Skaitmeninis asistentas

Parašas po straipsniu, autoriaus nuotr.Andžejus Ravanas, [email protected]

Iššniukštinėjantis visas pakampes

 

Tikriausiai daugelis sutiks, kad grindų valymas - ne pats maloniausias užsiėmimas, ypač žmonėms su regėjimo negalia. Jei norima išties švariai jas išvalyti, sugaištama daug laiko. Nematant nešvarumų, tą pačią vietą paprastai reikia siurbti bent porą kartų ir net tuomet išlieka galimybė, ko nors nepastebėti. Tačiau išmaniosios technologijos skuba į pagalbą: neseniai atsirado galimybė šį procesą automatizuoti, tereikia įsigyti siurblį robotą. Šie kompaktiški įrenginiai geba autonomiškai sutvarkyti grindis ir patys grįžti į krovimosi stotelę. Viskas, ką jums reikės padaryti - tai paleisti siurblį arba užprogramuoti atitinkamą laiką, kada jis turėtų dirbti. 

Šių prietaisų valdymas nesudėtingas, nesunkiai perprantamas kiekvienam žmogui. Skeptikai sako, kad siurbliai robotai nekokybiškai surenka nešvarumus, tačiau įvairūs bandymai, testavimai, vis gausėjanti rinka bei auganti paklausa įrodė, jog tokia nuomonė neatitinka tikrovės - tiesiog renkantis įrenginį reikia atsižvelgti į tam tikrus kriterijus. Bet pirmiausia - apie privalumus. Svarbiausias - laiko taupymas, nes nebereikia patiems rūpintis grindų švara. Prietaisas gali valyti grindis net tuomet, kai jūsų nėra namie. Antra - nešvarumų pasiekiamumas. Dauguma modelių gali palįsti po lova, spintelėmis, sofomis su aukštesnėmis kojelėmis, vonia - vietose, kur su rankiniu siurbliu pasiekti sudėtinga. Trečia, labai gerai surenka besišeriančių gyvūnų plaukus. 

Parašas po straipsniu, 1 nuotr.

Kaip išsirinkti sau tinkamą? Siurblių robotų rinka išties gausi, o kainos prasideda nuo kelių šimtų ir perkopia 1000 eurų. Net jei galite sau leisti mokėti triženklę pinigų sumą - ne visuomet tai reiškia kokybę. Pateikiame keletą rekomendacijų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant įrenginį. 

Patalpų skanavimo funkcija. Tai technologija, siurblio kamera ar lazeriu skanuojanti aplinką ir padedanti susidaryti tvarkymosi planą. Ši funkcija - labai didelis privalumas, nes prietaisas niekuomet nesiurbs tos pačios vietos kelis kartus taip taupydamas baterijos energiją. Be to, tikrai apims visą patalpų plotą. Skanavimo funkcijos neturintys robotai, dar vadinami - atsitiktinio valymo, chaotiškai važinėja po grindis, todėl gali palikti nešvarumų. Tokie prietaisai gali sutvarkyti nebent nedidelio kambario grindų plotą, o didesnių būstų gyventojams, norintiems gauti kokybišką rezultatą, reikėtų rinktis siurblį su patalpos skanavimo funkcija. 

Valomas plotas. Kiekvienas gamintojas nurodo, kokios kvadratūros plotą pilnu baterijos įkrovimu gali išvalyti siurblys. Tad renkantis prietaisą svarbu, kad jūsų būsto plotas neviršytų gamintojo nurodyto galimo valomojo ploto. 

Siurbimo galia. Čia galioja tik viena taisyklė: kuo ji didesnė, tuo geresnis rezultatas, nes robotas surinks daugiau nešvarumų. Rekomenduojama, kad šis rodiklis siektų apie 1500 paskalių, ypač jeigu namuose turite kilimų. 

Drėgnas plovimas. Nors didžioji dauguma siurblių robotų gali vien tik siurbti grindis, yra keli modeliai, kurie turi ir drėgno valymo funkciją. Kaip tik ji dažnai neatitinka žmonių lūkesčių. Perkant tokį prietaisą reikėtų žinoti, kad robotas neplauna grindų, o tik jas drėkina. Kad tai atliktų, turėsite pritvirtinti prie įrenginio šluostę, pripilti rezervuarą su vandeniu, o vėliau šluostę išplauti ir vandenį išpilti. Labiausiai tokia funkcija pasiteisina namuose, kuriuose yra plytelių dangos, pavyzdžiui, virtuvėje ar vonios kambaryje, tačiau rankinio grindų plovimo ji tikrai nepakeis. 

Valdymo būdas. Siurblys robotas gali būti valdomas nuotolinio valdymo pulteliu arba per išmaniojo telefono programėlę - tai priklauso nuo konkretaus modelio. Kokiu būdu valdomą prietaisą rinktis, pasirenkama individualiai. Jeigu nesinaudojate išmaniuoju telefonu, puikus pasirinkimas bus siurblys, turintis valdymo pultą. Kalbant apie siurblio valdymą mobiliąja programėlę, gali iškilti problemų regos negalią turintiems žmonėms, telefone naudojantiems ekrano skaitymo programas. Siurbliui reikalingos programėlės jos gali tiesiog neskaityti. Tad jei nutarsite pirkti robotą, valdomą išmaniuoju telefonu, rekomenduojama išsiaiškinti reikalingos programėlės pavadinimą ir pasibandyti, ar ji yra skaitoma. Be to svarbu žinoti, kad šitaip valdomam siurbliui būtinas "Wi-Fi" interneto ryšys. 

Siurblio priežiūra ir trūkumai. Kaip ir kiekvienas prietaisas, siurblys robotas reikalauja tam tikros priežiūros. Tai šiukšlių išpylimas iš konteinerio, filtro, pagrindinio šepečio ir roboto sensorių valymas, tačiau šis procesas ganėtinai paprastas ir pareikalaus iki pusvalandžio jūsų laiko kartą per savaitę. Taip pat, kaip ir visi prietaisai, siurbliai robotai turi trūkumų. Pavyzdžiui, prieš siurbiant reikia įsitikinti, ar ant grindų nėra palikta jokių daiktų, galinčių įsipainioti į šepetį. Priešingu atveju robotas tiesiog nustos siurbti. Įrenginys gali užstrigti užvažiavęs ant kokio nors nelygaus paviršiaus. Be to, jei namuose turite ilgo plauko kilimų, tikėtina, kad jų šeriai įsipainios į siurblio šepetį ir įrenginį sustabdys. 

Atsižvelgus į čia išvardytas siurblio roboto savybes ir visus jo veiklos niuansus, galima drąsiai teigti, kad šis įrenginys yra puikus pagalbininkas namuose, žymiai palengvinantis tvarkymąsi, ypač žmonėms su regos negalia. Savo funkcijas prietaisas atlieka efektyviai, tik svarbu išsirinkti tinkamą modelį. Vienas populiariausių siurblių robotų rinkoje šiuo metu yra įmonės "Xiaomi" įrenginiai. Jie labai palankiai vertinami dėl savo kainos ir kokybės santykio tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Įmonė siūlo tris skirtingus modelius, kurie atitinka skirtingų patalpų poreikius. Siurbliams reikalinga programėlė yra naudotina su ekrano skaitymo programomis. Šį gamintoją paminėjau todėl, kad "Xiaomi" robotais Lietuvoje naudojasi nemažai neregių ir labai palankiai juos vertina. 

Net atsižvelgus į kelis šių prietaisų trūkumus ir reikalingą priežiūrą, juos vis tiek verta pirkti: vienkartinė investicija į gerą siurblį robotą mažų mažiausiai sutaupys jums daug laiko ir palaikys nuolatinę grindų švarą namuose. 

 

Nuotrauka: Įsigijus siurblį robotą greit pamiršite įprastus vargus dėl grindų švaros / www.pexels.com nuotr. 

Virtuvės nuotrauka. Joje vaizduojamas šviesus virtuvės komplektas. Jis susideda iš daugybės spintelių su įvairaus dydžio stalčiais. Ant spintelių matomi sudėti įvairūs virtuvės įrankiai - indeliai, plaktuvai, kepimo pirštinės, keptuvė, prieskoniai ir kita. Tarp spintelių, ant šviesių medinių grindų, pasitiesusi nedidelį šviesų kilimėlį, stovi moteris su šluota. Nuotraukoje ji matoma tik nuo pėdų iki krūtinės. Ji - vidutinio sudėjimo, vilki languotą palaidinę trumpomis rankovėmis, tamsius džinsus ir kojines. Ant kairės rankos ji apsimovusi šviesią riešinę. Abejomis rankomis moteris laiko šviesią šluotą ilgu kotu ir plauna virtuvės kampus. 

 

Aautoriaus nuotrauka. Andžejus Ravanas. Jaunas vaikinas, jo plaukai tamsūs ir trumpi. Vaikinas nuoširdžiai šypsosi, skruostuose matomos nedidelės duobutės. Andžejus vilki šviesią palaidinę su V formos iškirpte. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]