Viršelio istorija

 

Apie pilną garsų tylą

 

Rimantas Bagdonavičius savęs nevadina ūkininku, tiksliau pasakytume, tai - šalia gamtos ar joje gyvenantis žmogus. Jo vienkiemio beveik nepasiekia asfalto ir tolimesnių sodybų garsai, o ištikimas sargas šuo Demonas puikiai atpažįsta atėjūnus ir kartais parodo charakterį. Prieš gerą dešimtmetį Rimantui iš miesto pasukus ieškoti ramesnio gyvenimo, būtent ta nepažįstama tyla labiausiai ir trikdė. Tiesa, tik trumpam. Neregiui įprastą miesto garsų orientyrą greitai pakeitė raminantis žolės čežėjimas ir medžių šlamesys, paukščių balsai, žiogų svirpimas, o kojos be vargo apvaikščiodavo didelę teritoriją. 

Taip yra iki šiol. Rimantas sako greit pavargstantis mieste, nes jo diktuojamas tempas, įspūdžių ir įvykių gausa nesunkiai išmuša iš vėžių. Kas kita savo sodyboje: čia daugiau nuoširdaus bendravimo, o aiškų dienos ritmą diktuoja saulė. Apėjus dienos darbus gali niekur neskubėdamas prisėsti lauke ir įsiklausyti į pilną garsų vidurvasario tylą. Ji visuomet suteikia prabangą - laiko pabūti su savo mintimis. 

Viršelyje Rimantas Bagdonavičius / D. Liubamirskaitės nuotr. 

 

Apvali žurnalo viršelio nuotrauka. Joje - vidutinio amžiaus, vidutinio kūno sudėjimo vyras su šunimi. Vyras pozuoja žaliuojančioje baltų gėlių pievoje. Jis pritūpęs ant dešinės kojos, kairė koja sulenkta, ant jos vyras pasirėmęs kairiąja alkūne. Vyro plaukai trumpi, tamsūs ir garbanoti, jis užsiauginęs trumpus ūsus. Vyras vilki baltus marškinėlius trumpomis rankovėmis, marškinėlių priekyje - raudonos ir mėlynos spalvos piešiniai. Jis taip pat vilki tamsius džinsus ir avi tamsius batus, kurie beveik pradingsta žolėje. Ant kairės rankos vyras segi laikrodį. Dešine ranka vyras glosto meilų, vilką primenantį šviesiai rudos spalvos šunį. Šis atrodo labai patenkintas, prasižiojęs ir net primerkęs akis. Už vyro plyti žaliuojanti pieva, kurios gale matomas aukštas tankus miškas. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji - stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau žaliuojančios pievos ir miško, taip pat beveik visu ilgiu matomas šalia vyro stovintis šuo. 

 

PROTANOPIJA. Matomas vaizdas nei kiek nesikeičia nuo realaus vaizdo, tačiau spalvinė gama susiaurėja. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

 

GLAUKOMA. Dėl padidėjusio spaudimo akies viduje siaurėja akiplotis. Ta pati nuotrauka matoma ne visu dydžiu. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitę, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukose kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje ir viršutinėje nuotraukos dalyje esančios žalumos visiškai nesimato. Tačiau pats nuotraukos centras ir apatinis dešinysis kampas vis dar ryškus. 

 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Tai akies tinklainės kraujagyslių pažeidimas, dėl kurio vaizdas matomas su didesnio ar mažesnio dydžio dėmėmis. Vaizdo akiplotis nepakitęs, spalvos taip pat, tačiau vaizdą vietomis temdo dėmės. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematoma dalis žalumos ir dešinė vyro koja, o visoje likusios nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia tamsios dėmės. 

 

KATARAKTA. Tai akies lęšiuko drumstėjimas. Sergantys šia liga tą patį vaizdą mato tokiu pačiu pločiu, realiomis spalvomis, tačiau visiškai blankiai, tarsi visas vaizdas būtų stipriai susiliejęs. Šiuo atveju, visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Tai tinklainės atsisluoksniavimas, kuris lemia dalies vaizdo visišką aptemimą. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aklinai užtemę. Šiuo atveju, nebematome vyro kojų ir šuns kūno. 

 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Dėl pažeistos akies tinklainės geltonosios dėmės, kuri atsakinga už centrinį matymą, vaizdas yra aklinai užtemęs pačiame regėjimo centre. Taigi, regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdo centras - nematomas. Dalis vyro veido, abi rankos, pusė kairės kojos ir šuns galva - visiškai užtemdyti. Visas likęs vaizdas - ryškus. 

 

PIGMENTINIS RETINITAS. Tai akių tinklainei kenkianti liga, dėl kurios vaizdo plotis žymiai susiaurėja. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos - jame galime įžiūrėti dalį vyro krūtinės, kairiąją ranką su laikrodžiu ir šuns snukučio dalį. Visa kita nuotraukos dalis aplink centrą - aklinai užtemdyta. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]