Namai kaip iššūkis

Autoriaus nuotr.Henrikas Stukas, [email protected]

Būstas: džiaugsmai ir rūpesčiai

Parašas po straipsniu, 1 nuotr.

(Tęsinys, pradžia Nr. 5) 

Nusipirkus butą laukia ne kuo lengvesnės, o gal netgi sudėtingesnės problemos. Jos susijusios su buto įrengimu ar remontu, apstatymu, erdvių pritaikymu ir netgi santykiais su senbuviais kaimynais. 

 

Justinas, 24 metai: 

Renkantis butą svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar patogu bus grįžti į naujuosius namus: ar iki laiptinės veda neregiui tinkamas šaligatvis, ar yra specifinis orientyras, kurį lengvai surasite grįždamas namo vienas. Ne ką mažiau svarbios yra laiptinės durys. Pasidomėkite durų spyna. Dabar jų yra įvairiausių. Vieno buto atsisakiau, nes laiptinės spyna buvo elektroninė ir atrakinama pirštų lietimu. Neregiui tai padaryti neįmanoma. Mums patogiausios spynos - mechaninės, valdomos mygtukais ar rakinamos raktu. Yra ir specialia kortele atidaromų spynų. Taigi pasirinkite jums patogiausią. 

Mes nusipirkome nenaują įrengtą butą su visais baldais ir buitine technika. Mūsų pirkiniui nereikėjo kapitalinio remonto. Tai kartu ir gerai, ir blogai. Pirmiausia siūlyčiau atkreipti dėmesį į grindis, sienas ir lubas. Mūsų bute grindys buvo išklotos laminatu. Joms nereikia ypatingos priežiūros. Sienos išklijuotos tapetais, kuriuos lengva perklijuoti, ir toks remontas kainuoja nedaug. O su lubomis, tai didelio pasirinkimo nėra - tereikia perdažyti. Neregiui remontas - lyg plaukimas nemokančiam plaukti. Man pasisekė, nes visus šiuos darbus pažadėjo kuruoti tėtis. Artimu žmogumi tikrai pasitikiu. Ko pats nesugebės padaryti, patalkins jo nusimanantys draugai. 

Aktuali problema - buto erdvė ir jos apstatymas. Nusipirkus butą su baldais yra pliusų ir minusų. Kai baldai sustatyti kitų žmonių, esi priverstas nors minimaliai juos prisitaikyti savo reikmėms. Kitaip eidamas dešimtis kartų užkliūsi ir skaudžiai užsigausi. Mes dalies baldų atsisakėme, nusipirkome naujus, mums tinkamus. Kita problema - spintelių ar lentynėlių aukštis. Ankstesnieji buto šeimininkai buvo neaukšto ūgio. Spintelės, įvairios lentynėlės ir netgi gartraukis buvo pakabinti labai žemai. Aš gi esu aukštas. Vis užmirštu ir nuolatos galva "matuoju" spintelių, gartraukio aukštį. Dar vienas minusas - sena buitinė technika, kuria negalėjau naudotis. Tiek viryklė, tiek skalbimo mašina nebuvo pritaikytos neregiams. Pirmiausia nusipirkome viryklę, kad savarankiškai galėčiau gamintis maistą. Vėliau atėjo eilė naujos skalbimo mašinos pirkimui. Pirkdamas naują buitinę techniką stengiuosi pasirinkti panašią į anksčiau turėtą ar naudotą. 

Kita, ne mažiau svarbi erdvė - balkonas. Mūsų balkonas yra įstiklintas. Iki tol tai buvo balkonas-sandėlis. Todėl visų pirma atsikratėme nereikalingo šlamšto ir įvedėme balkone mums priimtiną tvarką. Nematant svarbi judėjimo laisvė ir saugumo pojūtis. O tai užtikrina minimalus daiktų kiekis. Smulkius daiktus geriau yra sudėti į dėžutes, laikomas stabiliose spintelėse. Tuomet ieškant reikiamo daikto pakaks atsidaryti spintelę ir pasiimti dėžutę, iš kurios tikrai nepabirs jos turinys. 

Apsigyvenant naujoje erdvėje svarbūs yra ir laiptinės kaimynai. Meluočiau teigdamas, kad seniesiems gyventojams nesu įdomus. Daugeliui į akis krinta mano baltoji lazdelė. Viena kaimynė laiko šunį. Pasitaikė, kad tiesiog užmyniau ant jo. Galvojau, kad grybštelėjimo neišvengsiu. Mano laimei, šuo pasitaikė protingas. Dabar, pamatęs mane ateinantį, jis pats stengiasi nesipainioti po kojomis. 

 

Sutuoktiniai Aistė (34 metai) ir Gražvydas (29 metai) 

Gražvydas: Prieš įžengdamas į laiptinę ar butą turiu jaustis saugus. Mūsų pirkinys tuo ir yra patrauklus. Namas nesenas, modernios statybos. Norint į jį patekti turi atsirakinti vartelius. Namą supanti teritorija yra aptverta vieline tvora. Tada laukia laiptinės kodas. Pastate tik viena laiptinė, kurioje 20 butų. Kita svarbi detalė - namas bei šalia esanti teritorija visą parą stebimi ir filmuojami specialių kamerų. Mudviem su Aiste imponuoja, kad čia veikia gyventojų bendrija. Jau pirmąjį vakarą sulaukėme netikėto bendrijos pirmininko vizito. Jis ne tik papasakojo apie namą bei tvarką, bet ir pasiūlė mudviem pagalbą. Per sušauktą namo gyventojų susirinkimą mus supažindino su kitais gyventojais ir paprašė papasakoti apie save. Nuo tos dienos su kaimynais palaikome draugiškus santykius. Netgi eidami gatve sulaukiame garsinio pasisveikinimo. Jis skamba taip: "Sveikas, čia jūsų kaimynas ar kaimynė". 

Aistė: Su butu mums pasisekė. Nusipirkome jį su visais baldais bei buitine technika. Naujos statybos namuose įprasta, kad virtuvė būtų kartu su svetaine. Tai pakankamai didelė erdvė. Mažesnė erdvė - miegamasis. Prieš mus bute gyveno vieniša moteris. Ji labai tvarkingai, netgi pedantiškai prižiūrėjo butą. Jo erdvę projektavo interjero dizaineriai. Viskas atlikta skandinavišku stiliumi. Dominuoja stiklas ir metalas. Skandinaviškas stilius puikiai tinka neregiams. Jis pasižymi minimalizmu. Gyvenamoji erdvė nėra perkrauta baldais bei kitais daiktais. Gal todėl man ir Gražvydui čia judėti tikras džiaugsmas. Mes netgi beveik nejudinome daiktų. Gal kai ką ir perstumdėme, bet labai nežymiai, minimaliai. 

Gražvydas: Iš tiesų prie man nežinomos erdvės teko ilgokai taikytis ir pratintis. Pirmosiomis dienomis bute orientuotis buvo itin sudėtinga. Žinodamas, kad mane supa stiklas, ypač atsargiai vaikščiojau, bet vis tiek užkliūdavau, atsitrenkdavau. Pasijausti šeimininku naujuose namuose prireikė vienos savaitės. Dabar vaikštau laisvai, nejausdamas baimės. Tiesa, iki šiol prisibijau virtuvėje stovinčio stiklinio stalo. Atrodo, kad ką nors ant jo statydamas imsiu ir įskelsiu. Kita vertus, kada perki butą su apstatymu, atsiranda tam tikrų nepatogumų. Kai kurie baldai sukabinti ne tau patogiu lygmeniu. Štai vonia, iš pirmo žvilgsnio atrodytų puiki. Tik ilgiau prausdamasis supratau, kad dušo čiaupas pakabintas per aukštai. O štai su buitine technika mums labai pasisekė. Ji valdoma rankenėlių pagalba. 

Dar vienas mums svarbus buto pasirinkimo akcentas buvo sienos. Norėjome tik dažytų ir plaunamų sienų. Ne paslaptis, kad nematant dažnokai siena tampa savotišku orientyru, atskaitos tašku. Tad tenka ją čiupinėti. Ant jos pasilieka pirštų antspaudai, todėl sienas dažnokai plauname. 

Aistė ir Gražvydas: Perkant butą universalių patarimų tikrai nėra. Kiekvienas turime savo gyvenimiškąją patirtį bei filosofiją. Vienam gražu viena, kitam - kita. Pagaliau tokį pirkinį lemia ir piniginės storis. Viena galime pasakyti ir patarti: nedvejokite ir nebijokite paskolos. Galimybė savarankiškai gyventi ir tvarkytis užmaskuoja pasitaikančius sunkumus bei nepatogumus. 

 

Nuotrauka: Įsigijus būstą su baldais ir technika, ne visada lengva juos prisitaikyti savo reikmėms / www.pexels.com nuotr 

Nedidelės, bet talpios virtuvės nuotrauka. Erdvė - keturkampio formos. Joje stovi bene visi virtuvės baldai ir daiktai, kurių galėtų prireikti. Didžiąją dalį vietos užima ant grindų stovinti šviesi spintelė su stalčiais. Ji - kiek aukštesnė nei metras. Ant jos, palei sieną, padėtas arbatinukas, kiti įvairūs prietaisai ir indai, viršuje - ant sienos pakabintos spintelės. Virš virdulio, ant sienos, tuščioje ertmėje tarp spintelių stovi įtaisyta mikrobangų krosnelė ar orkaitė. Pačiame nuotraukos centre į virtuvės komplektą įtaisyta viryklė, virš jos ant sienos kabo samčiai, lopetėlės ir kiti maisto ruošimo įrankiai. Po virykle matoma lentynėlė kitiems virtuvės daiktams sudėti. Dešinėje nuotraukos pusėje - taip pat besitęsianti virtuvinė spintelė, kurios viduryje - kriauklė ir šalia jos esanti indų džiovyklė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]