TRUMPAI

 

 


PRAKALBO ŠIAULIUOSE 

Nuo spalio 19 dienos Šiaulių viešajame transporte už važiavimą galima susimokėti banko išduota kortele. Tokią galimybę pasiūlė UAB "Busturas". Ši paslauga teikiama ne tik Šiauliuose, bet ir tarpmiestiniais maršrutais vykstančiuose bendrovės autobusuose. 

Dar viena žinia naudinga ir neregiams šiauliečiams bei miesto svečiams: Šiauliuose veikia programėlė "Transporto balsas". Anksčiau ji pradėjo veikti Kaune. Su LASS Šiaulių miesto filialu suderinta šimtas miesto transporto stotelių, kuriose galima šia paslauga pasinaudoti. Tai turėtų palengvinti Šiaulių aklųjų ir silpnaregių keliones mieste. 

 

KVOTOS VIEŠAJAM 

Spalio 22 dieną LR Seime įvyko Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojo Tomo Tomilino iniciatyva sukviesta spaudos konferencija, skirta neįgaliųjų įdarbinimui. 

Konferencijoje dalyvavęs LR Seimo narys T. Tomilinas informavo, kad Seimui yra pateiktas naujas Socialinių įmonių, Neįgaliųjų socialinės integracijos ir Užimtumo rėmimo įstatymų paketas. Jis taip pat paskelbė apie savo siūlymą, jog Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatyme būtų įtvirtinta nuostata, kad viešojo sektoriaus įstaigoms taptų privaloma neįgaliųjų 5 proc. įdarbinimo kvota. Anot Seimo nario, tai reikštų iki 10–15 tūkst. įdarbintų neįgaliųjų. 

Konferencijoje daug dėmesio skirta socialinių įmonių pertvarkai. Akliesiems, dirbantiems socialinėse įmonėse bei šių įmonių vadovams didžiausią nerimą kelia tai, kad 30–40 proc. darbingumo lygį turinčių žmonių darbo vietos pagal T. Tomilino pateiktą socialinių įmonių įstatymo projektą būtų remiamos tik pusę metų. 

 

TARPTAUTINIS TRAKUOSE 

Spalio 24–28 dieną Trakuose įvyko tarptautinis jaunimo ir vyrų golbolo turnyras. 

Vyrų turnyre rungėsi penkios komandos: po dvi iš Lietuvos ir Ukrainos bei viena iš Moldovos. Jaunimo turnyre kovojo trys komandos: iš Lietuvos, Latvijos ir Vokietijos. 

Vyrų turnyre pirmąją vietą iškovojo antroji Ukrainos, antrąją – antroji Lietuvos, trečiąją – pirmoji Lietuvos komanda. Jaunimo grupėje stipriausi buvo vokiečiai, jiems nusileido lietuviai. Latviai liko treti. Vyrų turnyre daugiausia, 36 įvarčius, įmušė Nerijus Montvydas. Jaunimo turnyre Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleivis Normantas Prušinskas įmušė 50 įvarčių. 

Turnyrą Trakuose organizavo Lietuvos golbolo teisėjų asociacija. Kaip sakė šios asociacijos prezidentas Rimantas Venckutonis, šio turnyro tikslas buvo suteikti galimybę tobulėti ne tik žaidėjams, bet ir šios sporto šakos teisėjams. Prieš varžybas įvyko vienos dienos golbolo teisėjų kvalifikacijos kėlimo seminaras. Jo metu du Lietuvos teisėjai – Romualdas Vaitiekus ir Vaida Pokvitytė įgijo aukščiausią, trečio lygio, tarptautinę kvalifikaciją. Šiuo metu iš septynių Lietuvos golbolo teisėjų, galinčių teisėjauti tarptautinėse varžybose, keturi yra aukščiausio, trečio lygio. 

 

TARPTAUTINĖ 

Spalio 30 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre įvyko tarptautinė konferencija "Skirtingi, bet kartu: įtraukusis aklų ir silpnaregių mokinių ugdymas". 

Į konferenciją atvyko Estijos, Italijos bei Latvijos atstovai. Įtraukiojo ugdymo kokybės kriterijus Europos Sąjungos kontekste pristatė Europos sutrikusios regos asmenų ugdymo tarybos (ICEVI – EUROPE) prezidentas Hans Welling. LASUC direktorė Nerija Moskalionienė pristatė situaciją įgyvendinant įtraukiojo ugdymo principą Lietuvoje. LASS vaidmenį siekiant kokybiško neregių ugdymo pristatė sąjungos pirmininko pavaduotoja Ramunė Balčikonienė. 

Konferencijai pasibaigus LASUC darbuotojai kartu su užsienio svečiais aplankė Lietuvos aklųjų biblioteką. 

 

NAUJA KNYGA 

Lapkričio 8 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, pristatyta naujoji rašytojo Alvydo Valentos knyga "Hormonai – visi išsislapstė". Renginyje dalyvavo literatūros kritikė Neringa Dangvydė–Mikalauskienė. Autoriui patalkino jaunosios kartos neregių atstovai Justas Pažarauskas, Vilius Kasmočius, Ugnė Žilytė, skambėjo į diktofoną įrašytas klasikinę filologiją studijuojančios Brigitos Narmontaitės skaitomas eilėraštis graikų kalba. A. Valentos knygą "Hormonai – visi išsislapstė", bendradarbiaudama su Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, išleido Lietuvos aklųjų biblioteka, rėmė VšĮ "Sorre" bei UAB "Liregus". 

 

ŠIAURĖS ŠALIŲ SAVAITEI 

Lapkričio 12 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje įvyko Šiaurės šalių literatūros savaitei skirti renginiai. Vilniuje, Panevėžio ir Šiaulių padaliniuose, buvo skaitomos Einaro Maro Gudmundssono romano "Islandijos karaliai" ištraukos. Vilniuje ir Panevėžyje kelios ištraukos buvo išspausdintos brailio raštu. Vilniuje jas skaitė Janina Puriuškytė ir Ugnė Žilytė, Panevėžyje – Juozas Bartkus. Dar keli šio padalinio skaitytojai išmoko atmintinai po ištrauką iš knygos, o dainininkas Arvydas Markevičius grodamas gitara padainavo keletą dainų. Šiaulių padalinyje tekstą skaitė savanoris Danas Jankauskas, o akordeonu grojo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokiniai Miglė Dambrauskaitė ir Motiejus Dudnikas. 

 

DAR VIENAS 

Lapkričio 15 dieną Kauno nacionaliniame dramos teatre parodytas spektaklis su garsiniu apibūdinimu "Balta drobulė". 

Spektaklis sukurtas pagal lietuvių literatūros klasiko Antano Škėmos to paties pavadinimo knygą. Garsinį komentarą parengė Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto bakalaurantė Kristina Meilūnaitė. Spektaklį žiūrėjo per 200 regėjimo negalią turinčių žmonių ir jų bičiulių iš visos Lietuvos. 

 

LANKĖSI 

Lapkričio 15 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, įvyko susitikimas su knygos "Niekada nevėlu gyventi" autore Janina Radvile ir leidyklos "Tyto alba" direktore Lolita Varanavičiene. Knygos autorė paskaitė ištraukų iš savo knygos, atsakė į susirinkusiųjų klausimus. 

 

DARŽELYJE 

Lapkričio 16 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro darbuotojai Tarptautinės tolerancijos dienos proga susitiko su Santariškių lopšelio–darželio vyresniųjų grupių vaikais. 

Vaikai supažindinti su baltąja lazdele, brailio raštu. Smalsūs mažyliai uždavė susitikimo dalyviams daug klausimų apie buityje galinčias pasitaikyti kliūtis ir apie tai, kaip jas įveikia neregiai. Pristatytos tautodailininkės Linos Norkienės pagamintos liečiamosios knygelės. 

 

APLANKĖ SENELIUS 

Kartą per mėnesį Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokiniai aplanko senelius Fabijoniškių socialinių paslaugų centre. Susitikimuose mokiniai seneliams dainuoja dainas, šoka, deklamuoja eilėraščius. Kartu su seneliais žaidžia stalo žaidimus, daro rankdarbius, žaidžia muzikinius žaidimus. Jei geras oras, eina pasivaikščioti kartu su seneliais lauke. Fabijoniškių socialinių paslaugų centro lankytojai labai laukia šių susitikimų. 

 

PRISIMINTAS 

Lapkričio 22 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centre prisimintas Lietuvos aklųjų bendruomenės veikėjas ir kultūros šviesuolis Juozas Marcinkus. Renginyje koncertavo kaimiškos muzikos kapela "Vyra", folkloro ansamblis "Spingsulė", solistė Zofija Vilkienė. Ištraukų iš Juozo Marcinkaus kūrybos paskaitė skaitovė Alvida Kazlauskienė. Prisiminimų vakare "Ne visi išeina" dalyvavo būrys Juozo Marcinkaus draugų, bendradarbių, kolegų, scenos partnerių ir žmonių, kurie jį pažinojo. 

 

PEILIS NEREGIAMS 

Dizaineris iš Singapūro Kevinas Chiamas sukūrė virtuvės reikmenis, kuriais naudojantis galima gaminti pasitelkiant vien lytėjimą. Peilio ašmenis dengia speciali apsauga. Kartu pridėta pjaustymo lentelė, nuo kurios niekas nenukrenta. 

Kitas naudingas daiktas – priedas dujinei viryklei, padedantis puodą pastatyti tiesiai virš degiklio. 

Rinkinyje taip pat yra patogus dangtis: ant jo galima pasidėti samtį – nereikės jo ieškoti po visą virtuvę. Be to, šis dangtis neįkaista taip, kaip stikliniai dangčiai. Rinkinyje yra ir specialus arbatinis šaukštelis – jis padeda pilti vandenį į stiklinę nesibaiminant perpilti. Ant šaukštelio įtaisytas plūduras leidžia kontroliuoti skysčio lygį. K. Chiamas sako, kad sunkumus, su kuriais virtuvėje susiduria aklieji, pastebėjo besimokydamas universitete. 

Dizaineris tikisi, kad jo sukurti daiktai ras gamintoją, kuris gamins juos nebrangiai tam, kad juos galėtų įsigyti visi norintys. 

 

STREIKUOTI REIKIA ATSARGIAI 

Spalio pradžioje Lietuvos informacinę erdvę pasiekė žinia, kad Maroko sostinėje Rabate žuvo nuo stogo nukritęs neregys. Jis dalyvavo ant Šeimos reikalų ministerijos stogo surengtoje sėdimojoje protesto akcijoje. Joje dalyvavę kelios dešimtys neregių reikalavo darbo vietų viešajame sektoriuje. Šalyje yra per 2,3 mln. žmonių su negalia. Iš jų tik kas antras turi darbą. Nacionalinės regėjimo negalią turinčių diplomuotų specialistų organizacijos nariai protesto akcijas rengia jau keleri metai. Būta ir pavienių, ir grupinių bandymų net susideginti. Šalyje – didelis ne tik neregių nedarbas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]