Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaEmilija Jusevičiūtė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Akių vokų dariniai

 

Medicinos praktikoje oftalmologai gana dažnai susiduria su pacientų skundais dėl akių vokų darinių. Akių vokai yra sudaryti iš keturių sluoksnių. Dariniai, tiek piktybiniai, tiek gerybiniai, gali kilti iš bet kurio sluoksnio. Dariniai ant vokų (dar kitaip vadinami tumorai) gali būti gerybiniai (miežiai, dermoidai, papilomos, cistos, pigmentiniai apgamai, hemangiomos, karpos, ksanteliazmos ir kiti) arba piktybiniai (dažniausi - bazalinių ląstelių karcinoma, melanoma). 

Dažniau ant vokų stebimi gerybiniai dariniai, kurie nesukelia jokių simptomų. Paprastai tokie dariniai pasižymi tipišku vaizdu, klinika, o kilus įtarimui, kad darinys gali būti piktybinis, būtina atlikti darinio biopsiją ar pašalinimą. Gydytojas oftalmologas įvertins atsiradusį darinį, kurioje jis vietoje, kokius simptomus sukelia, ir paskirs gydymą. 

Gerybiniai dariniai ant vokų gali būti uždegiminiai. Tai - dažniausiai pasitaikantis voko miežis. Miežis yra voko liaukutės uždegimas. Pacientai skundžiasi atsiradusiu guzeliu voke, aplink miežį oda gali būti paraudusi, šilta. Miežiai gali būti „karšti“ ir „šalti“. „Karšti“ miežiai gydomi sausos šilumos kompresais, antibakteriniais tepalais. Jei miežis „šaltas“ - jis šalinamas chirurginiu būdu, pašalinant patį miežį ir jo kapsulę. 

Dariniai ant vokų taip pat gali būti infekciniai. Tai vadinamieji moliuskai, kuriuos sukelia virusai. Dažniau serga jauni žmonės, kurių imuninė sistema yra nusilpusi. Moliuskai šalinami chirurginiu būdu. 

Kiti gerybiniai dariniai - dažnai aptinkami pigmentiniai apgamai. Jie dažniausiai būna įgimti, nepiktybiniai, tačiau gali supiktybėti. Pastebėjus apgamo didėjimą, paviršiaus, ribų pokyčius, vertėtų kreiptis į gydytoją dėl apgamo ištyrimo, pašalinimo chirurginiu būdu. 

Papilomos - tai gerybinės odos paviršinio sluoksnio ataugos, kurių gydymas nėra indikuotinas. Jas šalinti galima chirurginiu būdu, jeigu jos trukdo, kliūna ar dėl estetikos. 

Ksanteliazmos yra gelsvos spalvos riebalinės sankaupos odoje, kurios dažniausiai stebimos vidinėse vokų dalyse. Jų atsiradimui įtakos turi cholesterolio apykaitos sutrikimai. Ksanteliazmos šalinamos chirurginiu būdu. 

Bazalinių ląstelių karcinoma yra dažniausias piktybinis akių vokų navikas. Dažniausiai karcinoma stebima apatiniame voke arba vidiniame vokų kampe. Šie navikai dažniausiai atsiranda suaugusiems žmonėms, o vaikams pasitaiko retai. Pagrindinis rizikos veiksnys atsirasti karcinomai - ultravioletiniai spinduliai. 

Bazalinių ląstelių karcinoma dažnai gali būti besimptomė. Pacientai iš pradžių skundžiasi ant vokų odos atsiradusiu dariniu, kuris gali būti pasidengęs šašu, kraujuoti, šlapiuoti, sunkiai gyti. Darinį ant voko gali perštėti, niežėti, retais atvejais - skaudėti. Darinio paviršius gali būti nelygus, su įduba centre, o kraštai netolygūs. Taip pat pacientai gali skųstis blakstienų iškritimu darinio vietoje. Bazalinių ląstelių karcinomos gydymas - chirurginis. Diagnozė patvirtinama atlikus histologinį tyrimą (tyrimo metodas, kurio metu audiniai ištiriami per mikroskopą). Dažniausiai prognozė yra gera. Tačiau labai svarbu yra ankstyva diagnostika bei sėkmingas chirurginis gydymas, siekiant geriausių išgyvenamumo, funkcinių ir estetinių išeičių. 

Vokų odos melanoma vystosi iš melanocitų - ląstelių, kurios gamina pigmentą melaniną (šis pigmentas suteikia odai spalvą). Melanoma sutinkama rečiau nei karcinoma. 

Dažniausiai melanoma pastebima apatinio voko odoje. Kaip ir karcinomos atveju, pagrindinis rizikos veiksnys - ultravioletinių spindulių poveikis. Taip pat rizikos grupėje yra žmonės, kurie priskiriami šviesios odos tipui, taip pat, jei jų odoje yra apgamų ar šeimoje buvo sirgusių melanoma. Vyresniems žmonėms melanoma nustatoma dažniau. 

Melanomą galima įtarti klinikinio ištyrimo metu, tačiau diagnozę patvirtinti gali tik histologinis darinio ištyrimas. Melanoma šalinama chirurginiu būdu, o prognozė priklauso nuo darinio piktybiškumo. 

Nors akių vokuose atsiradę dariniai dažniau būna gerybiniai nei piktybiniai, tačiau pastebėjus bet kokį naują darinį ar esamo darinio padidėjimą, išvaizdos pokyčius, vertėtų pasikonsultuoti su specialistu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]