Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžejus Ravanas, [email protected]

ŠVIESI ATEITIS AR NAUJI IŠŠŪKIAI?

Parašas po straipsniu

XXI amžiuje sparčiai auganti išmaniųjų įrenginių ir buitinės elektronikos rinka su integruojamomis inovacijomis lengvina viso pasaulio žmonių gyvenimą. Skalbimo mašina, orkaitė, kaitlentė, šaldytuvas, mikrobangų krosnelė - tai prietaisai, kuriuos dažnas turime namuose ir neįsivaizduojame gyvenimo be jų. Viskas būtų gerai, jeigu ne vienas „bet“... Neregiai negali visavertiškai naudotis visais buitinės elektronikos prietaisais. Žinoma, bazines funkcijas galima išmokti atmintinai, pavyzdžiui, nustatyti šaldytuvo temperatūrą, įsiminti, kiek kartų pasukti orkaitės ratuką, kad įjungtume grilio ar kokią nors kitą funkciją, analogiškai ir su skalbimo mašina ar džiovykle. Tačiau tai nėra patogu, be to, net visa tai išmokęs, niekada negali būti tikras, kad kažko nesupainiosi. Antra, funkcionalumas, kurį gali pasiūlyti šiuolaikiniai prietaisai, vis tiek nėra išnaudojamas. Dar viena labai svarbi technologinė aplinkybė - vis populiarėjantis sensorinis valdymas, taigi įprastos elektronikos pasirinkimas neregiams sparčiai mažėja. Tačiau ne viskas taip blogai, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Technologinės galimybės visavertiškai naudotis buitine elektronika tikrai įmanomos ir jos yra dvi. Straipsnyje jas apžvelgsime įvertindami ir privalumus, ir trūkumus. 

Pirmoji galimybė - specialiai regos negalią turintiems žmonėms pritaikyti prietaisai. Yra įmonių, kurios gamina vienaip ar kitaip neregiams adaptuotus įrenginius. Egzistuoja „kalbanti“ mikrobangų krosnelė su konvekcine funkcija, skalbimo mašina, turinti skirtingą garsinį indikatorių kiekvienai programai ir reljefinius mygtukus, „kalbančios“ virtuvinės bei kūno masės svarstyklės... Galima pripažinti tokių prietaisų privalumus: taip, jie neregiui patogesni nei atvirai rinkai skirta elektronika, galbūt tai labai nebloga alternatyva vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau šie įrenginiai trūkumų turi gerokai daugiau nei privalumų. Visų pirma, labai siauras tokių produktų pasirinkimas, jų yra vienetai ir todėl tokį prietaisą sunku įsigyti Lietuvoje. 

Kitas trūkumas - tai abejotinas pritaikomumas. Kaip pavyzdys čia galėtų būti kompanijos „Miele“ gaminama neregiams pritaikyta skalbimo mašina, kuri ir paskatino mane parašyti šį straipsnį, o tiksliau - išreikšti pasipiktinimą. Taip, įrenginys turi skirtingus garsinius indikatorius kiekvienai skalbimo programai ir skirtingo reljefo mygtukus, tačiau net nėra integruotos balso sintezės. Tad klausimas, ar yra didelis skirtumas - įsiminti ratuko pasukimo skaičių ant atvirai rinkai skirtos skalbimo mašinos ar įsidėmėti skirtingus garsus ant „pritaikytos“? Kiti prietaisai yra adaptuoti geriau, tačiau visi jie turi vieną bendrą, neišvengiamą, didžiulį minusą - tai kaina. Kadangi šių elektronikos prietaisų rinka nėra paklausi, jų faktinė vertė gerokai viršija adekvačią, ypač turint omeny antrąją ir, mano nuomone, geriausią galimybę neregiams visavertiškai naudotis buitine technika. 

Išmanioji buitinė elektronika - tai žmonių su regos negalia dabartis ir, drįstu teigti, šviesi ateitis. Rinkoje jau dabar egzistuoja gausus tokių įrenginių pasirinkimas, ir šis segmentas sparčiai plečiasi. Ar žinojote, kad šiuo metu savo išmaniuoju telefonu galite valdyti šaldytuvą, siurblį robotą, skalbimo mašiną, džiovyklę, mikrobangų krosnelę, virdulį, išmaniąsias svarstykles, gartraukį, namų apšvietimą ir dar daug visko? Pliusai: jums tampa pasiekiamos visos įrenginio funkcijos, nieko nereikia įsiminti, visą reikalingą informaciją perskaitote išmaniojo telefono ekrane. Daugelį buitinių prietaisų, atlikus atitinkamus nustatymus, galima valdyti balsu. Lyginant su specialiai neregiams pritaikytais įrenginiais, gausesnis tokių prietaisų pasirinkimas ir platesnis funkcionalumas. Ir žinoma, adekvati kaina, kuri dėl augančios konkurencijos tampa prieinama kiekvienam vartotojui. Palyginimui, kalbančios svarstyklės, turinčios tik svorio pasakymo bei kelias įsiminimo funkcijas, kainuoja 50-70 eurų; išmaniosios svarstyklės, valdomos telefonu, galinčios ne tik matuoti jūsų svorį, bet ir rodyti kūno masės indeksą, baltymų kiekį organizme, vandens procentinę masę, kaulų masę, riebalų kiekį bei turinčios specialią programėlę, nustatančią, kokie parametrai yra teisingi jūsų organizmui, o su kuriais reikia padirbėti, kainuoja 30-40 eurų. Tokią išmaniąją elektroniką paprastai ir greitai galima įsigyti. Trūkumai: šie prietaisai vis dėlto kuriami atvirai rinkai, tad kartais telefono programėlėse gali būti prieinamos ne visos funkcijos. Tai labai priklauso nuo konkretaus prietaiso ir jo programinės įrangos, tačiau šiuo atveju gamintojai yra ganėtinai lankstūs ir, pranešus apie vieną ar kitą trikdį, stengiasi jį pašalinti. Apibendrinant, išmanioji buitinė elektronika - tai neabejotinai pats geriausias pasirinkimas neregiui. Ji visavertiškai naudotina, sparčiai tobulėjanti, lengvai pasiekiama ir, svarbiausia, įperkama beveik kiekvienam. Tad išnaudokite turimas galimybes, būkite išmanūs ir gyvenkite komfortiškai! 

 

Nuotrauka. Išmaniojo telefono programėlėmis galima valdyti daugumą šiuolaikinių buitinės elektronikos prietaisų / www.pexels.com nuotr. 

Dviejų žmonių, rankose laikančių mobiliuosius telefonus, nuotrauka. Jauna mergina, esanti kairėje nuotraukos pusėje, matoma nuo juosmens iki nosies, tad beveik nesimato jos veido, tik plati šypsena. Šalia jos, dešinėje nuotraukos pusėje, stovi vyras, greičiausiai jaunas vaikinas, kurio matosi dešinioji kūno dalis nuo juosmens iki pečių. Abu rankose laiko mobiliuosius telefonus. Mergina dešiniosios rankos pirštais liečia ekraną, sprendžiant iš šypsenos, ji mėgaujasi išmaniojo įrenginio naudojimu. Mergina vilki šviesius dryžuotus marškinėlius trumpomis rankovėmis, ant kairiosios rankos segi nedidelį laikrodį. Šalia jos stovintis vaikinas vilki šviesius marškinius ilgomis rankovėmis ir abejomis rankomis tvirtai laiko telefoną. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]