TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GAMTOS DVELKSMAS NAMUOSE


Pelargonijos žiedasNieko keista, kad žydintį augalijos pasaulį, taip džiuginantį vasaros mėnesiais, panorome perkelti į savo namus. Žydinčiomis ir lapinėmis gėlėmis puošti namus galime visus metus, per įvairiausias šventes ir šiokiadieniais. Nors žmonių ir augalų draugystė sena, tačiau ar viską žinome apie kambarinius augalus? 

Archeologiniai kasinėjimai rodo, kad vieni pirmųjų kambarinius augalus pradėjo auginti senovės kinai. Iš pradžių augalai namie laikyti prabangos ženklu. Itin išpopuliarėjo karalienės Viktorijos laikais, kai juos ėmė auginti vis daugiau paprastų žmonių. 

JAV mokslininkai pastebėjo, kad vaikams naudinga augti būste, kur žaliuoja augalai, ypač jeigu šiais rūpintis leidžiama ir jiems. Nustatyta, kad mažieji, kurie sodina, laisto ir kitaip prižiūri augalus, užaugę būna draugiškesni, ramesni, labiau linkę dalytis. Augalų priežiūra veikia kaip ir rūpinimasis augintiniu. 

NASA ir kitų mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad kambariniai augalai gali valyti kambarių orą. Tiesa, ne visi. Naudingi tie žalialapiai, kurie išskiria medžiagų, saugančių nuo įvairių mikrobų. Šia savybe pasižymi fikusai, pelargonijos, monsteros, rozmarinai ir kt.  

Pelargonijos ir monsteros pasižymi ir jonizuojančiomis savybėmis, todėl žmogus tokioje patalpoje jaučiasi žvalesnis, energingesnis.  

Aplinką nuo toksinų valanti dracena, orą išvalo net iki 80 proc. Augalai, kuriuose yra eterinių aliejų, tarkime, rožės arba citrusiniai medeliai, namams suteikia malonų aromatą.  

Palmės vertinamos dėl to, kad iš oro gali pašalinti formaldehidą, benzeną, anglies monoksidą. Tai ypač svarbu, jeigu namie yra rūkalių.  

Anturius patartina auginti darbo kambaryje, kur stovi kompiuteris ar spausdintuvas. Sakoma, ši gėlė sugeria neigiamus technikos skleidžiamus spindulius.  

Nustatyta, kad 15 tinkamai parinktų augalų gali net 87 proc. pagerinti patalpų orą. Pavyzdžiui, pelargonijos yra bene patys vertingiausi augalai, kuriuos galime auginti kambaryje ar balkone. Žinoma, jei kvapas nesukelia alergijos. Dar visai neseniai tai buvo "kaimiška" gėlė. 

Dabar vis dažniau prisimenama, kad pelargonijų vazonėlyje slypi visa namų vaistinėlė. Jų lapuose ir žieduose gausu naudingų fenolių, taninų, angliavandenių, vitaminų A ir C, flavonidų, eterinių aliejų ir kitų cheminių junginių.  

Lapų antpilas pasižymi sutraukiančiomis, priešuždegiminėmis, antiseptinėmis savybėmis, dėl to jos naudojamos: kai kraujuoja iš nosies - į nosies ertmę įkiškite vatos tamponą, išmirkytą antpile; kaip burnos skalavimo priemonė - padeda nuo įvairių infekcijų; malšina ausų uždegimo sukeltą skausmą; mažina dantų skausmą - burnoje ant skaudamos vietos uždėti pelargonijos žiedą.  

Pelargonijų vazoną laikykite miegamajame ar vaikų kambaryje, jų skleidžiamas kvapas ramina, slopina baimės jausmą ir malšina susierzinimą, padeda greičiau užmigti. Musės, uodai ir kiti vabzdžiai nemėgsta jų kvapo. Pelargonijų eterinis aliejus naikina gyvūnų blusas bei ausų erkes, kurios dažnai puola naminius šunis ir kates. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]