Viršelio istorija

 

Apie įsiklausymo jėgą

 

Nesunku pastebėti, kad panevėžiečiai Sigita ir Arvydas Markevičiai visur spėja: į renginį, parodą, knygos pristatymą, konferenciją, dramos kolektyvo ar choro repeticiją, šv. Mišias. Jei sėdėtų namie, prasitaria jie, gal būtų ne taip paprasta drauge nė dorai nesusibarus jau dvidešimt penkerius metus. Tarsi vijoklį augalą susivijusią ramybę per ketvirtį amžiaus užsiaugino sportiškas Sigitos charakteris ir lyriškasis, prasminga melodija prabylantis Arvydo būdas. Tačiau pripažinkime - be noro įsiklausyti nepavyksta niekam. 

Kai gali ne tik klausyti, bet ir išgirsti, ką sako kitas, atsiranda daugiau supratimo ir atlaidumo. Todėl į Sigitos ir Arvydo namus gera ateiti. Juose netyla visos Panevėžyje įsikūrusios šeimynos ir artimųjų balsai - čia minimos ir asmeninės, ir svarbiausios metų šventės. Artėjant pačioms šviesiausioms ir gražiausioms, Markevičiai, pirmiausia, linki sveikatos. O prie jos labiausiai dera geros mintys ir šypsena, kurią net nematant galima pajusti. Arba išgirsti. Jei tik norėsite įsiklausyti. 

Viršelyje - Arvydas ir Sigita Markevičiai / Henriko Kudirkos nuotr. 

 

Apvali viršelio nuotrauka. Joje matoma vidutinio amžiaus pora, sėdinti ant kėdžių prie židinio. Arvydas - pirmajame nuotraukos plane, Sigita - kiek tolėliau. Arvydas pasisukęs dešiniuoju profiliu, abiejomis rankomis laiko gitarą, ją pasidėjęs ant kelių. Arvydas - vidutinio sudėjimo vyras, jo plaukai trumpi, akys užmerktos, burna šiek tiek praverta, greičiausiai vyras dainuoja. Jis vilki juostuotus marškinius ilgomis rankovėmis ir tamsiai mėlynus džinsus. Arvydo gitara - šviesiai rudos medžio spalvos, su tamsiai rudos ir juodos spalvos detalėmis. Vyrui iš kairės sėdi į jį pasisukusi Sigita. Ji - liekna, sportiško sudėjimo moteris. Jos plaukai šviesūs, trumpi, moteris užsidėjusi akinius tamsintais stiklais. Sigita vilki juodai baltą juostuotą suknelę su apykakle ilgomis rankovėmis, jos liemenį juosia to paties rašto dirželis. Ji su plonomis juodomis pėdkelnėmis. Abi rankas Sigita padėjusi ant kelių. Už sutuoktinių nugarų matomas židinys ir mūrinė, dekoratyvinių plytų siena, ant kurios kabo žaisliukais ir gelsvai šviečiančiomis lemputėmis padabintos eglių šakų kalėdinės dekoracijos. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji - stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau kambario detalių. Už sutuoktinių nugarų matomas ant mūrinės sienos kabantis šviesus laikrodis, daugiau kalėdinių dekoracijų virš židinio, o dešinėje nuotraukos pusėje - ant žemės stovintis tamsių plieninių židinio įrankių rinkinys, aukso spalvos popieriuje supakuota kalėdinė dovana ir rudo medžio spintos dalis. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai neįžiūrimas. Kairėje nuotraukos pusėje ir viršutinėje nuotraukos dalyje esančios kambario dalies bei dešinės vyro pusės visiškai nesimato. Tačiau pats nuotraukos centras ir apatinis dešinysis kampas vis dar ryškus. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematome dešiniosios vyro kojos ir dalies gitaros, o visoje likusios nuotraukos dalyje vaizdą vietomis uždengia tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Nematome vyro ir moters kojų nuo kelių, taip pat dalies židinio, plieninių židinio įrankių rinkinio, kalėdinės dovanos ir dalies spintos. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematome paties nuotraukos centro. Visiškai nesimato kairės vyro rankos ir dalies gitaros, o moters kūno dalis nuo kelių iki akių - taip pat visiškai užtemdyta. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos - jame galime įžiūrėti kairįjį vyro petį, plaštaką, viršutinę gitaros dalį - postygį, ir moters kūno dalį nuo liemens iki kaklo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]