Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotr.Emilija Jusevičiūtė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Sausų akių liga

 

Sausos akys, sausų akių liga ar sindromas, keratokonjunktyvitas - tai sinonimai, po kuriais slepiasi liga, dėl kurios sukeltų simptomų akių ligų gydytojų kabineto durys yra varstomos labai dažnai. Šia liga susergama, kuomet mūsų akys gamina per mažai ašarų arba kai sutrinka ašarų plėvelės, dengiančios akies paviršių, funkcija. Sausos akies simptomais dažniau skundžiasi moterys nei vyrai. Liga dažniau pasireiškia vyresnio amžiaus pacientams, tačiau ši problema stebima ir tarp jaunesnio amžiaus žmonių. Nors sausų akių sindromas iš pirmo žvilgsnio neatrodo labai rimta liga, tačiau jos sukeliami simptomai ne tik lemia nemalonius pojūčius, bet ir labai blogina gyvenimo kokybę. Apie tai - išsamiau. 

 

Ašarų plėvelė 

Akies paviršių dengia ašarų plėvelė. Jos paskirtis - sudrėkinti akies paviršių, apsaugoti mūsų akis nuo paviršinių svetimkūnių, infekcijos, pašalinti nuo akies paviršiaus dulkes. Taip pat ašarų plėvelė teikia mitybines medžiagas ragenai. 

Ašarų plėvelę sudaro trys pagrindiniai sluoksniai: vidinis (mucino), vidurinis (vandens) ir išorinis (lipidinis). Kiekvieną iš šių sluoksnių gamina tam tikros ląstelės, o sutrikus kažkurios iš jų veiklai, pakinta ašarų plėvelės sudėtis, sukeliami sausos akies ligai būdingi požymiai. Trūkstant mucininio sluoksnio, ašaros neišsilaiko ant akies paviršiaus, ir pasireiškia ašarojimas; trūkstant vandens sluoksnio - akies ašarų kiekis yra nepakankamas; trūkstant lipidinio sluoksnio - ašaros greičiau nugaruoja nuo akies paviršiaus. 

 

Parašas po straipsniu, 1 nuotr.Ligos priežastys 

Sausos akies ligai atsirasti yra labai daug ir labai skirtingų priežasčių. Šios ligos požymius galite jausti, jei vartojate įvairius vaistus sisteminėms ligoms gydyti (pavyzdžiui, antihistamininius vaistus, diuretikus, hormoninius preparatus, vaistus, skirtus gydyti Parkinsono ligai ir t. t.). Akių sausumo požymiai taip pat gali būti stebimi, jei kažkam esate alergiškas ar organizmui trūksta vitamino A. 

Simptomai gali pasireikšti sergant įvairiomis sisteminėmis ligomis - Sjogreno sindromu, reumatoidiniu artritu ar kita autoimunine liga. Taip pat esant kai kurioms endokrininėms ligoms, pavyzdžiui, skydliaukės hipofunkcijai. 

Ligos pasireiškimui turi įtakos ir žiūrėjimas į įvairius ekranus: kompiuterius, planšetes, telefonus - naudodamiesi šiais įrenginiais mes paprasčiausiai pamirštame mirksėti, ir ašarų plėvelė nugaruoja nuo akies paviršiaus. 

Dar viena galima ligos priežastis - įvairūs aplinkos veiksniai, tokie kaip chemikalų garai, cigarečių dūmai ar sausas patalpų oras (ypač sausa patalpose būna šildymo sezono metu). 

Be abejo, simptomus gali sukelti ir akių ligos - pavyzdžiui sausos akies požymius galime jausti esant akies nudegimui, konjunktyvitui, po akių operacijų (pavyzdžiui, po atliktos lazerinės refrakcinės operacijos) ar sergant glaukoma. Taip pat dažna priežastis - ilgas, nesilaikant režimo, kontaktinių lęšių nešiojimas. 

Dažnai sausų akių simptomais skundžiasi moterys pomenopauziniu periodu, kuomet organizme pakinta hormonų veikla ir sausėja visos organizmo gleivinės. 

 

Simptomai 

Ligos požymiai gali būti labai įvairūs: akių perštėjimas, niežėjimas, deginimas ar net skausmas, svetimkūnio jausmas akyse, ar jausmas, lyg į akis būtų pripilta smėlio - tai dažni nusiskundimai. Akys dažnai būna paraudusios, gali net suprastėti regėjimas. Taip pat gali būti stebima ir tirštų išskyrų, o prisidėjus uždegimui, jos gali būti ir pūlingos. 

Taip pat dažnas, ir, atrodytų, keistas ligos požymis - ašarojimas. Taip atsitinka, kuomet ašarose trūksta vidinio ašarų plėvelės sluoksnio - ašaros neišsilaiko ant akies paviršiaus ir jos pradeda tekėti. 

Esant sunkiai gydomai sausų akių ligai, gali prasidėti komplikacijos, gali būti pažeidžiamas ragenos vientisumas. Tuomet padidėja uždegimų tikimybė, simptomai sunkėja, gydymas tampa iššūkiu ne tik pacientui, bet ir gydytojui. 

 

Diagnostika 

Pacientų nusiskundimai, ligos anamnezė - labai svarbūs ligos diagnostikai. Akių gydytojo kabinete akys apžiūrimos mikroskopu, tuomet gydytojas gali nustatyti, kiek ašarų yra jūsų akyse, gali įvertinti ašarų plėvelės trūkimo laiką ar diagnozuoti kitas, su sausos akies sindromu susijusias ligas. Taip pat gydytojas atlieka Širmerio testą, kuomet specialių juostelių pagalba stebima, kiek jūsų akys gamina ašarų per tam tikrą laiką. 

 

Gydymas 

Sausų akių sindromo gydymui labai svarbus paties paciento pastangos, gydymo režimo laikymasis. Paprastai tai yra simptominis gydymas, kurio svarbiausias tikslas - palengvinti šios ligos sukeliamus simptomus. Gydymui skiriamos lašinti dirbtinės ašaros, drėkinantys tepalai ar geliai. Vaistinėse rasite gausų šių medikamentų pasirinkimą. Skiriasi ne tik jų pakuotės, bet ir sudėtis. Dėl to renkantis dirbtines ašaras, rekomenduojama pasitarti su akių gydytoju ar vaistininku. 

Dažnai ligos eiga yra lengva, nesukelianti ženklių nusiskundimų. Tačiau esant lėtiniam akių sausumui, prisidėjus komplikacijoms, būtina vykti konsultacijai pas akių gydytoją. Nustačius ligos priežastį, gydytojas paskirs gydymą. 

Reikėtų nepamiršti ir gydymo "iš vidaus" - reikėtų gerti daugiau vandens, vartoti "Omega 3" riebalų rūgščių turinčių produktų (jų yra žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, silkėje, sardinėse, taip pat - sėmenų aliejuje, sojų pupelėse, graikiniuose riešutuose) ar vartoti maisto papildus. Taip pat patartina vartoti antioksidantais (jų yra tamsiose, lapinėse daržovėse) bei vitamino A turtingų maisto produktų (jo rasite žuvų taukuose, kepenėlėse, sūryje, svieste). 

Na, o kartais užtenka pažvelgti į mūsų kasdieną pakeisti kelis įpročius ar aplinkos veiksnius - taip galime padėti savo akims jaustis geriau. Dirbdami kompiuteriu nepamirškite dažniau mirksėti, drėkinkite patalpas šildymo sezono metu, venkite kondicionierių ir patalpų, kuriose gausu chemikalų garų. 

 

Nuotrauka: Yra daug priemonių, lengvinančių sausų akių ligą - svarbu parinkti tinkamą / www.cvs.com nuotr. 

Iš labai arti matoma žmogaus akies ir į ją lašinamų akių lašų nuotrauka. Žmogaus akies blakstienos trumpos, virš akies matomas antakis. Akis atmerkta, žiūri į viršų, tiesiai į priešais akį esančią pipetę, ant kurios pakibęs susiformavęs lašas. Nuotraukoje sustabdyta akimirka, prieš pat akių lašams beįlašant į akį, todėl į vaizdą žiūrėti kiek nemalonu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]