NEREGIAI UŽSIENYJE

 

IZRAELIO KURČNEREGIŲ TEATRAS


Izraelyje yra teatras, kuriame vaidina kurčneregiai. Jis pritraukia minias žiūrovų. Teatro "Nalaga'at" pavadinimas hebrajų kalba reiškia "Prašom paliesti". Visi jo aktoriai turi Ašerio sindromą. Jie ir negirdi, ir nemato. Spektaklių metu aktoriai kalba arba naudoja gestų kalbą. Jiems duodami signalai mušant būgną – net ir negirdėdami, junta vibracijas. Įkuriant teatrą siekta integruoti kurčneregius, suteikti jiems vietą saviraiškai, sudaryti galimybę įnešti savo indėlį į visuomenę. Teatras užsibrėžė suvienyti įvairius žmones per meną ir emocijas nepriklausomai nuo religijos, rasės ir socialinės padėties. 

Pirmasis teatro spektaklis "Šviesą girdime kaip zigzagą" – jo režisierė Adina Tal – sulaukė publikos dėmesio Izraelyje ir visame pasaulyje. Antrasis spektaklis – "Ne vien tik duona" – jį taip pat režisavo Adina Tal, teberodomas iki šiol. Jame dalyvauja net vienuolika kurčneregių aktorių. Trupė buvo pakviesta šį spektaklį suvaidinti pagrindiniame Perto teatro festivalyje (Australija), po to nuvyko į Niujorką, Bostoną, Vašingtoną, dalyvavo LIFT festivalyje Londone ir Seulo tarptautiniame muzikos ir teatro festivalyje Pietų Korėjoje. 

2009 m. surengtas teatrui skirtos gestų kalbos vaikams seminaras "Duok man ženklą", o 2010 m. pastatytas spektaklis vaikams "Princas Gaidys". Jo režisierė – ta pati Adina Tal. Be to, buvo parengti gestų kalbos ir veiklų tamsoje seminarai. 

2015 m. "Nalaga'at" teatras pastatė du naujus spektaklius. "Sakyk oranžinė" – vienos kurčneregės aktorės monospektaklis. Kitas – "Dvasiniu keliu", kuriame vaidina iki tol dar nevaidinę kurčneregiai aktoriai, vertėjai ir gerai matantys bei girdintys aktoriai. 2017 m. "Nalaga'at" teatro repertuarą papildė spektaklis "Edgaras". 2018 m. pastatyta teatro jėgomis adaptuota Marko Medofo pjesė "Mažojo dievo vaikai" – joje vaidina ir kurti, ir girdintys aktoriai. 

Visus kurčneregius aktorius lydi jų asmeniniai vertėjai, kurie išverčia darbo procesą, režisieriaus nurodymus, ką veikia kiti aktoriai. Pasirodymas scenoje kurčneregiams padeda stiprinti savigarbą, gerinti bendravimo įgūdžius, vaidindami scenoje jie atskleidžia savo kūrybines galimybes ir tuo pačiu skleidžia žinią visuomenėje apie kurčneregių poreikius. Dauguma kurčneregių aktorių gali bendrauti tik su tais, kurie moka liečiamąją ženklų kalbą, arba "pirštų" kalbą – kiekvienas rankų pirštų sąnarys yra tam tikra hebrajų kalbos raidė. Liečiant sąnarius, tarytum spausdinamas tekstas. Tarp kurčneregių aktorių bendravimas vyksta įvairiais būdais, nes kiekvienas trupės narys turi skirtingus poreikius ir gebėjimus. 

"Nalaga'at" teatrą įkūrė to paties pavadinimo ne pelno organizacija, kurią 2002 m. įsteigė Adina Tal ir Eranas Guras. Svarbiausias šios organizacijos tikslas – skleisti informaciją visuomenėje apie kurčneregių, gyvenančių Izraelyje ir visame pasaulyje, poreikius. Organizacija turi kultūros centrą, pradėjusį veikti 2007 metais. Jame dirba daugiau kaip 100 darbuotojų, kurių dauguma kurti, akli arba kurčneregiai. Be teatro, centre veikia "Restoranas tamsoje" – čia akli ir silpnaregiai padavėjai palydi svečius prie stalo ir aptarnauja visiškoje tamsoje. Kultūros centras siūlo unikalias dirbtuves ir veiklas tamsoje, kurioms vadovauja kurti ir akli darbuotojai. 

 

Parengė Audronė GENDVILIENĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]