REDAKTORIAUS ŽODIS

 

JUBILIEJŲ LINK


Jei ne kalendorius, iš gamtos taip ir būtume nesupratę, kad atėjo Naujieji. Gruody buvo rudeniškai šilta, šlapia ir tamsu. Anei sniego, anei šalčio, kaip kad senovėje per Kalėdas kartais būdavo. Tačiau dabartinis žmogus gyvena pagal kalendorių, pagal grafiką, pagal darbų planavimo programėlę... O ir prekybininkai su miestų valdininkais ateinančių Naujųjų pamiršti neleidžia: vieni kalėdinėmis nuolaidomis, kiti egles miestų erdvėse statydami praneša - 2018-ieji artinasi! Tai jie ir atėjo. O su jais šiek tiek pasvarsčiusi ir tikra balta žiema. Su įsibėgėjančiais Naujaisiais, su ta žiema Jus, mieli skaitytojai, ir sveikinu linkėdamas sveikatos. Lai jums būna vis geriau ir geriau. 

Naujų metų pradžia - lyg simbolinis brūkšnys. Gausybei reiškinių, įvykių, vardų, pavadinimų jis suteikia būtąjį laiką. Tam kartui vietos lyg ir atsilaisvina būsimajam. "Mūsų žodžiui" jis užbraukė dar dvylika žurnalo numerių. Tai dar 300 puslapių su mūsų - aklųjų ir silpnaregių bei jų bičiulių - darbais, mintimis, nuomonėmis, kūryba, laimėjimais ir kitais įamžinimo vertais dalykais. Tuose "užbrauktuose" metuose nepamiršome ir knygų leidybos brailio raštu. Tai daryti skatino Lietuvos kultūros tarybos paremti du projektai: skaitantiems brailio raštu išleidome trylika knygų. Propaguodami brailio raštą dalyvavome nuolatinės Vilniaus knygų mugės - kūrybinės studijos "Tu gali sukurti knygą" - programoje. Populiarinome brailio raštą kituose visuomenei skirtuose renginiuose. 

Tikiuosi, kad panašiai gyvensime ir šiais prasidėjusiais: leisime žurnalą "Mūsų žodis" su jo priedais brailio raštu, spausdinsime knygas, talkinsime visuomenei pritaikant brailio raštą naujuose objektuose ir naujose vietose. 

Apie ką rašysime? Apie Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį. Apie organizuoto aklųjų švietimo 90-metį. Beje, ir valstybė atkurta, ir neregiai šviesti Lietuvoje pradėti tą patį - vasario mėnesį. Nepamiršime ir brailio rašto. Tai daryti verčia noras brailio raštą sunorminti ir įtvirtinti įstatymais. Šis darbas daromas tam, kad visi, pasižiūrėję į dokumentus, galėtų viską užrašyti taisyklingai ir visiems vienodai suprantamai. Neliks be dėmesio ir XXIX LASS ataskaitinis-rinkiminis suvažiavimas vien jau dėl to, kad jis - rinkiminis. Tai puikus laikas diskusijoms, idėjoms išgryninti ir organizacijos gyvenimui dar ketveriems metams planuoti. Temų atneš ir kasdienis gyvenimas. Artėdami į "Mūsų žodžio" 60-metį stengsimės būti aktualūs ir įdomūs. 

Mums galite talkinti ir Jūs, mieli skaitytojai. Rašykite mums apie savo įspūdžius, patirtis, renginius, laimėjimus ir nesėkmes (nesėkmė - taip pat naujiena, ir ne visada būtinai blogiausia). Siųskite ir savo kūrybos - eilėraščių, pasakų, apsakymų. Mums galite rašyti ranka, brailio raštu, kompiuteriu - taip, kaip tik jums patogu. Jei turite galimybę, tai dar ir nuotrauką pridėkite. Šiuo laikmečiu vaizdas dažnai tampa svarbesnis už žinios turinį. Visgi norėtųsi, kad žinia būtų svarbi, tvarkingai surašyta. Jei nerašysite, tai skaitykite. Mus galima užsiprenumeruoti. Tai galima padaryti nuo bet kurio metų mėnesio. Galite mus rasti ir internete (www.musuzodis.lt) bei Lietuvos aklųjų bibliotekos informacinėje sistemoje ELVIS. Paraginkite ir kitus skaityti "Mūsų žodį". Žinodamas daugiau žmogus daro teisingesnes išvadas ir sprendimus. 

Noriu padėkoti tiems ištikimiausiems "Mūsų žodžio" skaitytojams, kurie liekate ne tik ištikimi žurnalui, bet ir jo gavimo būdui - prenumeratai. Ačiū ir tiems, kurie matymo problemų turintiems žmonėms patalkinote užsiprenumeruojant žurnalą. Taip pat noriu nuoširdžiai padėkoti ir tiems, kas "Mūsų žodžiui" rašėte, siuntėte nuotraukas, kas tvarkydami reikalus sostinėje nepamiršote į namus parvežti ir pundelį "Mūsų žodžio". Nuoširdžiai dėkoju visiems, finansiškai parėmusiems "Mūsų žodžio" leidybą - Neįgaliųjų reikalų departamentui, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, LASS tarybai ir Respublikiniam centrui, Vilniaus ir Alytaus regionų aklųjų centrui ir kitiems rėmėjams. Taip pat dėkoju ir tiems, kas viešajai įstaigai "Brailio spauda" skyrėte 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Visų bendromis pastangomis žurnalas "Mūsų žodis" nugyveno 2017 metus. Tikiuosi, kad visiems padedant nugyvensime dar daug daug metų ir atšvęsime ne tik 60-metį, bet ir 90-metį, o gal ir 100-metį. To noriu palinkėti ir "Mūsų žodžiui", ir visiems jums - žurnalo skaitytojams. 

 

Vytautas GENDVILAS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]