Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAlvydas Valenta, [email protected]

SKAITYKITE GREITAI IR LENGVAI

Parašas po straipsniu

Knygos, žurnalai, informaciniai ir reklaminiai leidiniai - viskas gali būti greitai ir lengvai perskaityta balsu! Šių metų pradžioje Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) įsigijo akliesiems skirtą simbolių skaitymo įrenginį "Koba". Nereklamuodami įrenginį pagaminusios Belgijos įmonės "Koba Vision" (atstovas Lietuvoje UAB "Biomedikos centras"), siūlome su juo susipažinti arčiau ir patiems nuspręsti, reikia tokio daikto jūsų namams arba įstaigai ar ne. Naująjį įrenginį geriau perprasti padės LAB informacinių technologijų specialistas Nerijus Griciūnas ir specialioji redaktorė Ugnė Žilytė, o atėję į biblioteką, patys galite su juo padirbėti, įvertinti prietaiso ar atskirų jo funkcijų kokybę. 

Įrenginys savo išore ir forma visiškai primena įprastą skenerį. Gal kokiu centimetru kitu aukštesnis ir sunkesnis, nes dabartiniai skeneriai gaminami ypač ploni ir lengvi. Įrenginio svoris - 3,8 kg, ilgis - beveik 43, plotis - 26, aukštis - 7,2 cm. Korpusas tvirtas, pagamintas iš aliuminio. Įrenginys gali veikti tiek iš elektros lizdo, tiek autonomiškai, instrukcijoje rašoma, kad iki 7 valandų. Visi, kas trumpiau ar ilgiau rankose yra turėję nešiojamus kompiuterius ar kitus panašius įrenginius žino, kad realybė ir prekės aprašyme pateikiami jos gamintojų duomenys apie baterijos veikimo laiką ne visada sutampa, todėl šią informaciją reikėtų patikrinti praktiškai. 

Skaitymo įrenginys turi daugiau ir įvairesnių funkcijų nei įprasti skeneriai. Pirmiausia - skenavimo būdas: galima skenuoti kiekvieną dokumento lapą įprastai, dedant ant tam reikalui skirto jo paviršiaus, arba naudoti pastatomą kamerą. Kamera įmontuota maždaug 20 cm aukščio ir 25 cm ilgio stovelyje, statoma ant stalo šalia įrenginio ir su juo sujungiama laidu. Kamera skirta fotografuoti tekstą, kurį nėra patogu skenuoti, pavyzdžiui, storą knygą, vaistų buteliuko etiketę. N. Griciūnas atkreipia dėmesį, kad skenuojant tekstą su kamera, procesas vyksta greičiau nei tai darant įprastu būdu: "Padedi knygą ant stalo, verti puslapius, o kamera skenuoja. Dirbant su skeneriu lapo nuskaitymas užtrunka šiek tiek ilgiau, o kai dokumentas didelės apimties - laiko sąnaudos tampa dar didesnės." U. Žilytės nuomone, šitaip skenuojant laiko sugaištama gal kiek ir daugiau, bet užtat tekstas nuskenuojamas švariau. 

Įrenginys atpažįsta ir perskaito 33 kalbomis, tarp jų ir lietuviškai parašytus tekstus. Kaip juokauja U. Žilytė, kalba visomis Europos Sąjungos kalbomis ir dar daugiau. Nuskenuotas tekstas gali būti įgarsintas "Nuance", "Vocalizer", "Acapela" ar LIEPOS sintezatorių balsais. Kai kurios kalbos turi ne po vieną, o po keletą balsų, taigi galima rinktis. Kalba ar atskiri jos balsai keičiami iš įrenginyje esančio meniu. Norint perskaityti tekstą nereikia atskirų garso kolonėlių. Kaip tokiais atvejais sakoma, viskas - viename! Įrenginio priekyje įmontuoti garsiakalbiai skleidžia aiškų, švarų garsą, kad netrukdytų aplinkiniams, galima naudoti ausines. 

Visi įrenginio mygtukai iškilūs, gerai apčiuopiami ir įgarsinti lietuvių kalba. Tad ne tik lengvai nuskenuosite tekstą, bet ir patys pasirinksite skaitymo garsą, greitį, naviguosite tekste kaip DAISY knygoje - kas puslapį, pastraipą, eilutę, sakinį, žodį ar raidę. Įrenginys tekstą nuskenuos ir atpažins ir tada, jeigu dokumentą padėsite "aukštyn kojomis". Prietaiso aprašyme teigiama, kad nuskenuoja ir atpažįsta net labai mažo šrifto tekstą. Patogu yra tai, kad "Koba" tekstą galima ne tik skaityti, bet ir išsaugoti. Išsaugoti galite dviem - "txt" arba "mp3" formatais. Papildomai prie įrenginio komplektuojama saugojimo klaviatūra leidžia išsaugotą tekstą perkelti į USB raktą, MP3 grotuvą ar kietąjį diską. "Kietojo disko vaidmenį iš dalies atlieka minėta saugojimo klaviatūra. Visgi tai ne kompiuteris, todėl nuskenuotą tekstą reikia persikelti į kitą laikmeną", - sako N. Griciūnas. 

Kas ne visai patogu? Įrenginio vidinėje atmintyje galima išsaugoti tik iki 50 nuskenuotų puslapių, o tuomet reikia arba išvalyti atmintį (kitaip sakant, joje esantį tekstą ištrinti), arba išsaugoti kitoje laikmenoje. Visi, kas yra dirbę su skenuojamais tekstais, gerai žino, kad 50 puslapių gali būti ir daug, ir mažai... 

O dabar apie svarbiausią - skenuojamo teksto kokybę. Kai kartą kitą prisėdau prie įrenginio, susidarė įspūdis, kad tekstą jis skenuoja ir atpažįsta vis dėlto šiek tiek prasčiau, nei tai daro įprasti skeneriai. LAB IT specialistas N. Griciūnas su tokia nuomone nenorėjo sutikti: prietaiso viduje sumontuotas įprastas buitinis skeneris, todėl mažai tikėtina, kad jis skenuotų prasčiau nei įprasta jo rūšies prietaisams. Vis dėlto, įsigydami simbolių skaitymo įrenginį, į šį dalyką turėtumėte atkreipti dėmesį ir patys įsitikinti, kaip yra iš tikrųjų. 

 

Nuotrauka: Lietuvos aklųjų bibliotekoje Vilniuje galima išbandyti akliesiems skirtą simbolių skaitymo įrenginį "Koba" / LAB archyvo nuotr. 

Nuotraukoje įrenginys matomas iš viršaus, padėtas ant šviesaus medžio rašomojo stalo. Šalia stalo sėdi moteris, vilkinti storą megztinį, nuotraukoje matomos tik jos rankos. Ant stalo stovintis įrenginys susideda iš dviejų dalių. Kairėje stalo pusėje guli keturkampio formos, maždaug trisdešimties centimetrų ilgio ir pločio juodas kilimėlis, virš kurio pastatytas į lempą panašus įrenginys, po kuriuo ant kilimėlio guli atversta knyga. Įrenginys, greičiausiai, skirtas knygai skenuoti. Šalia jo, dešinėje stalo pusėje guli juodas aparatas, primenantis spausdintuvą, jį abejomis rankomis liečia moteris, greičiausiai bando nustatyti tam tikras įrenginio funkcijas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]