TRUMPAI

 

 


NAUJOS KUPIŪROS 

Visuomenei jau pristatytos naujo pavyzdžio 100 ir 200 eurų kupiūros. "Šimtinės" Lietuvoje sudaro 8 proc. visų apyvartoje esančių kupiūrų. 200 eurų kupiūrų dar mažiau - 2 procentai. Naujieji "Europos" serijos banknotai apyvartoje pasirodys tik 2019 metų gegužės 28 dieną. Jie dar geriau apsaugoti nuo klastojimo. Apie naujuosius banknotus pradėta kalbėti pusmečiu anksčiau prieš jų pasirodymą apyvartoje tam, kad verslas galėtų pritaikyti turimus bankomatus ir kitą su pinigais dirbančią techniką. 

Palyginus su pirmosios serijos 100 ir 200 eurų banknotais, naujųjų plotis bus toks, kaip 50 eurų banknoto. Ilgis liko toks pat. Taisyklė, kuo didesnis pinigo nominalas, tuo ilgesnis banknotas, bus išsaugota. Manoma, kad naujieji banknotai tarnaus ilgiau. Reikėtų būti atsargiems ir naujųjų banknotų anksčiau ateinančių metų gegužės pabaigos nesitikėti. 

 

ŠACHMATININKŲ KOVOS 

Rugpjūčio 11-24 dieną Lenkijoje vyko IBCA (Tarptautinės brailio šachmatų asociacijos) pasaulio moterų ir jaunimo šachmatų čempionatai. Lietuvai moterų čempionate atstovavo kaunietės Irena Karsokaitė ir Violeta Benkunskienė, o jaunimo čempionate - šachmatininkė iš Panevėžio Darija Staškevičiūtė. Geriausiai žaidė I. Karsokaitė. Ji užėmė septintą vietą, V. Benkunskienė liko dvylikta. Jaunimo čempionate D. Staškevičiūtė liko trylikta. Po čempionato jos trenerė Salvinija Gabrilavičienė sakė, kad jos auklėtinei tai buvo pirmasis toks ilgas turnyras. 

 

MUZIKOS TERAPIJA KĖDAINIUOSE 

Rugpjūčio 14 dieną, tęsiant Kultūros ministerijos strateginio plano priemonę "Aprūpinti bibliotekas socialinės ir informacinės atskirties gyventojų grupėms skirta įranga bei priemonėmis", buvo pasiūlytas terapinio pobūdžio užsiėmimas neįgaliesiems, kuriame dalyvavo LASS Kėdainių rajono filialo nariai. 

Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka ir šiemet nepamiršo neregių - pasiūlė išmėginti muzikos terapiją su muzikante Ilona Papečkyte - dainuojamosios poezijos kūrėja ir atlikėja, meno saviraiškos pedagoge-eksperte, muzikos terapijos asociacijos nare. Specialistė į užsiėmimus atsivežė savo muzikinius instrumentus, kuriais mielai leido pagroti ir terapijos seanso dalyviams. 

 

PALYDĖJO GANDRUS 

Rugpjūčio 24 dieną jau devintą kartą Surviliškio seniūnijos Sirutiškio kaimo ekologiniame-botaniniame skvere surengta gandrų palydų šventė. Nuotaiką kartu su kitais kolektyvais kėlė ir LASS Kėdainių rajono filialo ansamblis "Temela". Susirinkusiems pasakota apie gandrų gyvenimą, jų įpročius. Šventėje buvo užkurtas gandrų palydų laužas. 

 

"ANT VANDENS" 

Rugpjūčio 25 dieną Jurbarke įvyko septintasis tarptautinis folkloro festivalis "Ant vandens". Festivalio programoje "Slauni mūsų giminužė" dalyvavo LASS Kelmės rajono filialo folkloro ansamblis "Ramočia". Festivalio koncertai vyko prieplaukoje ant Nemuno kranto ir Nemunu plaukusiame laive. Abiejuose savo programą atliko ir kelmiškiai. 

 

PARODA 

Rugpjūčio 30 dieną LASS respublikiniame centre atidaryta taktilinių darbų paroda. Ji atsirado Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos padalinio iniciatyva. Parodoje eksponuojami kūrybinių darbų ciklai "Baltų simboliai" bei "Raidžių šokis", skirti regėjimo negalią turintiems žmonėms. Juos sukūrė Klaipėdos miesto Adomo Brako dailės mokyklos pedagogai ir auklėtiniai. 

Kūrybinių darbų ciklas "Raidžių šokis" sukurtas kūrybinės studijos "Jausti - vadinasi, matyti 2017" LAB Klaipėdos padalinyje metu. Darbų autoriai - dailės mokytojai G. Burbienė ir J. Burba bei 7-8 klasių moksleiviai. 

Kūrybinių darbų ciklui "Baltų simboliai", jaunieji menininkai su mokytojomis Rima Baukaite ir Ugne Nagrockaite kūrė reljefinius paveikslus, vaizduojančius baltiškus simbolius. Darbai sukurti edukacinio projekto "Jausti - vadinasi, matyti 2018" metu. 

Susidomėjusius LASS respublikinis centras kviečia atvykti ir apžiūrėti parodą! 

 

RINKIMAMS ARTĖJANT 

Rugpjūčio 31 dieną Vyriausioji rinkimų komisija ir jos pirmininkė Laura Matjošaitytė sukvietė žmonių su negalia organizacijų leidinių atstovus pasitarti dėl rinkimų prieinamumo negalią turintiems žmonėms didinimo. 

L. Matjošaitytė priminė, kad ateinančiais metais laukia treji rinkimai ir bent vienas referendumas, todėl sudaryti sąlygas balsuoti įvairių negalių žmonėms - ypač svarbu. Pasitarime dalyvavęs žurnalo "Mūsų žodis" vyr. redaktorius Vytautas Gendvilas atkreipė dėmesį į būtinybę rinkimų medžiagą spausdinti visais įmanomais pavidalais, taip pat ir brailio raštu. Ne mažiau svarbu ir interneto puslapių, kur bus skelbiama rinkimų medžiaga, pritaikymas: galimybė visą medžiagą perskaityti ekrano skaitymo programomis, tinkamas šriftas, geras kontrastas. 

 

PAGERBĖ 

Panevėžio miesto mero pavaduotojas Aleksas Varna įteikė padėkas Panevėžio kolektyvų, dalyvavusių Lietuvos šimtmečio dainų šventėje "Vardan tos...", vadovams ir žmonėms, kurie rūpinosi visa panevėžiečių grupe. Tarp apdovanotųjų - Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių grupės "Kanapėlė" vadovės Dainora Venslovienė ir Rima Žostautienė. 

 

PRADĖJO METUS 

Rugsėjo 3 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre įvyko mokslo metų pradžios šventė. Joje skambėjo moksleivių dainuotos dainos ir poezijos posmai. Moksleivius, mokytojus, tėvelius su švente pasveikino centro direktorė Nerija Moskalionienė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininkas Sigitas Armonas. Susirinkusiuosius laimino sostinės Jeruzalės parapijos klebonas Ruslanas Vilkel. 

 

MUŠĖ BŪGNUS 

Rugsėjo 11 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje Vilniuje svečiavosi perkusijos studijos "Afrikos būgnai" įkūrėjas Gediminas Mačiulskis su kolegomis. Svečias supažindino su afrikietiškų būgnų įvairove. Vėliau renginio dalyviai, gavę po svečių atvežtą instrumentą, susivienijo bendrai muzikai ir dainai. 

 

Į JURBARKO KRAŠTĄ 

Vykdydami Šakių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus projektą "Pabūkime kartu", LASS Šakių rajono filialo nariai keliavo po Jurbarko kraštą: įkopė į Seredžiaus ir Veliuonos piliakalnius, grožėjosi panorama nuo Raudonės ir Panemunės pilių. Ši kelionė buvo skirta ne tik integracijai į visuomenę ir orientavimosi įgūdžių tobulinimui nepažįstamoje aplinkoje, bet ir fizinio aktyvumo skatinimas - kelionės metu suderinome malonumą su nauda. 

 

VIEŠNIA 

Rugsėjo 13 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos padalinyje viešėjo aktorė, Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarė, visuomenininkė, TV laidų vedėja Nijolė Oželytė. Viešnia pasakojo apie save, kvietė įsijungti į diskusiją apie šiandieninį gyvenimą, Lietuvos istorijos posūkius, apie ateitį, jaunimą, emigraciją ir kitas temas. 

 

KOVOS KAUNE 

Rugsėjo 14-16 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šachmatų komandinis turnyras. Jame dalyvavo šešių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų komandos. Pirmąją vietą iškovojo Kauno sporto klubo "Sveikata" šachmatininkai ir šachmatininkės, antra liko - Vilniaus "Šaltinio", trečia - Klaipėdos "Pamario" komanda. 

 

DOVANA 

Europos Komisijos Vertimo raštu generalinio direktorato Lietuvių kalbos vertimo raštu departamento darbuotojai jau antri metai remia LAB garsinių knygų leidybą. Šių darbuotojų iniciatyva LAB fondą papildė 10 garsinių grožinės literatūros knygų. 

Lietuvos aklųjų biblioteka skaitytojų vardu dėkoja Vertimo raštu departamento darbuotojams už geranoriškumą ir bendradarbiavimą didinant literatūros prieinamumą negalią turintiems žmonėms. 

 

JEI MĖGSTATE ISTORIJĄ 

Jei domitės istorija ir norite įsigyti Lenkijos 1918-1939 metų atlasą, puiki proga tai padaryti. Atlase yra trylika spalvotų reljefinių žemėlapių. Iš šių žemėlapių patirsite Lenkijos teritorijos formavimosi tendencijas, tautų įvairovę, religijų paplitimą, ūkio skirtumus. Tai puiki proga pažinti Antrąją Respubliką. Leidinyje brailio raštu pateikti žemėlapiuose naudoti sutrumpinimai. Tikimasi išleisti 160 atlaso egzempliorių. Norėdami gauti nemokamą žemėlapių egzempliorių turite elektroniniu paštu [email protected] pateikti prašymą, nurodydami adresą, kuriuo norėtumėte gauti žemėlapius. Daugiau informacijos rasite internete: www.trakt.org.pl. 

 

MĖNESIO ĮVARTIS 

Jau daugiau nei 47 metai Vokietijoje renkamas "Mėnesio įvartis". Rugpjūtį šiame gilias tradicijas turinčiame renginyje įvyko premjera: gražiausio įvarčio rinkėjams pasiūlytas įvartis, pasiektas finalinėse Vokietijos aklųjų futbolo čempionato varžybose. Gražiausio įvarčio rinkėjai savo nuomonę galėjo pareikšti iki rugsėjo 15 dienos. Nežiūrint į tai, kokią vietą šis įvartis užims galutinėje klasifikacijoje, aklieji ir silpnaregiai gali sakyti, kad tai yra ne tik mėnesio, bet ir metų įvartis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]