Redakcijos skiltis

 

 

 

Parašas po straipsniuPastaruoju metu žodį krizė girdime daug kartų - atsivertus internetą, klausantis radijo ar televizijos žinių. Šį žodį lengva ranka pritaikome kalbėdami apie pašlijusią ekonominę padėtį, politinę sistemą, vertybinius dalykus ar perkeliame į psichologijos sritį - vardijame - psichologinė, santykių krizė. Be abejo, kabos apie ją nekelia optimizmo ar gerų vilčių. Ir vis dėlto, "Kas gali būti geriau už krizę?" - klausia išminčiai nuo senovės Graikijos laikų. Žodynas pirmąja žodžio reikšme įvardija "sprendimą, nuosprendį, baigtį". Tačiau "krizė" graikų kalba reiškia ne problemą, o lūžio tašką - tai antroji dabar vartojamo žodžio reikšmė. Taigi nors įprastu supratimu krizė nereiškia teigiamų dalykų, bet būtent ji sudaro sąlygas ieškoti naujų galimybių, suteikia postūmį veikti, kažką keisti... arba leisti žlugti nieko nedarant. 

Einant tokiu keliu galima dar kartą pažvelgti į LASS kaitą, vykdomas reformas. Nieko keista, kad kai kurių LASS narių kritiškos nuomonės nuolat pasiekia ir redakciją. Bet nuomonių yra visokių, ne tik šios. Ir juk bėda ne nuomonių įvairovė. Galbūt tik reikia dar kartą paieškoti būdo jas sujungti, vieniems į kitus įsiklausyti, stengiantis išgirsti, ne tik kritikuoti, bet ir įvertinti šalia esantį žmogų - tiek silpnesnį, tiek tą, kuris imasi atsakomybės ne tik už save, šalia kurių jaučiamės tvirčiau. Apie tai ir pastarųjų metų iššūkius skaitykite po LASS suvažiavimo gimusiame "Forumo" pokalbyje. 

Kas jau kas, o jūs žinote, ką ta nelemta krizė reiškia. Žinote, kokių valios pastangų ir brandos reikia pakilti, kai nugali gamta ar likimas. Bet dauguma patvirtintų - prasminga ieškoti šviesesnių dienų - patiems ar su artimųjų, bendruomenės pagalba. Ji labai svarbi. Po to, kai visas pasaulis buvo pritilęs nuo kito nenuginčijamo gamtos pareiškimo - viruso, į "Mūsų žodžio" puslapius įsiveržia vasara: ratuota dviračiais, pilna svaigių kvapų, saulės vilionių ir... redakciją pakerėjusių delfinų. Neįtikėtina, bet jų bendravimo tyrimai leidžia daryti išvadą, kad mes dar nepriartėjome prie šios gyvenimo formos supratimo. Vadinasi, dar yra ką sužinoti - judame į priekį! Geros vasaros! 

Ginta Čingaitė-Kiznienė 

 

Gintos Čingaitės-Kiznienės nuotrauka. Moteris žiūri tiesiai į skaitytoją, kiek pasisukusi kairiuoju profiliu. Moteris atrodo rami, plačiai šypsosi. Jos tamsūs plaukai tiesūs, iki pečių, kelios sruogos krenta ant veido, greičiausiai nuo pučiančio vėjo. Ginta vilki tamsų prasegtą švarką, po kuriuo apsirengusi šviesesnę palaidinę, o aplink kaklą apsisukusi šviesų šalikėlį. Abiejomis rankomis prispaudusi prie liemens moteris laiko storą šviesią knygą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]