TRUMPAI

 

 


TARPTAUTINIS DOKUMENTAS LIETUVIŠKAI  

Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paskelbė, kad į lietuvių kalbą jau išversta "2017-2023 m. Europos Tarybos strategija dėl negalios".  

Departamentas primena, kad 2010 m. gegužės 27 d. LR Seimas priėmė įstatymą Nr. XI-854 "Dėl Neįgaliųjų teisių konvencijos ir jos Fakultatyvaus protokolo", kuriuo ratifikavo 2006 m. gruodžio 13 d. Niujorke priimtą Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvenciją ir jos Fakultatyvųjį protokolą.  

Siekiant įgyvendinti Konvenciją nacionaliniu ir vietos lygmeniu, Europos Taryba išleido "2017-2023 m. strategiją dėl negalios". Dabar su šia strategija jau gali susipažinti ir žmonės, nemokantys anglų kalbos. Ją galima parsisiųsti iš Neįgaliųjų reikalų departamento interneto svetainės www.ndt.lt. Naujoji strategija, kaip būsimos veiklos gairės, turėtų sudominti LASS darbuotojus, rengiančius neįgaliųjų reabilitacijos, savarankiškumo ugdymo ir skatinimo projektus. 

 

GRAŽIAUSIŲ NAMŲ ŠEIMININKAI  

Sausio 31 dieną Švenčionių rajono tarybos posėdyje meras Rimantas Klipčius kartu su vicemere Violeta Žepukova apdovanojo Pastatų ir aplinkos tvarkymo konkurso nugalėtojus.  

Konkursas paskelbtas 2017 metų pabaigoje. Rajono įmonei bei gyventojams, Kalėdų ir Naujųjų metų proga gražiausiai ir kūrybiškiausiai papuošusiems savo pastatus bei aplinką įteikti prizai ir padėkos. Sudaryta komisija, atsižvelgusi į gyventojų siūlymus, išrinko gražiausius iš gražiausių. Akliesiems ir silpnaregiams ypač malonu, kad tarp konkurso nugalėtojų yra ir jų atstovas - trečioji vieta skirta Švenčionyse gyvenančių Janinos ir Jono Vilkoic šeimai. J. Vilkoic nuo 1982 m. yra LASS narys. 

 

"LIEPOS" ANTRASIS ETAPAS 

Vasario 1 dieną oficialiai pranešta apie projekto "Liepa" 2-ojo etapo pradžią. Tą dieną Vilniaus universitete, K. Donelaičio auditorijoje, įvyko projekto "Lietuvių šneka valdomų paslaugų plėtra - LIEPA 2" atidarymas. Ta proga sveikinimo kalbą lietuviškai pasakė robotas NAO. Kalbą jam parengė projekto "Liepa 2" dalyviai.  

Svarbiausias projekto "Liepa 2" tikslas - padidinti lietuvių kalba veikiančių skaitmeninių produktų ir paslaugų prieinamumą. Projektą galima skirstyti į du etapus.  

1 etapas: bazinių infrastruktūrinių sprendimų platformos plėtra. Esamo garsyno tobulinimas, sintezavimo ir šnekos atpažinimo variklių, pritaikant juos mobiliajai įrangai (kompiuteriai, planšetiniai kompiuteriai, mobilieji telefonai, išmanieji laikrodžiai, robotai), kūrimas.  

2 etapas: 6 elektroninių paslaugų sukūrimas. Tarp šių paslaugų yra ir "Mobilusis sintezatorius akliesiems, skaitantis tekstus lietuviškai per mobiliuosius telefonus". Projekto "Liepa 2" bendradarbis Gediminas Navickas "Mūsų žodžio" redakcijai sakė, kad akliesiems skirtą kalbos sintezatorių ketinama sukurti jau šiais metais. 

 

GRAŽUS SUMANYMAS  

Kaunietis Gediminas Banaitis susidomėjo garsinių knygų leidyba Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir nusprendė surinkti jai paramą. Švęsdamas savo gimtadienį nutarė surengti viešą koncertą. Į jį susirinkę svečiai sumą, kuri būtų skirta dovanoms ir gėlėms jubiliatui, galėjo skirti Lietuvos aklųjų bibliotekai, konkrečiau - garsinių knygų leidybai.  

Idėja pavyko - surinkta nemaža suma jau pasiekė biblioteką. G. Banaitis su žmona apsilankė skaitytojų lankomose bibliotekos erdvėse ir studijose, susipažino su knygų garsinimo procesu.  

 

ĮVERTINO POMĖGĮ  

Vasario 1 dieną Etninės kultūros globos taryba ir Pasaulio lietuvių bendruomenė apdovanojo konkurso "Tautinis drabužis mano šeimos ir bendruomenės istorijoje" nugalėtojus. Tarp apdovanotųjų - Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinio vyriausioji bibliotekininkė, tautodailininkė Asta Girnienė. Konkursas vyko 2017 metų rudenį. Visi norintieji galėjo rašyti savo šeimos ar bendruomenės istorijas apie tautinius rūbus. Vėliau, gruodžio mėnesį, atrinkti nugalėtojai. Asta Girnienė - viena iš trijų, kurių istorijos labiausiai patiko socialinio tinklo "Facebook" skaitytojams. Istorija buvo apie vąšeliu nertas lėles, kurios aprengtos tautiniais rūbais, ir tų lėlių parodas, kuriose taip pat aklieji ir silpnaregiai galėjo lėles liesti ir taip susipažinti su tautiniu rūbu.  

 

VĖL "AKLAS PASIMATYMAS"  

Vasario 4 dieną radijo stoties GOLD FM eteryje startavo naujas radijo laidos "Aklas pasimatymas" sezonas. Laida transliuojama sekmadieniais 12.00 val. per radijo stotį GOLD FM. Laidą veda akliesiems gerai pažįstamas GOLD FM bendradarbis Kristijonas Bartoševičius, jam talkina reporterė Irma Jokštytė, laidos redaktorė - Lina Puodžiūnienė. 

Laidos įrašus galima rasti interneto svetainėje goldfm.lt/podcast.  

 

SUPAŽINDINO  

Vasario 8 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviams surengta išvyka į Vilniuje esančias akluosius ir silpnaregius įdarbinančias institucijas - LASS įmonę "Liregus", Lietuvos aklųjų biblioteką, viešąją įstaigą "Brailio spauda". Moksleiviams buvo sudarytos galimybės daugiau sužinoti apie neregiams tinkančias profesijas, pabendrauti su įvairius darbus dirbančiais aklaisiais ir silpnaregiais. Geresnis darbų pobūdžio žinojimas pravers moksleiviams renkantis gyvenimo kelią.  

 

ŠIMTMEČIUI PAMINĖTI  

Visai šaliai švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį nuošalyje neliko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos regionų centrai bei rajonų filialų organizacijos.  

Vasario 15 dieną į Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centrą susirinkusius narius pasveikino LR Seimo narys Algis Strelčiūnas, Vilkpėdės seniūnas Mindaugas Kuncaitis. Aktyviausiems Vilniaus aklųjų ir silpnaregių bendruomenės nariams įteiktos Seimo nario ir seniūno padėkos. Šventinėje programoje dalyvavo dainininkas Valdemaras Frankonis.  

LASS Kretingos rajono filialo nariams surengta popietė "Mylėti Lietuvą - norėti Lietuvos...". Molėtų aklųjų ir silpnaregių kapela "Berželis" dalyvavo Liaušiuose (Ukmergės raj.) surengtoje šventėje. Anykštėnai ir uteniškiai bendrai šventei susibūrė Anykščiuose. LASS Radviliškio rajono filialo nariai pasiruošė ypatingą geltona, žalia, raudona spalvomis švytintį šventinį stalą. Kauniečiams koncertavo populiariosios muzikos ansamblis "Bičiuliai" ir LASS Prienų rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis "Puriena".  

Renginiai vyko ir kituose filialuose bei regionų centruose.  

 

GARBINGAS APDOVANOJIMAS  

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga Švenčionyse įteiktos nominacijos "Už nuopelnus Švenčionių rajonui". Šiais metais garbingu apdovanojimu įvertinta LASS Švenčionių rajono filialo pirmininkė Stasė Mažuolienė. Už neįgaliųjų, socialiai atskirtų visuomenės grupių ir jų narių integravimą į visuomenę Stasei Mažuolienei įteiktas diplomas ir statulėlė "Už nuopelnus Švenčionių rajonui". Sveikiname!  

 

PIRMASIS  

Vasario 17 dieną LRT "Vaikų radijo teatre" įvyko premjera - skambėjo radiofonizuota Martyno Vainilaičio eiliuota pasaka "Ežio namas". Ją režisavo Inga Tamulevičienė. Knyga pirmą kartą išleista prieš 50 metų. Ji išrinkta į reikšmingiausių lietuvių vaikų rašytojų kūrinių šimtuką. Į radijo studiją perkeltas "Ežio namas" - premjera ne tik radijo spektaklius mėgstantiems vaikams bei jų tėveliams, bet ir neregei garso režisierei Eglei Jarmolavičiūtei. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje E. Jarmolavičiūtė studijavo garso režisūros specialybę, o ją įsigijusi pradėjo dirbti LRT radijuje garso režisiere. E. Jarmolavičiūtė, "Mūsų žodžio" redakcijos žiniomis, yra vienintelė neregė garso režisierė ne tik LRT, bet ir visoje Lietuvoje. Savo darbu ji demonstruoja, kad akliesiems prieinama ir ši veiklos sritis. 

 

STARTAVO  

Vasario 17-18 dieną Vilniuje prasidėjo 2018 metų atvirasis Lietuvos golbolo čempionatas. Sužaistos I etapo rungtynės.  

Čempionatas vyksta dviem etapais, o komandos varžosi dviejose lygose. A lygoje čempionatą pradėjo keturios komandos: dvi sporto klubo "Šaltinis" ir dvi svečių - Rusijos bei Čekijos. B lygoje varžėsi trys - dvi sporto klubo "Šarūnas" ir dar viena sporto klubo "Šaltinis" komanda.  

Po pirmojo etapo pirmauja "Šaltinio" antroji komanda, antrąją vietą užima pirmoji "Šaltinio" komanda, trečiąją - Rusijos Maskvos srities komanda "Pamaskvys", ketvirtąją - klubas iš Prahos "BSC". Abi svečių komandos žadėjo atvykti ir į antrąjį čempionato etapą.  

B lygoje pirmauja trečioji "Šaltinio" komanda, antrąją ir trečiąją vietą dalijasi "Šarūno" komandos. Rezultatyviausiu A lygos žaidėju tapo Nerijus Montvydas (20 įvarčių), B lygoje - Alfredas Bistrickis (33 įvarčiai).  

Antrasis čempionato etapas vyks gegužės mėnesį.  

 

VĖL KAUNE  

Gegužės 16 dieną Nacionaliniame Kauno dramos teatre bus rodomas spektaklis "Aš - Moljeras", pritaikytas regos negalią turintiems žiūrovams. 

Spektaklis "Aš - Moljeras" sukurtas pagal Moljero komediją "Tariamas ligonis" ir autoriaus biografijos motyvus.  

"Tariamas ligonis" jau daugiau nei 300 metų karaliauja pasaulio teatrų scenose. Siūlomą spektaklį režisavo Inesa Paliulytė. Jo trukmė - 2 val. 15 min. Bilieto kaina - 6 Eur. Susidomėjusieji bilietų gali ieškoti elektroniniu paštu [email protected]


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]