Redakcijos skiltis

 

 

Parašas po straipsniu.

Pabandykite gatvėje sustabdyti nepažįstamą žmogų ir jo pasiteirauti, ką jis žino apie audiovizualinį vertimą ar garsinį vaizdavimą. Greičiausiai didžioji dalis tik gūžčiotų pečiais. Iš tiesų, Lietuvoje apie šią sritį žinome visai nedaug. O vertėtų žinoti daugiau. Juk matyti ir girdėti pasaulį norime visi, o audiovizualinio vertimo studijos – vienintelės Lietuvoje, ruošiančios šios srities specialistus. Jos atsirado vos prieš keletą metų Kaune, kai kelios drąsios galvos nusprendė rizikuoti ir pabandyti keisti prastą audiovizualinio vertimo situaciją Lietuvoje. 

Šiandien Jums, mieli žurnalo skaitytojai, prisistatau kaip audiovizualinio vertimo specialistė. Viena šios, palyginus naujos, specialybės sričių – garsinis vaizdavimas, kurio metu vizualinė informacija perteikiama žodžiu. Po ketverių metų praktikos meilė ir susidomėjimas šiuo procesu neišblėso, o atvirkščiai – paskatino atsirasti būtent tokių paslaugų reikalingoje vietoje – "Mūsų žodyje". 

Atliekant šį darbą apima dvejopi jausmai. Iš vienos pusės – tai didžiulis džiaugsmas ir puiki patirtis – juk dirbti tai, ką mokeisi universitete, yra siekiamybė, o būti vienai pirmųjų šios srities specialisčių Lietuvoje – tikra garbė. Be to, žinant, kad šis darbas turi apčiuopiamą tikslą, o rezultatas padeda kitiems žmonėms, perteikti vaizdą žodžiu tampa tikru malonumu. Iš kitos pusės, tai – didžiulė atsakomybė. Nuo vieno žmogaus priklauso, kaip auditorija supras audiovizualinį produktą. Ir visai nesvarbu, ar tai nuotrauka, paveikslas, spektaklis ar filmas – garsinis vaizdavimas privalo būti atliktas labai kruopščiai. 

Kodėl imuosi šio darbo? Nes Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, yra daugybė žmonių, kuriems garsinis vaizdavimas turėtų tapti neatsiejama gyvenimo dalimi ir pagalba. Mes, baigę studijas, esame pirmoji karta, kuri gali šią situaciją pagerinti. Pradedame nuo spektaklių, filmų ar žurnalo nuotraukų garsinio vaizdavimo ir siekiame, kad kasmet audiovizualinių produktų su garsiniu vaizdavimu ženkliai daugėtų. Tad duokite mums patarimų, pastabų, kritikos ir, žinoma, drąsinkite žengti pirmyn. Tik tokiu būdu galime tobulėti. 

Evelina Jonaitytė 

 

Garsinio vaizdavimo specialistės Evelinos Jonaitytės portretas. Mergina jauna, liekna, nuotraukoje matoma nuo liemens iki viršugalvio. Jos plaukai šviesūs, vidutinio ilgio, supinti į vieną kasą, krentančią per kairįjį petį. Ausyse ji segi didelius apvalius kabančius auskarus. Mergina plačiai šypsosi, žiūri tiesiai į skaitytoją. Ji vilki šviesius marškinėlius trumpomis rankovėmis, už nugaros – žaliuojančių medžių peizažas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]