TAI ĮDOMU

Grace WARN

LIEČIAMIEJI FEJERVERKAI


Šis straipsnis paskelbtas JAV aklųjų federacijos mėnraštyje "Brailio monitorius" 2018 m. vasario mėn. numeryje. Žurnalo redaktorius neregys Garis Wunderis įžangoje rašo, kad jam pasisekė, nes turi puikią padėjėją, kuri peržiūri jo straipsnius ir "išgaudo" klaidas dar prieš joms patenkant į korektorių rankas, nors jie vis tiek dar jų randa. Panelė Grace Warn ne tik patikrina formatavimą, gerai pastebi kitas smulkmenas, bet kartais parašo ir vieną kitą straipsnį, todėl jam malonu publikuoti savo padėjėjos rašinį apie liečiamuosius fejerverkus. 

 

* * * 

Žurnalo skaitytojai žino, kad esu bendrovės "Disney" gerbėja. Tai reiškia, kad skaitau kelis neoficialius "Disney" tinklaraščius ir lankausi jų "Facebook" profilyje. Pastaruoju metu dauguma ten paskelbtų žinučių buvo apie naujus atrakcionus "Gyvūnų karalystėje" ir "Žvaigždžių karų" objektus "Disnėjaus" kino studijose Holivude. Tačiau pernai rudenį pamačiau vieną žinutę, kuri mane sudomino ir privertė nekantriai spustelėti pelę, kad ją atsiversčiau visą. Žinutėje buvo rašoma, kad bendrovės "Disney" tyrimų laboratorija, įsikūrusi Ciūriche, sukūrė taktilinę fejerverkų demonstravimo technologiją. Mano pirmoji mintis buvo tokia: "Žinoma, tik "Disney" bendrovė galėjo sugalvoti kažką panašaus". Tiems, kurie nėra tokie šios bendrovės gerbėjai kaip aš, noriu pranešti, kad "Disney" yra viena iš pirotechnikos srities lyderių pasaulyje. Vienas žinomiausių tai įrodančių pavyzdžių buvo fejerverkai, pademonstruoti Paryžiaus "Disneilende". Prancūzijoje taikomi griežti triukšmo lygio apribojimai, o "Disney" bendrovė norėjo sukurti tokią sistemą, kad ore tyliai užsidegtų jos pavadinimas per naktinius fejerverkų šou. Fejerverkai - iš esmės yra vizuali patirtis, todėl bendrovė nusprendė rasti būdą, kaip regos negalią turintiems žmonėms perteikti vizualią patirtį. 2017 m. spalio 22 d. "Disney Research" komanda paskelbė pranešimą apie naujovę - liečiamuosius fejerverkus. Apie tai internete tikslesnių duomenų ieškokite adresu https://www.disneyresearch.com/publication/feeling-fireworks/. 

Liečiamųjų fejerverkų idėja įgyvendinta paprastai: skirtingi purkštukai ir reguliuojamos vandens srovės purškia vandenį ant lankstaus latekso ekrano. Kintamas vandens poveikis latekso paviršiui sukuria skirtingas formas, imituodamas fejerverkų vaizdinius efektus. Purškimo mechanizmas lengvai transportuojamas ir įrengiamas. Jis pritvirtintas ant ratukų ir įjungiamas į elektros tinklą standartiniu laidu. Mechanizmas įtaisytas plastikiniame dėkle, kad neišsipiltų vanduo. Sistema naudoja beveik negirdimą medicininį reguliuojamą siurblį. O štai vanduo, krentantis ant ekrano, sukuria tylų barbenimą. Regintys šeimos nariai taip pat gali mėgautis liečiamuoju fejerverkų ekranu. Ir nors jis skirtas akliesiems ir silpnaregiams, tačiau tinka autistams, kitų jutimo sutrikimų turintiems žmonėms."Disney Research" pranešime spaudai nurodoma, kad dauguma neįgaliesiems skirtų pagalbinių technologijų sukurtos grynai funkcionaliems tikslams, t.y. konkrečioms užduotims atlikti siekiant praktinių tikslų. Bet taktilinis fejerverkų ekranas skirtas estetiniams tikslams, tikintis, kad visi susirinkusieji kartu mėgautųsi fejerverkų grožiu į juos žiūrėdami arba lytėdami. Bendrovė "Disney" atliko tyrimą su neregių grupėmis. Su jais aptarė patirtį ir įspūdžius. Naujovę išbandė ir su reginčiaisiais. Norėta nustatyti fejerverkų regimojo ir liečiamojo efektų atitikimą. Bandymai atskleidė, kad liečiamieji fejerverkai pakankamai gerai atitinka tai, ką danguje mato regintys žiūrovai. Taktilinis fejerverkų šou yra labai panašus į tikrąjį, tad aklieji ir silpnaregiai gali stebėti fejerverkus kartu su reginčiaisiais. Taip gerinamas neregių įsitraukimas į visuomenės gyvenimą. 

Kiek man žinoma, "Disney" bendrovės niekas neprašė pritaikyti fejerverkų aklųjų poreikiams. "Disney" vadovai pažvelgė į savo fejerverkus, kurie danguje palikdavo užrašą, ir suprato, kad tai beveik grynai vizualinė patirtis. Tuomet susimąstė, kaip ją būtų galima pritaikyti akliesiems. Nors liečiamieji fejerverkai dar nėra prieinami visuose "Disney" parkuose, jau dabar aišku, kad netolimoje ateityje aklas vaikas, iki tol žinojęs, kad šaudant fejerverkams tik garsiai ir visiškai neįdomiai bumpsi, bus priblokštas to įspūdingo grožio, kuris apšviečia dangų virš Disnėjaus parkų. 

 

Iš anglų kalbos išvertė Audronė GENDVILIENĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]