Viršelio istorija

 

Apie rašto dovanojamą laisvę

 

Kalbos prigimties tyrinėtojai jau seniai yra pagrindę mintį, kad kalbos klausimas yra neatsiejamas nuo žmogaus klausimo. Visa, ką žmogus gali pažinti, suprasti ir perteikti, yra palytėta kalbos. Būtent ji susieja daiktus ir reiškinius į vienį, vadinamą žmogaus pasauliu. Raštas – svarbiausia kalbos, vadinasi, ir žmogaus minties, saugykla. Rašydami ne tik paprastai užrašome „saugotiną“ tekstą, bet ir išreiškiame mintį, ją suvaldome, apgalvojame. Nesunku suprasti, kad žmogus be jokio rašto yra šio pasaulio įkaitas. 

2018 m. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja palaikė Pasaulio aklųjų sąjungos siūlymą sausio 4-ąją, Lui Brailio gimtadienį, paskelbti Pasauline Brailio diena. Tai garsi žinia apie brailio rašto svarbą neregiams. Naudodamiesi vis platesniais brailio rašto horizontais – ne vien knygose, bet ir užrašuose ant įvairių pakuočių, viešose erdvėse, prie kultūros objektų, skaitydami sutartis ar balsuodami rinkimuose – nepamirškime, kad šio rašto išsaugojimas daug priklauso ir nuo mūsų pačių. Pasirinkusių rašto laisvę kaip būtiną žmogaus pasaulio sąlygą. 

 

Viršelyje – Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos moksleiviai Eimantas ir Gytis 2019 m. LASS dienose „Susitikimai“ rašo brailio mašinėle / Marinos Dyndos nuotr. 

 

Apvali viršelio nuotrauka. Joje užfiksuoti du maždaug dešimties metų amžiaus berniukai. Jie sėdi prie šviesaus medžio rašomojo stalo, ant kurio padėta mechaninė brailio rašomoji mašinėlė. Ji – pilkšvos spalvos metalo, su baltais ovalo formos mygtukais. Po mašinėle padėtas pilkas, kvadrato formos, maždaug dvidešimt penkių centimetrų ilgio ir pločio, kilimėlis. Nuotraukoje berniukai matomi pasisukę kairiuoju profiliu. Pirmame nuotraukos plane sėdintis berniukas matomas nuo liemens iki viršugalvio, tačiau jo nugaros nesimato. Skaitytojui matomos tik berniuko plaštakos, pilvas, krūtinė ir veidas. Berniukas sėdi prie pat stalo ir rašo brailio mašinėle: kairės rankos pirštų galais jis liečia baltus mašinėlės mygtukus, o dešinę ranką jis padėjęs ant juodos spalvos nedidelio popierinio lankstinuko, kuriame baltais simboliais pavaizduota brailio abėcėlė. Berniuko žvilgsnis nukreiptas tiesiai į lankstinuką. Šalia jo ant stalo guli juodas mobilusis telefonas. Berniuko plaukai šviesiai rudi, jis vilki šviesiai pilką sportinį džemperį, atrodo susikaupęs. Jam iš dešinės sėdintis berniukas matomas nuo liemens iki kaktos, visa kita kūno dalis į kadrą nepakliūva. Berniukas pasilenkęs ir rankomis užgulęs stalą. Abu delnus sudėjęs vieną ant kito, o po jais guli toks pat juodas lankstinukas su brailio abėcėle. Berniukas labai atidžiai žvelgia į rašomąją mašinėlę, jis užsidėjęs akinius ir taip pat vilki šviesiai pilką sportinį džemperį. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Dabar galime matyti pirmame nuotraukos plane sėdinčio berniuko kūno dalį nuo liemens iki beveik pat viršugalvio. Pastebima, kad berniuko sportinis džemperis – su kapišonu, o po džemperiu berniukas vilki raudonus marškinėlius aukšta apykakle. 

PROTANOPIJA. Matomas vaizdas nei kiek nesikeičia nuo realaus vaizdo, tačiau spalvinė gama susiaurėja. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje esančio stalo ir dalies rašomosios mašinėlės visiškai nesimato, taip pat kaip viršutinėje nuotraukos dalyje sėdinčio antro berniuko. Tačiau pats nuotraukos centras ir apatinis dešinysis kampas vis dar ryškūs. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Vaizdą vietomis temdo dėmės. Visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematome dalies rašomojo stalo ir brailio mašinėlės kampo, o visoje likusios nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Nematome pirmame nuotraukos plane sėdinčio berniuko kairės rankos, dalies rašomojo stalo ir ant jo padėtos brailio mašinėlės kampo. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Pats vaizdinio centras – nematomas. Visiškai nesimato pirmame nuotraukos plane sėdinčio berniuko plaštakų, lankstinuko su brailio abėcėle ir dalies rašomosios mašinėlės. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galime įžiūrėti berniuko dešiniąją plaštaką, lankstinuką su brailio abėcėle ir juodą mobilųjį telefoną. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]