Laiko juosta

 

 

 

"Pažinimo stebuklas" 

Plaukimo treniruotė Klaipėdos baseine su paralimpiečių plaukimo treneriu ir plaukikais, kelionė į Klaipėdos universiteto botanikos sodą, Kauno zoologijos sodo darbuotojų parengta edukacinė programa. Pažintis su policijos pareigūnais, tarnybiniais šunimis, pagalbos tarnybų automobiliais, pamokos, kaip suteikti pirmąją pagalbą. Pasivažinėjimas motociklais su baikerių klubo nariais... Koncertai, vakaronės, iškylos prie jūros. Daugybė susitikimų, išvykų, didelių ir nedidelių atradimų. Daugiau pasitikėjimo savimi, aplinka! 

Klaipėdos regos ugdymo centras (RUC) jau beveik dešimtmetis vaikams su regėjimo negalia rengia vasaros stovyklą "Pažinimo stebuklas". Nuo 2015 m. stovykla tapo tarptautinė. Štai ir šiais metais joje dalyvavo moksleiviai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Lenkijos, Ukrainos - iš viso 65 pažinimo stebuklo ištroškę jauni žmonės. 

"Pirmą kartą liečiau gyvą žaltį". "Pirmą kartą rankose laikiau gyvatės išnarą". "Su baikeriais važinėjausi motociklu!" "Dalyvauju jau ketvirtą kartą", - vienas per kitą pasakoja stovyklos dalyviai. 

"Norime, kad vaikai patirtų kuo daugiau ir kuo įvairesnių įspūdžių, turėtų daug ir įvairios veiklos, - sako RUC direktorė ir stovyklos "Pažinimo stebuklas" organizatorė Laima Glaveckienė, - tai ir treniruotė baseine, ir įvairios išvykos, ir meninė veikla. Klausėmės pajūrio paukščių balsų, keliavome į II pasaulinio karo pakrantės artilerijos bateriją, žaidėme ir iškylavome. Visiems stovyklautojams ypač įsiminė susitikimas su Klaipėdos baikerių klubo nariais ir pasivažinėjimas motociklais. Tačiau džiaugsmo gali suteikti ir nedideli dalykai - buvo moksleivių, kurie tik mūsų stovykloje pirmą kartą dalyvavo diskotekoje." 

Parašas po straipsniu

Į stovyklą "Pažinimo stebuklas" vaikai gali atvykti drauge su tėvais - tai dar vienas jos privalumas. "Daugelis jų čia praktiškai įsitikina, ką iš tikrųjų sugeba neregys. Ne viena mama supranta, jeigu kažkas gerai plaukia ar gražiai dainuoja, tai gal gali ir mano vaikas?" - sako L. Glaveckienė. 

Stovykla "Pažinimo stebuklas" per dešimtmetį aplink save sutelkė būrį ištikimų rėmėjų. Svarbiausias jų - Klaipėdos senamiesčio Rotary klubas. Stovyklą remia ir kiti Rotary klubai, Klaipėdos įmonės, atskiri verslininkai, Lietuvos jūrų muziejus. 

Alvydas Valenta 

 

Nuotrauka: Vasaros stovykloje vaikai su regėjimo negalia patiria daug naujų įspūdžių / Klaipėdos RUC nuotr. 

Pirmame nuotraukos plane - ant žolės sėdinti mergaitė, į skaitytoją pasisukusi kairiuoju profiliu. Mergaitė smakrą pasidėjusi ant kelių, nuotraukoje matome tik jos veidą, kairiąją koją ir rankas. Jos plaukai tamsūs, surišti į kasą. Mergaitė užsidėjusi akinius. Kairiąja ranka ji atsargiai liečia nedidelę gyvatę, kurią abejomis rankomis švelniai laiko kita moteris, nuotraukoje matomos tik moters rankos. Gyvatė patogiai susirangiusi ant moters rankų, jos nedidelė galva nuleista žemyn. Gyvatė maždaug septyniasdešimties centimetrų ilgio, penkių centimetrų storio, išmarginta tamsiais simetriškais raštais. Šalia mergaitės, antrame nuotraukose plane, matomi kitų vaikų siluetai. Visi susėdę ant žolės rateliu kantriai laukia savo eilės patirti naujų įspūdžių. 

 

Parašas po straipsniuLego padės mokytis brailio rašto 

Konstruktorių gamybos gigantė LEGO paskelbė, kad rengiasi atnaujinti lego kaladėlių rinkinius, įtraukdama kaladėlių su brailio raštu gamybą. "LEGO Braille Bricks" - lego kaladėlių su brailio raštu koncepciją dar 2011 m. sumanė LEGO fondas, bendradarbiaudamas su Danijos, Brazilijos, Jungtinės Karalystės ir Norvegijos aklųjų sąjungomis. Neseniai Paryžiuje buvo pristatyti pirmieji prototipai. Tikimasi, kad galutinis "LEGO Braille Bricks" rinkinys bus pradėtas gaminti 2020 m. Jame bus apie 250 kaladėlių su abėcėle, skaičiais nuo 0 iki 9 ir matematiniais simboliais. 

Britanijos Karališkojo nacionalinio aklųjų instituto (RNIB) paslaugų direktorius Davidas Clarke'as pristatant kaladėles komentavo: "Organizacijos RNIB vizija - kad pasaulyje nebeliktų kliūčių žmonėms, turintiems regos sutrikimų, tačiau negalime to pasiekti vieni. Mes didžiuojamės, galėdami dirbti su LEGO, kuriant žaidimo kaladėles su brailio raštu, nes tai pagerins regėjimo sutrikimų turinčių vaikų švietimą ir skatins jų įtrauktį į visuomenę. Dėl šios naujovės vaikai, turintys regėjimo sutrikimų, galės smagiai mokytis brailio rašto ir bendrauti su draugais bei klasės draugais, naudodami žaidimą, skatinantį kūrybišką mąstymą, o vėliau išmoks geriau skaityti ir rašyti brailio raštu. Aklieji kiekvieną dieną brailio raštu naudojasi tiek darbe, tiek namuose, todėl džiaugiuosi matydamas, kaip RNIB ir LEGO siekia įkvėpti ir remti naująją kartą." 

Kuriamos kaladėlės ne tik turės brailio rašto taškus, bet ir bus visiškai suderinamos su kitais LEGO žaidimais. Ant jų taip pat bus atspausdintos reginčiųjų rašto raidės ir skaičiai, kad kartu su aklaisiais galėtų žaisti regintys mokytojai, mokiniai ir šeimos nariai. 

"Šiandien, kai yra tūkstančių audio knygų ir kompiuterinių programų pasirinkimas, vis mažiau vaikų mokosi brailio rašto", - sako Filipas Chazalas, Europos Aklųjų sąjungos iždininkas. - Tačiau tai yra be galo svarbu, ypač žinant, kad brailio naudotojai yra kur kas savarankiškesni, įgyja aukštesnį išsilavinimą ir turi geresnes karjeros galimybes. Mes labai tikime, kad LEGO brailio kaladėlės paskatins susidomėjimą aklųjų raštu ir norą jo mokytis, todėl džiaugiamės, kad LEGO fondas ėmėsi plėtoti šią koncepciją ir skleisti ją viso pasaulio vaikams." 

Parengta pagal užsienio spaudą 

 

Nuotrauka: LEGO kūrėjai rūpinasi, kad brailio rašto mokymasis būtų smagus ir patrauklus / www.mymodernmet.com nuotr. 

Berniuko, žaidžiančio brailio lego kaladėlėmis, nuotrauka. Berniukui - maždaug dešimt metų. Jis sėdi prie šviesaus apvalaus stalo, todėl nuotraukoje matomas nuo liemens iki viršugalvio. Abejomis rankomis vaikas laiko plokščią, keturkampę, maždaug dvidešimt penkių centimetrų ilgio ir pločio lego lentą, ant kurios jau sudėta keletas nedidelių, stačiakampio formos, šviesių ir tamsių brailio lego kaladėlių. Berniuko žvilgsnis nukreiptas tiesiai į kaladėles. Vaikas - tamsių vešlių plaukų, burna praverta, atrodo labai susidomėjęs ir susikaupęs. Jis vilki tamsų megztuką, po kuriuo apsivilkęs šviesius marškinius su apykakle, ryši dryžuotą kaklaraištį. Už berniuko matomos palei sieną sudėtos keturkampės, maždaug pusės metro aukščio sėdėjimui skirtos kaladėlės. Šalia jų, ant sienos kabo plakatas, vaizduojantis žaidžiančius vaikus. 

 

TIESUS KELIAS Į TOKIJĄ 

Liepos 9 dienos vakarą į Lietuvą iš Jungtinių Amerikos Valstijų atskriejo džiugi žinia - mūsų golbolininkai tapo ne tik Indianoje, Port Veine, vykusio IBSA kvalifikacinio turnyro nugalėtojais, bet ir iškovojo kelialapį į 2020 m. Tokijo paralimpines žaidynes. Po praėjusiais metais nesėkmingai susiklosčiusių dvejų paskutiniųjų pasaulio čempionato rungtynių šio kelialapio lietuviai vis dar neturėjo - dabar jau turi! Kartu tai ir pirmoji rinktinės trenerio Valdo Gecevičiaus, pradėjusio jai vadovauti tik šių metų pavasarį, sėkmė. 

Lietuviai turnyrą pradėjo pergale prieš Švedijos rinktinę, tačiau jos džiaugsmą apkartino vieno svarbiausių mūsų žaidėjų - Manto Brazauskio, kojos trauma. Nepaisant to, savo grupėje Lietuvos rinktinė užėmė antrąją vietą, į priekį užleidusi tik Turkijos sportininkus. Ketvirtfinalyje Lietuvos komandos laukė šeimininkų - amerikiečių rinktinė, ir įtampos kupinos rungtynės, kurias pavyko laimėti tik vieno įvarčio skirtumu - 6:5. Pusfinalyje lietuviai susitiko su kinais ir laimėjo įtikinamu rezultatu 12:5. Jau po pergalingo pusfinalio lietuvos golbolo rinktinė iškovojo teisę dalyvauti paralimpinėse žaidynėse, nes pagal IBSA taisykles šią teisę įgyja dvi geriausios paralimpinio atrankos turnyro komandos. Finalas su sena varžove Turkijos komanda jau nieko nelėmė, bet vis dėlto, anot Lietuvos rinktinės žaidėjų, tai neturėjo tapti tiktai "vieša treniruote". Finale lietuviai varžovus pranoko tiek puolime, tiek gynyboje ir rungtynes laimėjo rezultatu 7:3. Visos turnyro kovos buvo transliuojamos internetu, todėl ištikimiausi Lietuvos golbolo gerbėjai džiūgavo kartu su visa komanda. 

Alvydas Valenta 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]