NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Tadas MATUSEVIČIUS

SUSIPAŽINKITE: BRAILIO EILUTĖS


(Tęsinys. Pradžia "M. Ž." Nr.3) 

Toliau pristatome "Freedom Scientific" "Focus Blue 40" penktos kartos brailio eilutę. Nekantriausiems pasakysime, kad šios eilutės pristatymą baigsime ateinančiame žurnalo numeryje. Vėliau pristatysime dar mažiausiai vieną šios srities įrenginį. Taigi rudeniop turėsite visai neblogą vaizdą, kokia eilutė labiausiai atitinka jūsų poreikius ir kokią norėtumėte įsigyti. O kol kas skaitykite, domėkitės, klauskite. 

 

Taigi prieš mus įprasto šiuolaikiško dizaino brailio eilutė, visai kaip "HumanWare" "Brailliant BI 40", tik truputį siauresnė, lengvesnė ir priekinė dalis kiek nuožulnesnė. Rimtai atrodantis, gana storo vientiso aliuminio lydinio korpusas, plonas, bet pakankamai tvirtas plieninis pagrindas, priekyje plastiko intarpas per visą eilutės ilgį, ant kurio išdėstyti valdymo mygtukai. Sakyčiau, tikrai patikimas įrenginys - už tai gamintojui galima ir paploti! 

 

Valdymas 

Randame beveik nepakitusį, jau tradicija tapusį ir ne itin praktišką "Focus" valdymo mygtukų išdėstymą. Tik įrenginio centre, virš žymeklio maršruto mygtukų, atsirado meniu mygtukas, kurio funkcijas aptarsime vėliau, naršymo ratukus pakeitė dvikrypčiai mygtukai ir papildomi maži naršymo režimo mygtukai. Neblogas sprendimas, nes ratukai dėl nestabilumo buvo praktiškai nenaudotini. Deja, tie naršymo mygtukai tinkamai veikti yra "palaiminti" tik su "JAWS" ir iš esmės tai tik dar viena priekinių valdymo mygtukų alternatyva. 

Virš brailio eilutės randame 40 žymeklio maršruto mygtukų, kurie paprastai būna visose brailio eilutėse. Jie labai praverčia taisant tekstus, kai reikia greitai perkelti žymeklį ties konkrečiu simboliu. Dėkui "FS", kad pataupė ir nedėjo dar vienos eilės niekam praktiškai nereikalingų žymeklio navigacijos mygtukų, kuriuos turėjo senoji "Focus". Tačiau dabar žymeklio maršruto mygtukai yra labiau nutolę nuo brailio eilutės, tad pataikyti paspausti reikiamą mygtuką, kad nukreiptum žymeklį į konkretų langelį, tapo sunkiau. Čia negaliu neprisiminti puikaus "HumanWare" sprendimo "Brailliant BI" serijos eilutėse, kur po kiekvienu žymeklio mygtuku yra reljefinė rodykliukė, nukreipta apačioje esančio brailio langelio link. Nustebino prasta valdymo, ypač žymeklio maršruto mygtukų, kokybė. Nors yra 40 vienodų mygtukų ir jų mechanizmas, be abejo, vienodas, bet paspaudimo atsakas ir garsas skiriasi: vieni jų spaudosi lengviau ir girdisi tik tylus trakštelėjimas, kiti sunkiau ir kalena kaip koks varlinėjantis gandras. Kadangi šiaip jau mygtukai atrodo patikimi, manau, kad testavimui gavau įrenginį su brokuotais mygtukais. 

Brailio eilutėVisi valdymo mygtukai, kaip įprasta "Focus" įrenginiuose, išrikiuoti priekinėje įrenginio dalyje ir tai nėra gerai, nes reiškia, jog visi jie gali būti paspausti tik nykščiais, todėl neįmanomos kelių tokių mygtukų komandos. Čia vėlgi "HumanWare" "Brailliant BI" serijos sprendimai yra labiau apgalvoti ir priimtinesni. "Brailliant" priekinėje dalyje turi tik keturis nykščių mygtukus, teksto slinkties ir eilučių, o viršutinėje dalyje, abiejuose brailio eilutės galuose yra po tris komandų mygtukus, juos galima paspausti bet kuriais pirštais ir susikurti begalę patogių komandų kompiuterio valdymui. 

Taigi mes turime du slinkties ir du dvikrypčius eilučių mygtukus, skirtus judėti po skaitomą tekstą ir du pasirinkimo bei du "Shift" mygtukus, kurie vėlgi "palaiminti" draugauti tik su "JAWS", ir visa tai išdėstyta simetriškai, po vieną tiek kairėje, tiek dešinėje pusėje, įrenginio priekinėje dalyje. 

Tiesą pasakius, negaliu suprasti, kodėl "FS" vis dar laikosi įsikibusi šio nepraktiško mygtukų išdėstymo, ir kam reikia dviejų vienodos paskirties eilučių mygtukų, kuriuos dar ir naršymo mygtukai iš esmės atkartoja. Galėtų jų vietoje sugalvoti ką nors naudingesnio arba tiesiog nedėti dvigubų eilučių mygtukų, o padaryti kaip kiti gamintojai: kairėje - eilutė į viršų, dešinėje - eilutė žemyn, tuomet tie mygtukai būtų daug patogesni naudoti nei yra dabar. 

Jeigu naudojate "NVDA" ekrano skaitymo programą, tai labai nenusiminkite, kad su šia programa tinkamai neveiks naršymo bei pasirinkimo ir "Shift" mygtukai, įdėjus šiek tiek pastangų, galima jiems priskirti panašias komandas kaip turi "JAWS" ar net geriau, tačiau "Focus" valdymas nepalankus kurti daug komandų su valdymo mygtukais, nors iš dalies tai kompensuoja "Shift" mygtukai, kurie suteikia galimybę turėti tris savarankiškus brailio klaviatūros komandų režimus. Pavyzdžiui: vienas režimas - komandos su tarpu, antras režimas - komandos su kairiuoju "Shift", trečias režimas - komandos su dešiniuoju "Shift", galima ir ketvirtąjį prasimanyti spaudžiant abu "Shift" mygtukus vienu metu. 

O štai įjungimo/išjungimo mygtukas - tai kažkas dvelkiančio senove, primenančio mano močiutės smetonišką patefoną iš praeito šimtmečio vidurio ar kokį senutėlį "Tauro" televizorių, kur mygtukas su spyruokle ir reikia spausti taip stipriai, kad net piršto galiuką suskausta, o tada atleidi ir tik pykšt - įsijungia. Na, čia pykšt ar pokšt nedaro, bet mygtukas yra kaip tik toks - spyruoklinis, ir ta spyruoklė ganėtinai kieta. Deja, tas mygtukas dar ir sunkiai prieinamas, nes nukištas po kairiuoju bamperiu, o kai eilutė yra dėkle, tada ją įjungti tampa ypač sudėtinga. Tikrai sunku suprasti gamintoją, darantį tokius keistus sprendimus, juk galėjo įjungimui/išjungimui tarnauti ir tas meniu mygtukas įrenginio centre, galėjo būti ir bet koks paprastas mygtukas bet kurioje vietoje. Senoji "Focus" toje pačioje vietoje turėjo įprastą įjungimo mygtuką ir viskas buvo gerai. 

 

"Perkins" brailio klaviatūra 

Štai čia "FS" tikrai gali pasigirti - visai kitas jausmas nei rašant senosios "Focus" brailio klaviatūra, kuri buvo itin nestabili dėl per mažo gylio ir prasto paspaudimo atsako. Naujosios "Focus" klaviatūra panaši į "HumanWare" "Brailliant BI" serijos, o gal net truputį geresnė. Geras paspaudimo gylis ir atsakas, labai tylus veikimas, rašyti vienas malonumas. 

 

Sąsajos 

Naujoji "Focus" palaiko penkis "Bluetooth" įrenginius ir suteikia galimybę greitai tarp jų persijungti. Tai yra labai patogu. Įsivaizduokite: jūs turite kompiuterį, telefoną ir planšetę, visus tris įrenginius galite suporuoti su savo "Focus" ir norėdami ją naudoti su vienu ar kitu įrenginiu. Galite akimirksniu tarp jų persijungti paspaudę meniu mygtuką ir vieną iš taškų brailio klaviatūroje. Taip pat galite persijungti tarp USB ir "Bluetooth" kanalų. Čia "FS" padarė tikrai gerą darbą ne tik lyginant su senąja "Focus", kuri neturėjo tokios galimybės ir palaikė tik vieną "Bluetooth" ar USB įrenginį, bet ir su "HumanWare" "Brailliant BI" serijos eilutėmis, kurios šiuo metu palaiko du "Bluetooth" įrenginius, tačiau neturi perjungimo komandos, persijungia automatiškai, todėl norint prisijungti prie kito įrenginio, pirma reikia nutraukti ryšį su dabartiniu. 

"Bluetooth" 3.0 taip pat davė puikų rezultatą, ryšys tapo daug stabilesnis. Prisijungęs brailio eilutę prie kompiuterio belaidžiu ryšiu, galiu eiti į virtuvę gerti kavos ir tuo pačiu metu bendrauti "Facebook'e" su draugais ar skaityti "Delfi" naujienas be jokių trukdžių, maždaug 8 metrų atstumu ir dar per sieną. Tiesa, pastebėjau, kad turinio atnaujinimas brailio eilutėje, kai paspaudi slinkties mygtuką, šiek tiek vėluoja, greitai skaitančius tai gali truputį erzinti, tačiau svarbiausia, kad ryšys išlieka labai stabilus. Paradoksalu yra tai, kad "HumanWare" "Brailliant BI" serija mane nuvylė būtent dėl problemų su "Bluetooth" ryšiu, bet siūlė geriausią dizaino ir valdymo patirtį, o "FS" "Focus Blue" atvirkščiai, - pradžiugino puikiais "Bluetooth" sprendimais, bet nuvylė nemokšišku dizainu ir nepatogiu valdymu. 

Per USB kabelį naujoji "Focus" veikia puikiai, po kairiuoju bamperiu, šalia to "antikvarinio" įjungimo/išjungimo mygtuko pasislėpusi įgilinta Micro USB C tipo jungtis, ji naudojama tiek baterijai įkrauti, tiek prijungti prie kompiuterio. 

 

Autonomija 

Baterija nėra išskirtinė. Kaip ir kitų pažangių konkurentų, baterijos darbo laikas apie 20 valandų naudojant per "Bluetooth", ir tai nėra tik skaičiukas. Baterija iš tiesų panašiai išlaikė jau per pirmąjį naudojimo ciklą. Tačiau tai yra prastesnis rezultatas nei senosios "Focus", kuri savo "jaunystėje" atlaikydavo ištisas 24 valandas. Kita vertus, sutrumpėjusį baterijos darbo laiką, ko gera, nulėmė sumažinti brailio eilutės gabaritai, nors dabartinės ličio jonų baterijos taip pat yra daug kompaktiškesnės. Šiaip ar taip, baterijos darbo laikas yra daugiau nei pakankamas. Įkrovimas pakankamai greitas - apie trys valandos kraunant su komplektuojamu AC įkrovikliu. Lyginant su "HumanWare" "Brailliant BI" ir senosios "Focus" - jų įkrovimo laikas apie keturios valandos. 

Čia negaliu neprisiminti "Baum" "Super vario" ir "Vario conect" brailio eilučių. Jau prieš dešimtmetį savo vartotojus jos džiugino iki 30 val. autonomija ir tik iki 2,5 val. įkrovimo laiku, bet dabartinis taip visų pamėgtas modelis "Vario ultra" dėl savo itin mažų gabaritų ir svorio tegali pasigirti tik 10 val. darbo laiku, tačiau gali būti kraunamas iš išorinės baterijos, vadinamojo "jėgos banko". 

 

(bus daugiau) 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]