VIRŠELIS

 

V. SURIKOVAS. JĖZUS KRISTUS GYDO AKLAGIMĮ


V.Surkovas. Jėzus Kristus gydo aklagimį. Parašas po iliustracija

Rusų dailininkas Vasilijus Surikovas (1848–1916) gimė Sibire, Krasnojarske. Persikėlęs į Sankt Peterburgą baigė Imperatoriškąją dailės akademiją. Daug keliavo po Rusiją ir Europą. 1881–1907 m. buvo peredvižnikų draugijos narys. Žymiausi jo paveikslai: "Šaulių egzekucijos rytas", "Bojarinė Morozova", "Suvorovo perėjimas per Alpes", "Stepanas Razinas". Tai istorinio žanro tapytojas, savo drobėse sugebėjęs atspindėti svarbiausius Rusijos istorijos momentus. 

Mus dominanti drobė – "Jėzus Kristus gydo aklagimį". Tai itin ekspresyvus ir dramatiškas paveikslas. Didžiąją jo dalį užima Kristaus figūra. Jėzus, vilkintis baltais plačiarankoviais baltiniais ir melsvu apsiaustu ant pečių, skvarbiu žvilgsniu žvelgia tiesiai į žiūrovą. Prie jo kojų, profiliu į žiūrovą, klūpo rausva marška vilkintis, gerokai vyresnis už Kristų neregys. Nuo susijaudinimo nelaimėlis iš dešinės rankos paleido storoką rusvą lazdą, o kairiąja, gaudydamas orą, lyg ieško atramos. Itin išraiškinga nuo įtampos ir laukimo išsprogusi dešinioji neregio akis. Kristaus dešinioji ranka padėta ant prašytojo galvos, kairiąja švelniai prilaiko ore besiblaškančią neregio kairę. Paveiksle kontrastuoja beveik nesuvaldomas neregio jaudulys ir dvelkianti Kristaus ramybė. 

Šį paveikslą dailininkas itin brangino, nes buvo tapomas sunkiu gyvenimo laikotarpiu, po žmonos mirties. Visą likusį gyvenimą šį kūrinį dailininkas saugojo savo namuose. 

Šis vidutinio formato (162x107 cm) aliejumi ant drobės tapytas paveikslas yra Šventos Trejybės Lauroje Sergijaus Pasade. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]