Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Pirmoji neregė teisininkė lakštingalos balsu

 

Parašas po straipsniuTalentas, imlus protas, ryžtas ir aiškus savo žmogiškojo orumo suvokimas – negalia negali užkirsti kelio asmeniui pasižymėti visais šiais bruožais. Tą įrodo Christine Blanche la Barraque – moteris, tapusi pirmąja nerege teisininke Kalifornijoje (Jungtinės Amerikos Valstijos), aktyvi kovotoja ir žymi solistė, intensyviai koncertavusi didžiąją savo gyvenimo dalį tiek JAV, tiek Kanadoje. 

Ji gimė Prancūzijoje 1868 metais, tėvai su maža mergaite persikėlė už Atlanto ir čia apsistojo. Lieka neaišku, kaip jiems tai pavyko, mat JAV tuo metu vengta įsileisti neįgaliuosius. Šeima sėkmingai įsikūrė Berklyje. Čia Christine mokėsi kurčiųjų ir neregių mokykloje, kurią baigusi pasirinko teisės studijas Kalifornijos universitete. Bakalauro laipsnį ji įgijo vos aštuoniolikos metų ir tęsė mokslus, būdama geriausiųjų savo kurso studentų penketuke. Christine Blanche la Barraque tapo pirmąja diplomuota teisininke nerege Kalifornijoje. Gali būti, kad pirmoji ji buvo ir platesniu masteliu – aišku, norint tą patvirtinti, reikėtų kruopščiai sutikrinti to meto visų kitų valstijų bei kitų šalių panašius duomenis. 

Dirbti pagal įgytą specialybę jai neteko, tačiau šios žinios padėjo kovoje už savo ir kitų neregių teises: ji žinojo, kas turi būti užtikrinta pagal įstatymą, kokios galimybės privalo būti suteiktos kiekvienam žmogui ir kaip argumentuoti savo teiginius. Kartą, eidama šaligatviu, ji pargriuvo ir susižalojo koją. Teritorijos savininką, kuris nesutvarkė šaligatvio (tai buvo jo pareiga), ji padavė į teismą, reikalaudama 20 800 JAV dolerių kompensacijos. Kaip baigėsi ginčas, duomenų neturime, tačiau tai buvo vienas iš daugybės veiksmų, liudijančių Christine Blanche la Barraque aiškią poziciją ir nusiteikimą reikalauti tinkamo darbo, išsilavinimo, saugaus judėjimo ir kitų būtinų neregių poreikių įgyvendinimo. 

Baigusi teisės studijas, ji pasirinko muzikės kelią: mokėsi dainavimo Bostone, vėliau – operos gimtinėje, Italijoje, išlavindama gražų, stiprų sopraną. Ji daug koncertavo, atlikdama Žiulio Masnė (Jules Massenet), Šarlio Guno (Charles Gounod) ir kitų garsių operos kompozitorių dainas ir arijas, lydima pianisto, kartais ir antro solisto, grojančio styginiu instrumentu. Jos koncertuose lankėsi tokie amerikiečių kultūros šviesuliai kaip Helen Keller ir Markas Twainas, kuris vėliau ją pakvietė dalyvauti savo paties organizuotame renginyje, skirtame paskatinti geresnį neregių interesų gynimą Niujorko valstijoje. 

Kita reikšminga Christine veiklos sritis buvo dėstymas. Dar būdama studentė ji vertėsi prancūzų kalbos pamokomis, mat puikiai mokėjo tėvų kalbą ir turėjo pedagogės talentą. Vėliau ji dėstė dainavimą ir išugdė ne vieną solistą, sėkmingai įsitvirtinusį profesionalioje scenoje. 

Visa tai daryti buvo sunku. Idėja, kad muzikiniai gabumai atsveria negalią, jai neatrodė tinkama. „Niekas nekompensuoja aklumo, neleiskite niekam to teigti, – sakė ji viename interviu 1919 metais. – Tačiau muzika yra didžiulės laimės ir mėgavimosi šaltinis man, kaip ir jums.“ 

Tikriausiai, ji mielai būtų pasinėrusi į mylimą ir malonumą teikiantį meną ir vien jam skyrusi savo energiją bei mintis, tačiau kasdien ji susidūrė su galybe kliūčių ir sutiko žmones, kurie dėl negalios turėjo kur kas mažiau galimybių negu ji pati. Todėl ji dalyvavo Masačusetso įstatymų leidybos komitete 1906 m., ji vyko į Romos tarptautinę neregių pedagogų konferenciją, 1908 m. Generalinės moterų klubų federacijos susitikime kalbėjo apie neregių moterų įdarbinimo galimybes, o nuo 1927-ųjų ėjo San Fransisko neregių darbuotojų organizacijos prezidentės pareigas. Nes ji žinojo, kad žmogiškasis potencialas yra didžiulis, bet dėl galimybių jį atskleisti reikia siekti pokyčių. Šis procesas dar nėra baigtas, mes kelyje. 

 

Nuotrauka: Ch. B. la Barraque 

Pieštas neregės Christine Blanche la Barraque portretas. Vidutinio amžiaus moteris piešinyje vaizduojama nuo pečių iki viršugalvio, visiškai pasisukusi dešiniu profiliu. Jos plaukai tamsūs, vešlūs ir sukelti į viršų suformuoja ištaigingą šukuoseną. Moteris pavaizduota ramaus veido ir žvelgianti pirmyn. Sprendžiant iš gana stambaus kaklo ir nedidelio pagurklio, moteris gana apvalių kūno formų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]