Pro plyšinę lempą

Parašas po straipsniu, autoriaus nuotr.Emilija Jusevičiūtė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Akių traumos: akimirkos nelaimė

 

Kasmet pasaulyje registruojama 16 milijonų aklumo atvejų, kurių priežastis yra akių traumos. Dėl traumos atsiradusio aklumo dažnis besivystančiose ir išsivysčiusiose šalyse skiriasi – atitinkamai 75 ir 9 atvejai 100–tui tūkstančių gyventojų. Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje 2017 metais de?l akies ar akiduobe?s suz?alojimo kreipe?si 7917 pacientai (2,8 / 1000 gyventojų), iš jų 720 vaikų iki 13 metų. Is? viso stacionare buvo gydyti 335 pacientai. Karvės ragu, arklio uodega sužalota akis; ketvirto (sunkiausio) laipsnio abiejų akių nudegimas balinant medžius; į žoliapjovę pakliuvęs ir į akį atšokęs akmuo; diskinio pjūklo diskas, pataikęs į veido ir akies sritį; kirvio smūgis į akį kapojant malkas, akies sužalojimas peiliu atidarinėjant dovanas, įvairias pakuotes, sumušti asmenys – tai tik maža dalis skaudžių pacientų istorijų, su kuriomis tenka susidurti Akių traumų centro medikams. Dažnai šios, netikėtai įvykusios, nelaimės baigiasi ženkliu matymo pablogėjimu, aklumu ar akies praradimu. Vis dėlto medikai teigia, kad traumų sukeltas aklumas yra išvengiamas – dažniausiai akys sužalojamos netaikant atsargumo priemonių darbo metu ar buityje. Apie akių sužalojimus straipsnyje skaitykite smulkiau. 

 

Kokios yra akių traumos? 

Akies trauma – tai akies anatominio vientisumo pažeidimas įvairiais išoriniais veiksniais. Pasaulyje yra priimta naudoti Birmingamo akių traumų terminologijos sistemą (BETT), kuria remiantis akių traumos klasifikuojamos. Pagal šią klasifikaciją išskiriamos uždaros ir atviros akių traumos. Uždara trauma – tai, pavyzdžiui, akies sumušimas, kuomet nėra akies dangalų viso storio žaizdos. Atviros traumos – kuomet akies sienelė yra pažeidžiama kiaurai, pavyzdžiui, akies plyšimas bukos traumos metu ar svetimkūnio patekimas į akies vidų. Atskirai galima išskirti akių nudegimus įvairiomis cheminėmis medžiagomis. 

Akių traumos būna įvairios – nuo paviršinių akies sužalojimų, kurie negresia dideliu matymo pablogėjimu, iki rimtų traumų, kurios baigiasi ne tik regėjimo aštrumo sumažėjimu, tačiau net aklumu ar akies praradimu. 

Dažniausiai Akių traumų centre galima sutikti pacientus, kurie patyrė nesunkių akies pažeidimų. Tai buitinėse situacijose – atliekant kasdienius namų ruošos darbus, dirbant garaže ir panašiai – įvykę akių sužalojimai. Esant tokiai traumai paprastai po akių vokais ar į rageną įstringa smulkūs svetimkūniai, kurių plika akimi nematome, tačiau jie ženkliai blogina regėjimo kokybę, sukelia įvairius nemalonius pojūčius. 

Taip pat neretai diagnozuojama trauma – akies paviršiaus įbrėžimai, vadinamosios erozijos. Tai paviršiniai akies sužalojimai, nubrozdinimai, kurie paprastai užgyja savaime per kelias dienas. Dažniausiai erozijų žmonės patiria užsigavę akis medžio šaka ar nagu (dažnai tokiu būdu akies traumą patiria kūdikiai). Gana dažnai į medikus kreipiamasi dėl akių sumušimų. Tokias traumas galima patirti ne tik žaidžiant kamuoliu ir jam pataikius į akies sritį, tačiau ir nukritus ar į akį pataikius iššovusiam šampano kamščiui. 

Gerokai sunkesnės atviros akių traumos. Jos taip pat dažnai patiriamos buityje, pavyzdžiui, kai įvairūs metaliniai įrankiai, naudojami garaže, ar net žvejybiniai kabliukai atšokdami pataiko į akį, įstringa į akies audinius. Tokių traumų metu į akies vidų gali patekti svetimkūnių, kurie turi būti nedelsiant pašalinami operacijos metu. Sunkias atviras traumas taip pat galima patirti gavus stiprų smūgį į akies sritį buku daiktu (pavyzdžiui, atšokusia malka ar kito žmogaus kumščiu). "Bet kuri sunki akies trauma gali baigtis regos praradimu, o sunki yra ta, kuri sukelia pastovų regos ir akies anatominės struktūros pokytį. Galima minėti visas kiaurinių akies žaizdų rūšis ir akies plyšimus. Reikia nepamiršti, kad ir akies sumušimo pasekmės gali būti labai liūdnos, ypač jeigu sužalota tinklainė arba regos nervas", – komentuoja Kauno klinikų Akių traumų centro gydytoja dr. Edita Puodžiuvienė. 

Dar viena akių traumų rūšis – akių nudegimas. Jis gali būti terminis (pavyzdžiui, ugnies liepsna), elektra ar įvairia spinduliuote (pavyzdžiui, metalo virinimo metu). Cheminis nudegimas įvyksta, kuomet cheminė medžiaga patenka ant akies paviršiaus. Dažnai tai atsitinka, kai koks nors cheminis valiklis aptaško veidą (pavyzdžiui, neatsargiai atidarant cheminio valiklio dangtelį). 

 

Parašas po straipsniu, 1 nuotr.Akių traumų simptomai 

Akių traumų sukeltų simptomų pobūdis labai skirtingas ir priklauso nuo daugelio veiksnių: kokia tai trauma, koks jos pobūdis, mechanizmas, sunkumo laipsnis ir kokia akies struktūra pažeista. Tam tikrais sužalojimų atvejais regėjimas gali ir visai nepablogėti, o sunkiais atvejais žmogus apanka iš karto. 

Taigi akių traumų simptomai gali varijuoti nuo lengvo akių perštėjimo ar šviesos baimės iki ženklaus matymo pablogėjimo, akies judesių sutrikimo ar nepakeliamo skausmo. Ašarojimas, svetimkūnio pojūtis mirksint būdingas svetimkūniui įstrigus po voku. Didesnis skausmas, matymo pablogėjimas atsiranda svetimkūniui įstrigus ragenoje. Jei žmogus patiria cheminį akių nudegimą, jis skųsis akių paraudimu, vokų patinimu, akies skausmu, matymo pablogėjimu (simptomai priklauso ir nuo nudegimo laipsnio, ir nuo cheminės medžiagos savybių). 

 

Kaip elgtis patyrus akių traumą? 

Jeigu įtariate, kad jums į akį pateko svetimkūnis, jokiu būdu patys nebandykite jo pašalinti. Tai darydami galite tik dar labiau pažeisti akies vientisumą. Kreipkitės į artimiausią Akių traumų centrą. Jei trauma sunki, nevalgykite ir negerkite, kol jus apžiūrės akių gydytojas (tuo atveju, jei būtų reikalinga anestezija ir operacinis gydymas). 

Jei jums ar kažkam šalia jūsų į akis pateko cheminės medžiagos, nedelsiant plaukite veidą ir akis tekančiu vandeniu iš artimiausio vandens čiaupo. Tai reikėtų daryti bent 15–20 minučių. Rankomis laikykite akių vokus pramerktus, kad kuo geriau praplautumėte akių paviršių. Nedelsdami kvieskite greitąją medicinos pagalbą ar paprašykite šalia esančių žmonių, kad nuvežtų į artimiausią Skubios pagalbos centrą. Jei galite, kartu su savimi pasiimkite ir cheminės medžiagos (ar bent pakuotės etiketę), kuria buvo nudegta – taip medicinos personalas galės geriau prognozuoti ligos eigą, įvertinti akims padarytą žalą. Ypatingai pavojingi nudegimai šarminėmis medžiagomis – didelio skausmo galite ir nejusti, tačiau šios medžiagos pamažu skverbiasi gilyn į akies struktūras, didelę žalą padarydamos ne iš karto po nudegimo, o kiek vėliau. 

Jei į akis patenka netoksiškų tirpalų, tokių kaip muilas, šampūnas, paprastai užtenka tik gerai praplauti akis tekančiu vandeniu. 

 

Kas bus atliekama skubios pagalbos centre? 

Priėmimo skyriuose pacientai apžiūrimi pagal traumos sunkumą ir pagalbos suteikimo skubumą. Vaikai dažniausiai priimami be eilės. 

Oftalmologo kabinete jums reikės papasakoti apie įvykusią traumą, jos mechanizmą. Gydytojas patikrins jūsų matymą, apžiūrės akis ir suteiks pirmąją pagalbą. Jei jūsų akyje bus rastas paviršinis svetimkūnis, jis bus pašalintas. Detalesniam ištyrimui gali būti atlikti papildomi tyrimai (ultragarsinis tyrimas, rentgeno nuotrauka ar kompiuterinė tomografija). Jeigu trauma nesunki – gydytojas paskirs tolimesnį gydymą ir nukreips gydymui ambulatoriškai. Jei trauma sunkesnio laipsnio, būsite stacionarizuotas tolimesniam gydymui; jei reikalinga – bus atlikta operacija. 

 

Akių traumų prevencijos priemonės 

Dažnai galvojama, kad trauma – tai nelaimingas atsitikimas, kurio išvengti negalima. Tačiau tai ne visada yra tiesa. "Akių traumos – tai kontroliuojama akių patologija, o jos išvengti galima tik saugantis, tai yra, naudojant akių apsaugos priemones. Pagrindinė pacientų klaida – apsauginių akinių ar skydelių vengimas dirbant ne tik pramonės įmonėse (pvz., metalo apdirbimo), statybose ar žemės ūkyje, bet ir atliekant buities darbus (pvz., pjaunant žolę, ypač trimeriu, atliekant namų ar automobilio remonto darbus). Kita, mano manymu, nesaugi veikla – tai fejerverkų sprogdinimas. Esu įsitikinusi, kad jų pardavimą visai reikėtų uždrausti, o šią pramogą palikti profesionalams", – sako gydytoja dr. E. Puodžiuvienė. 

Taigi, jei uždegėte fejerverką ir jis nesuveikė, neikite arti jo, nes pajudinus fejerverkas gali iššauti jums tiesiai į veido sritį, taip sukeldamas labai rimtą akių nudegimą. Taip pat svarbu, jei dirbate su cheminiais tirpalais ar milteliais, – visada dėvėkite apsauginius akinius ar apsaugines veido kaukes. Tai būtų gerai daryti net tvarkantis namuose ir atidarinėjant įvairias cheminių tirpalų pakuotes. Atidarinėdami butelius su chemikalais, juos nusukite nuo savęs, kad nelaimės atveju išvengtumėte chemikalų patekimo ant odos, veido ar akių. 

Deja, 2017 metais LSMUL Kauno klinikų Akių klinikoje atliktoje apklausoje paaiškėjo, kad vos 17,9 proc. pacientų, kuriems į akis buvo patekę svetimkūnių, dėvėjo apsaugines darbo priemones. 

 

Kur kreiptis patyrus akių traumą? 

Jei jūs ar jūsų artimos aplinkos žmogus patyrė akių traumą – nedelsiant kreipkitės į artimiausią gydytoją oftalmologą. Jei toks netoli jūsų buvimo vietos nedirba – pirmąją pagalbą suteiks bet kuris Skubios pagalbos centras, o tolimesniam gydymui nukreips į budintį Akių traumų centrą. Tiesa, jeigu jaučiate akių perštėjimą, pastebėjote akių paraudimą ar pūliavimą, tačiau nepatyrėte traumos, Skubios pagalbos centre jums gali tekti sumokėti už suteiktas oftalmologo paslaugas. 

Taigi nepamirškite, kad akių traumų galima išvengti ar bent joms įvykus sumažinti traumų sukeliamus padarinius naudojant apsaugines akių priemones. Suprantama, kad akių traumas gali sąlygoti ir visiškai nenumatytos aplinkybės, tačiau nuo tokių nelaimių niekas mūsų geriau neapsaugos nei mes patys. 

 

Nuotrauka. Akių traumų išvengtume naudodami akių apsaugos priemones dirbant įvairius pramonės ir buities darbus / www.pexels.com nuotr. 

Žmogaus akies nuotrauka. Iš arti matoma moters veido dalis – kairysis skruostas, nosies dalis, kairioji akis, antakis ir dalis kaktos. Žvilgsnis itin gilus, nukreiptas tiesiai į skaitytoją. Akis plačiai atmerkta, ją supa ilgos tankios blakstienos, jų galiukai kiek sulipę nuo tušo. Ties akies vidiniu kampu – iškilus šviesus apgamas. 

 

Autorės nuotrauka. Emilija Jusevičiūtė. Jauna liekna moteris ilgais banguotais plaukais. Ji dėvi akinius, plačiai šypsosi ir žiūri tiesiai į skaitytoją. Evelina vilki tamsią palaidinukę, kaklą puošia siaura grandinėlė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]