TRUMPAI

 

 


AR GERAI ŽINOTE? 

Jei naudojatės kompiuteriu, svetainėje www.lass.lt galite pasitikrinti savo žinias: ar gerai žinote galiojančius LASS įstatus? 

Testas turi tris sudėtingumo lygmenis. Klausimai visuose tie patys, tik, priklausomai nuo sunkumo, keičiama atsakymų variantų ir klausimų eilės tvarka. Šio testo autorius - teisininkas Giedrius Stoškus. Jo parengtą medžiagą kompiuteriams pritaikė programuotojas Justinas Kilčiauskas. 

 

Į ŠVEDIJĄ 

Gegužės 16-21 dieną penki LASS Anykščių rajono filialo nariai svečiavosi Švedijoje. Kelionės tikslas - projektas "Paukščių stebėjimas ausimis" ir pažintis su regiono aklaisiais bei silpnaregiais. LASS Anykščių filialo narius lydėjo Anykščių rajono savivaldybės atstovė Jonė Baronaitė. Šio projekto iniciatoriai - švedai Bengtas Andersonas ir Monika Erikson. 

Pirmiausia Takerno ežere klausytasi paukščių. Silpnaregiai galėjo juos stebėti naudodamiesi žiūronais. Vėliau susipažinta su Linkopingo ir Omergoko miestų aklųjų ir silpnaregių organizacijų nariais ir darbuotojais. Sužinota, kaip padedama regėjimo netekusiam žmogui. Organizacija padeda įgyti išsilavinimą, profesiją, įsidarbinti ir rasti gyvenamąją vietą, taip pat suteikiamos žmogui reikalingos techninės pagalbos priemonės. 

Anykštėnai tikisi vaisingo bendradarbiavimo su Švedijos aklaisiais ir silpnaregiais, laukia jų vizito Anykščiuose. 

 

BIRŽUOSE 

Gegužės 21-22 dieną įvyko jau antrosios šiais metais LASS dienos "Susitikimai". Renginių ciklą pradėjo praktinis seminaras "Neregys šalia mūsų" Biržų miesto ir rajono socialiniams bei lankomosios priežiūros darbuotojams. Vėliau vyko parodomosios šoudauno varžybos, brailio rašto pamokos, gyvi susitikimai "Aušros", "Kaštonų", "Atžalyno" pagrindinėse mokyklose, "Saulės" gimnazijoje. Su Biržų moksleiviais susitiko laidos "Aklas pasimatymas" kūrybinė komanda, LR Seimo narė Aušra Maldeikienė, režisierė Karolina Žernytė ir jos vadovaujamos "Pojūčių teatro" kūrybinės dirbtuvės. "Susitikimus" vainikavo Biržų pilyje "Pojūčių teatro" parodytas spektaklis "Akmuo. Vanduo. Geluonis". 

 

FESTIVALIS 

Gegužės 25 dieną Biržų pilies kieme įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių meninės raiškos ir kūrybos festivalis "Šimtmečio Lietuva", skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Renginyje dalyvavo meno mėgėjų kolektyvai iš Biržų, Jonavos, Kaišiadorių, Kėdainių, Kelmės, Klaipėdos, Kupiškio, Marijampolės, Molėtų, Pasvalio, Prienų, Raseinių, Rokiškio, Utenos, Vilkaviškio, Zarasų rajonų ir Panevėžio miesto. Šventės dalyvius pasveikino Biržų pilies kunigaikštis ir šokėjai, savo rankdarbius pristatė Anykščių, Panevėžio amatų būreliai. Šventės dalyvius pasveikino Biržų meras Valdemaras Valkiūnas ir Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Asta Kandratavičienė. 

 

PRIĖMĖ 

Birželio 1 dieną Panevėžio "Cido" arenoje atidarytas miesto sporto muziejus. Specialus stendas jame skirtas akliesiems ir silpnaregiams, garsinusiems Panevėžį įvairiose pasaulio sporto arenose. Didžiausią apdovanojimų kolekciją pateikė Sigita Markevičienė, svarbiausias pergales iškovojusi parolimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose. 

Savo apdovanojimus iš pasaulio ir Europos čempionatų padovanojo Dangutė Skėrienė. Muziejuje dėmesys skirtas ir Renaldui Šateikai, iškovojusiam prizines vietas tuometės Sovietų Sąjungos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos čempionatuose. Simbolinę juostelę perkirpo Olimpinio ir Parolimpinio komitetų prezidentai Daina Gudzinevičiūtė ir Mindaugas Bilius. 

Pirmaisiais parodos lankytojais tapo miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, Seimo narys Povilas Urbšys, muziejaus direktorius Arūnas Astramskas ir jo kolegos iš daugelio šalies muziejų bei gausus būrys tų, kurie pagerbti muziejaus ekspozicijoje. 

 

SPORTO ŠVENTĖJE 

Birželio 2 dieną Panevėžyje įvyko kasmetis renginys "Olimpinė diena 2018". Lietuvos parolimpinis komitetas surengė ne tik parodomųjų varžybų, bet ir kelių sporto šakų turnyrus. Šventėje pristatytas ir neregių žaidžiamas šoudaunas. 

 

KETVIRTI 

Birželio 3-8 dieną Malmo (Švedija) įvyko Pasaulio golbolo čempionatas. Jame rungėsi 16 vyrų ir 12 moterų komandų. Lietuvai čempionate atstovavo Mantas Brazauskis, Artūras Jonikaitis, Nerijus Montvydas, Mantas Panovas, Justas Pažarauskas, Marius Zibolis. Mūsų rinktinė pateko į pogrupį, kuriame varžėsi su Alžyro, Argentinos, Australijos, Belgijos, Kinijos, Švedijos ir Turkijos komandomis. Vienerias rungtynes pralaimėjusi Belgijos rinktinei Lietuvos komanda pogrupyje liko antra. Ketvirtfinalyje ji JAV rinktinę įveikė rezultatu 7:4. Pusfinalyje mūsų sportininkai po atkaklios kovos nusileido brazilams rezultatu 7:6. Dėl trečiosios vietos vėl teko kovoti su pogrupyje nugalėjusia Belgijos komanda. Ir vėl nepasisekė. Pralaimėta rezultatu 2:9. Likę čempionate ketvirti mūsų sportininkai turės dar pakovoti dėl kelialapio į Tokijo parolimpines žaidynes. Kelialapius garantavo čempionato prizinės vietos. Lietuvos golbolo rinktinė pasaulio čempionės titulą yra iškovojusi du kartus: 2006 ir 2010 m. Tarp įspūdingiausių jos laimėjimų - du sidabro ir vienas aukso parolimpinių žaidynių medaliai. 

 

PAGERINO BERLYNE 

Birželio 7-10 dieną Berlyne įvyko Vokietijos atvirasis neįgaliųjų plaukimo čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo trys plaukikai: Edgaras Matakas, Mindaugas Dvylaitis ir Paulius Ašmantas. Geriausiai sekėsi E. Matakui. Jis pagerino net tris Lietuvos rekordus: 100 m peteliške, 100 m ir 50 m laisvu stiliumi. Lietuvos rekordą plaukdamas 100 m nugara pagerino M. Dvylaitis. 

Visi trys Lietuvos plaukikai įvykdė Europos plaukimo čempionato kvalifikacinius reikalavimus. Čempionatas vyks šių metų rugpjūčio mėn. Dubline (Airija). Pradėtos dalinti kvotos į Tokijo parolimpines žaidynes. E. Matakas yra tarp pirmųjų kandidatų. 

 

PREMJERA 

Birželio 9-10 dieną Kupiškyje įvyko vienuoliktasis respublikinis kaimo teatrų festivalis "Kaimo liktarnia", kuriame pasirodė LASS Kupiškio rajono filialo teatro grupė "Akimirka", parodžiusi naują spektaklį - Liudo Šeštoko "Šiuolaikinė marti". 

 

"KAD IR KAS BENUTIKTŲ" NEREGIAMS 

Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir jos filialuose neregiams parodytas Vudžio Aleno (Woody Allan) filmas "Kad ir kas benutiktų" su garsiniu apibūdinimu. Tai jau antras toks filmas. Garsinį apibūdinimą jam sukūrė ir įskaitė Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto Germanų filologijos katedros audiovizualinio vertimo ketvirto kurso studentė Greta Lukoševičiūtė. Renginyje dalyvavę žiūrovai išsakė mintis apie garsinio apibūdinimo kokybę. Visi vienbalsiai sutarė, kad tokių filmų turėtų būti daugiau. 

 

VISI Į MUZIEJŲ 

Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, Vokietijoje gyvena per milijoną silpnaregių. Norėdama spręsti šių žmonių problemas, Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga birželio 6-ąją pavadino Silpnaregių diena. Ji minima nuo 1998 metų. 

Šių metų Silpnaregių dienos tema - muziejai. Bendradarbiaujant su Vokietijos muziejų sąjunga aklieji ir silpnaregiai pakviesti į 66 Vokietijos muziejus. Čia jiems surengtos specialios ekskursijos. Šioje šalyje yra gerų muziejų pritaikymo žmonėms su regos negalia pavyzdžių. Tačiau apie muziejų pritaikymą kaip masinį reiškinį kalbėti dar anksti. Neregiai Vokietijos muziejuose nori daugiau girdėti ir turėti galimybę liesti. Silpnaregiai nori daugiau galimybių muziejų ekspozicijoms apžiūrėti. Čia praverstų neįgaliesiems pritaikytos muziejų interneto svetainės, kontrastingas padidintas šriftas ir tinkamas ekspozicijų apšvietimas, galimybė naudotis fotoaparatu, kuris daugeliu atvejų gali pakeisti didintuvą ar žiūroną. 

Šių metų akcija Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga tikisi užmegzti ilgalaikius ryšius su šalies muziejais. 

 

NE LIETUVIŠKAI 

Birželio 14 dieną Rusijoje prasidėjo Pasaulio futbolo čempionatas. Visas rungtynes tiesiogiai transliuoja ir du pagrindiniai valstybiniai Vokietijos kanalai - ARD ir ZDF. Vokietijos neregiams pasisekė, nes transliacijas tiesioginiame eteryje lydi garsinis apibūdinimas. Garsinį apibūdinimą galima rasti ir minėtų televizijos kanalų interneto svetainėse ir mobiliosiose programėlėse. Tačiau yra viena bėda: Lietuvoje šių transliacijų pasižiūrėti negalima dėl autorinių teisių. Daugiau apie garsinį apibūdinimą rasite internete hoerfilm.info. 

Rusų kalbą mokantiems reikėtų pasidomėti Rusijos aklųjų sąjungos radijo stoties "Radio VOS" transliacijomis. Ji iš Tarptautinės futbolo federacijos gavo licenciją rungtynių transliavimui su garsiniu apibūdinimu. Rusai pasižadėjo komentuoti 31 rungtynes. Šių transliacijų reikia ieškoti internete www.radiovos.ru. 

Beje, minėta radijo stotis sporto transliacijas su garsiniu apibūdinimu pradėjo 2017 metų birželio 28 dieną. Per metus surengta 18 transliacijų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]