ant kurios yra iškilus metalinių raidžių užrašas. Vyras žvilgsnį nukreipęs į apatinę motociklo dalį. Jo plaukai šviesūs, trumpi, burna šiek tiek praverta, jis užsidėjęs akinius tamsintais stiklais, vilki tamsią striukę ir tamsias kelnes. Šalia jo dešinėje nuotraukos pusėje stovintis vyras yra aukštesnis ir matomas nuo kelių iki viršugalvio, kiek pasisukęs kairiuoju profiliu. Jis palinkęs prie motociklo, dešine ranka rodo į apatinę motociklo dalį. Vyro plaukai rudi, trumpi, burna šiek tiek praverta, jis užsidėjęs akinius tamsintais stiklais. Vyras vilki tamsią palaidinę ilgomis rankovėmis ir ilgas kelnes, kairėje rankoje laiko sulankstytą baltąją lazdelę. Vyrams už nugarų stovi daugiau žmonių, bent keletas motociklų, o dar toliau matyti ir baltos spalvos Vilniaus Katedros ir jos varpinės bokšto dalis. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį motociklo, prie kurio pozuoja vyrai, dabar jis matomas beveik visu ilgiu, nuo priekinio rato iki užpakalinio. Be to, antrame nuotraukos plane matyti ir daugiau stovinčių motociklų, ir šalia jų lūkuriuojančių žmonių, ir didesnė dalis Katedros bei jos varpinės bokšto. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje esančios motociklo dalies nesimato, kaip ir antrame nuotraukos plane esančios Katedros ir jos varpinės bokšto, tačiau likusi nuotraukos dalis ryški. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato nemažos motociklo dalies, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Sergantys šia liga tą patį vaizdą mato tokiu pačiu pločiu, realiomis spalvomis, tačiau visiškai blankiai, tarsi visas vaizdas būtų stipriai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šiame pavyzdyje nesimato nuotraukos apatinio dešiniojo kampo. Uždengiama priekinė motociklo dalis, šiek tiek dešinėje pusėje esančio vyro kojų ir jo kairėje rankoje laikoma sulankstyta baltoji lazdelė. Likusi nuotraukos dalis ryški. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Šiuo atveju nematome paties nuotraukos centro – kairėje nuotraukos pusėje stovinčio vyro ir aukštesniojo vyro dešinės kūno dalies nuo klubų iki pečių. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti žemesnio vyro kūno dalį nuo krūtinės iki nosies, aukštesnio vyro dešinę ranką ir motociklo vairą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas