Laiko juosta

 

 

 

Parašas po straipsneliuKETVIRTĄ KARTĄ SU LR KONSTITUCIJA 

LR prezidentūroje ne kartą lankėsi aklieji ir silpnaregiai sportininkai, muzikantai, neregių bendruomenei ir Lietuvos kultūrai nusipelnę žmonės. Nepaisant to, kiekvienas naujas kvietimas į ją - tiek žmogaus, tiek bendruomenės, kuriai jis atstovauja, garbingas įvertinimas. Šį rudenį LR prezidentas Gitanas Nausėda spaudė ranką dviem LASS nariams - Justui Pažarauskui ir Juozui Valentukevičiui. 

Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) šiemet jau ketvirti metai iš eilės aklųjų bendruomenės žmones kvietė laikyti LR Konstitucijos egzaminą. Aklieji šį egzaminą laiko tuo pat metu kaip ir regintieji, atsakymus užrašo brailio mašinėle ar lentele. Visus keturis kartus drauge su reginčiaisiais egzamino nugalėtojais į LR prezidentūrą buvo kviečiami ir geriausiai jį išlaikę aklieji: žurnalistai Alvydas Valenta ir Henrikas Stukas, jaunosios kartos atstovai Erika Šnaraitė ir Nerijus Jasas. Šiais metais geriausiai Konstitucijos egzaminą išlaikė J. Pažarauskas, tepadaręs tik vieną klaidą, ir J. Valentukevičius. Justas dirba LAB ir kartu treniruojasi paralimpinėje Lietuvos golbolo rinktinėje, Juozas - ilgametis LAB bibliotekininkas, Lietuvos aklųjų sąjūdžio istorikas ir metraštininkas. Abu jie apdovanoti garbės raštais, atminimo dovanėlėmis. 

Redakcijos inf. 

 

Nuotrauka: Justas Pažarauskas (viduryje) apdovanotas prezidentūroje / www.lrp.lt nuotr. 

Nuotraukoje - trys vyrai, matomi nuo kelių iki viršugalvio. Kairėje nuotraukos pusėje jaunas, sportiško sudėjimo vyras. Jo plaukai šviesūs, trumpi, žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją. Vyras vilki šviesius marškinius ilgomis rankovėmis ir tamsias kelnes. Abi rankas jis pirštų galais sukabinęs ties pilvo apačia, ant abiejų riešų segi apyrankes. Šalia jo, pačiame nuotraukos centre, stovi Justas Pažarauskas. Jis taip pat jaunas, sportiško sudėjimo vyras. Justo plaukai šviesūs ir trumpi, jis užsidėjęs akinius tamsintais stiklais. Vyras vilki tamsų kostiumą, po kuriuo dėvi šviesius marškinius. Dešinėje rankoje Justas laiko baltą diplomą. Šalia Justo, dešinėje nuotraukos pusėje, stovi LR prezidentas Gitanas Nausėda. Jis vidutinio amžiaus, vidutinio sudėjimo vyras. Jo plaukai žili, žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją. Prezidentas švelniai šypsosi. Jis vilki tamsų kostiumą, po kuriuo dėvi šviesius marškinius, ryši tamsų dryžuotą kaklaraištį. Ant kairiojo švarko atvarto jis segi šviesią segę. Už vyrų nugarų matoma balta skulptūra ir kabanti Lietuvos valstybės trispalvė bei Lietuvos valstybės istorinė vėliava. 

 

"Vėjo" gūsiai Palangoje 

Šių metų rudenį Vilniaus miesto sutrikusios regos vaikų ir jaunimo sporto klubas "Vėjas" savo nariams Palangoje surengė sporto ir turizmo stovyklą. Šią galimybę suteikė LR švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kuruojamas Sporto rėmimo fondas, skyręs jai lėšų. Daugiau nei savaitę vadovaujami patyrusių trenerių ne tik mankštinomės ir bėgiojome stadione, bet ir Palangos sporto centro treniruoklių salėje stiprinome raumenis, lavinome loginį mąstymą spręsdami šachmatų ir šaškių uždavinius. Keletą dienų intensyviai treniravomės ruošdamiesi gruodžio 5-8 dienomis rengiamam tarptautiniam šoudauno turnyrui "Auksinė raketė 2019". Juo labiau kad turnyras vyks Lietuvoje, todėl žaidėjai jame nori parodyti tai, ką moka geriausiai. 

Be sportinių veiklų, turėjome ir pramogų: gyvai stebėjome Palangos arenoje vykusias krepšinio rungtynes tarp Palangos "Kuršių" ir Molėtų "Ežerūno" komandų. Tačiau mums, kaip jauniesiems sportininkams, neužteko tik stebėti, kaip žaidžiamas krepšinis, - norėjome patys pabūti tikrais krepšininkais. Todėl kitą dieną ėjome į tą pačią areną, ją apžiūrėjome, susipažinome su rungtynių arbitrų darbo vietomis. Na, o smagiausia, aišku, buvo žaisti krepšinį - ir ne prieš bet ką, o prieš mokytojus ir trenerius! 

Labiausiai turbūt visiems patiko naujajame Palangos baseine. Dvi dienas po dvi valandas čia ne tik plaukiojome, bet ir kaitinomės garinėse pirtyse, išbandėme kitus malonumus. Gelbėtojai pamokė nardymo, plaukimo gudrybių. Paskutinį vakarą susėdę prie arbatos puodelio dalijomės stovyklos pasiekimais, aptarėme, kas pavyko gerai, kas - ne taip gerai. Tarp stovyklautojų buvo tokių, kurie pirmą kartą gyvenime lankėsi Palangoje. Tikrai smagu, kad pagaliau "Vėjas" mus išpūtė į pirmą tokio pobūdžio stovyklą. Tikimės, kad ji bus ne paskutinė. Ačiū jums visiems - treneriams Linui, Gediminui ir Vygantui, stovyklos draugams - ir iki susitikimo kituose "Vėjo" renginiuose. 

Paulius Lėveris 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]