Viršelio istorija

 

Apie karžygišką dvasią

 

Stovėti pilies sargyboje šiuolaikiniams karžygiams retai kada bereikia. Nebent teatralizuotose istorijos įvykių rekonstrukcijose ar draugiškuose muziejuose, kuriuose apie 40 kilogramų sveriančią šarvuotę galima pajusti, kaip sakoma, savo kailiu. Ir taip pabandyti įsivaizduoti karžygystės naštą – varginančius, kartais ir mirtinus, žygius, įnirtingus mūšius, kelionę žirgais ir pėsčiomis, kardo ar kalavijo svorį. Ir visa tai dėl pareigos, įpareigojimo ar vidinio įsitikinimo. 

Šarvais pasipuošę Alvydas ir Andžejus nekovoja kalavijais. Vis dėlto galima sakyti, kad kartais jie už mus eina sargybą. Kasdieniuose dalykuose: spėdami ten, kur kiti patingi, suteikdami patarimų, idėjų, pagalbos ranką, negalvodami, ar gaus kokios naudos sau, ryžtingai priimdami sprendimus nepamirštant bendruomenės reikalų. Kasdienybės sargyba galbūt kai kam visai neprimena išdidžios karžygių dvasios ir galingų žygių. Bet ar ne iš valios, atsakomybės, atjautos, ar ne iš vidinio įsipareigojimo visų mūsų kasdieniai maži pasiekimai virsta pergalėmis? 

 

Viršelyje – (iš kairės) Alvydas Valenta ir Andžejus Ravanas / Linos Puodžiūnienės nuotr., Dalios Raicevičiūtės montažas 

 

Apvali vasario mėnesio žurnalo viršelio nuotrauka. Joje, Trakų pilies vartų fone, pozuoja A. Valenta ir A. Ravanas, apsirengę riterių šarvais. Abu matomi nuo kelių iki viršugalvio, stovi tiesiai pasisukę į skaitytojus. Kairėje pusėje stovintis A. Valenta – vidutinio amžiaus vyras. Jis šiek tiek šypsosi, vyro stovėsena tvirta, rankos sulenktos per alkūnes. Kairės rankos delnas pritrauktas prie klubo, dešine ranka, irgi pakelta arti juosmens, vyras laiko sunkias geležimi apkaustytas riterių pirštines. Alvydo kostiumas susideda iš grandininių marškinių, ant kurių uždėti iš pažiūros sunkūs rudo metalo šarvai, dengiantys krūtinę, pilvą, pečius, rankas ir klubus. Šalia stovi A. Ravanas – aukštas jaunas vyras, kuris vilki grandininius marškinius, šie net turi specialų, į kapišoną panašų galvos apdangalą, apsaugantį ir kaklą, ir galvą. Abiejomis rankomis vyras priešais save laiko aukštą, maždaug pusantro metro ilgio, į žemę atremtą plieninį tamsiai rudą kalaviją. Už vyrų nugarų matoma raudonų plytų ir pilkšvų akmenų Trakų pilies siena ir tamsi jos vartų arka, kurios dešinėje pusėje matoma per sieną puslankiu besidriekianti masyvi geležies grandinė. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Dabar galime matyti didesnę dalį Trakų pilies sienos, tačiau abu vyrai matomi tik nuo klubų iki viršugalvio, skaitytojas nebemato jų kojų. 

 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje stovinčio A. Valentos dešinioji kūno pusė blanki, beveik nesimato dešinės rankos ir jo apatinės kūno dalies iki liemens. Be to, vaizdas ties A. Ravano galva taip pat blankus. 

 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Vaizdo akiplotis nepakitęs, spalvos taip pat, tačiau vaizdą vietomis temdo dėmės. Visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematome A. Valentos apatinės kūno dalies iki liemens, kaip ir A. Ravano kojų. Visą kitą nuotraukos dalį vietomis temdo nedidelės pilkos dėmės. 

 

KATARAKTA. Visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aklinai užtemę. Šiuo atveju, nematome abiejų vyrų apatinės kūno dalies iki liemens. 

 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematome paties nuotraukos centro. Visiškai nesimato A. Valentos kairiosios kūno pusės nuo liemens iki viršugalvio, taip pat kaip ir A. Ravano dešiniosios kūno pusės nuo liemens iki viršugalvio. 

 

PIGMENTINIS RETINITAS. Matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galime įžiūrėti A. Valentos kairįjį petį, kurį dengia šarvai, taip pat A. Ravano dešiniosios rankos petį, kurį dengia grandininiai marškiniai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas