TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŠEIMININKIŲ PATARIMAI


Kvapams naikinti ir grožiui puoselėti. Panaudotus arbatos pakelius visi meta į šiukšlių dėžę, tačiau neskubėkite to daryti. Mėlynes, nubrozdinimus, įbrėžimus, smulkius paraudimus, vabzdžių įkandimus galima slopinti pridėjus prie jų arbatos pakelį. Jums tereikia sudrėkinti tokį pakelį šaltu vandeniu ir palaikyti pridėjus prie norimos vietos 15 min. Arbatoje yra rauginių medžiagų, slopinančių uždegimą ir sudirgimą, mažinančių paraudimą ir patinimą. Pigmentines dėmes, tamsius ratilus po akimis taip pat galima įveikti vėsaus arbatos pakelio kompresu. Uždėkite drungname vandenyje išmirkytus arbatos pakelius ant akių vokų ir pagulėkite taip bent kelias minutes. Panaudotą arbatos pakelį galite įdėti į šaldytuvą. Arbata sugeria visus pašalinius produktų kvapus. Geriausia būtų pakelius nuolat pakeisti šviežiais po kiekvieno arbatos gėrimo. 

Sąnarių skausmas - labai nemalonus. Kai kuriuos žmones tokio pobūdžio skausmai kamuoja po ilgos darbo dienos ir praeina pailsėjus. Vis dėl to sąnarių skausmas gali būti ir lėtinio pobūdžio, susijęs su sąnarių ligomis, pavyzdžiui, artritu. Skausmus dažnai malšiname vaistais, tačiau galima pasinaudoti ir liaudies medicinos siūlomomis priemonėmis. Viena iš tokių - obuolių actas. Su juo galima daryti voneles, pagelbės ir įtrynimai. Vonelei sumaišykite šaukštą obuolių acto su 2 stiklinėmis vandens ir šiame mišinyje mirkykite rankas arba kojas. Jeigu jus vargina kaklo arba kitos kūno dalies skausmai, pridėkite prie skausmo židinio kompresą su obuolių actu. Trynimams sumaišykite 2 šaukštus obuolių acto su šaukštu alyvuogių aliejaus, gerai išmaišykite ir trinkite mišiniu skaudamas vietas. Reguliariai taikant šias procedūras, skausmas sumažėja. 

Mišinys sveikatai stiprinti. Nesvarbu, koks už lango oras, susirgti galime visada: žiemą - peršalę, pavasarį - nuo pervargimo ar vitaminų trūkumo susilpnėjus imuninei sistemai, vasarą - karštą dieną atsigėrę šalto vandens, rudenį darganos, o šildymas vis neįjungiamas. Tad pasigaminkite mišinio sveikatai stiprinti, anot bandžiusiųjų, labai veiksmingas, stiprina širdį. Laiptais į penktą aukštą užlipsite kur kas lengviau. Mišiniui paruošti reikia 10 citrinų, 10 česnakų ir litro medaus. Citrinas nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis. Česnakus taip pat nulupkite. Viską sumalkite mėsmale. Mišinį sudėkite į emaliuotą puodą, sukrėskite medų ir gerai išmaišykite medine mentele. Palikite vėsioje vietoje vieną savaitę. Per tą laiką 2 ar 3 kartus mišinį gerai išmaišykite. Paskui sudėkite į stiklainius ir laikykite šaldytuve. Vartokite po 2 desertinius šaukštus kiekvieną rytą nevalgę. Labai kruopščiai sukramtykite. Šį mišinio kiekį turite suvartoti per metus. 

Citrininė druska. Patarimas kaip pasigaminti gardų prieskonį vištienai ir žuvų patiekalams. Jums reikės 100 g stambios druskos ir šviežios citrinos. Įkaitinkite orkaitę iki 180-190 laipsnių. Citriną gerai nuplaukite (galite pamirkyti apie pusvalandį sodos tirpale - 1 litrui du šaukštai sodos), apdžiovinkite, nulupkite žievelę ir išspauskite sultis į stiklinį ar molinį sriubos dubenėlį. Tuomet suberkite druską, viską gerai išmaišykite ir pašaukite į orkaitę. Kai druska pradžius, išjunkite orkaitę, suberkite druską ant kepimo popieriaus, tolygiai paskirstykite ir vėl pašaukite į orkaitę 10-15 minučių. Suberkite citrininę druską į stiklainį ir laikykite tamsioje vėsioje vietoje. 

Daržovės be chemijos. Visi žinome apie nitratus, kurių yra visose daržovėse. Daug kas baiminasi, kad nusipirkus daržovių nebūtų daug nitratų ar pesticidų. Yra keletas būdų, kaip jų sumažinti. Vienas jų, kaip jau minėjau, pamerkti į sodos tirpalą, nes šis neutralizuoja tam tikras chemines medžiagas, kuriomis gali būti nupurkšti produktai augimo ar laikymo metu. Tuomet, perplovus šaltu vandeniu, galima naudoti maisto gaminimui. 

Kopūstai - didelė nitratų dalis telkiasi viršutiniuose kopūstų lapuose ir kotuose, todėl juos reikėtų išmesti. 

Aguročiai, cukinijos, baklažanai - jų žievę reikėtų nulupti. Taip pat išpjauti vaiskočio sritį. Jei moliūgai, cukinijos auginti namie - jų žievė sudžiovinta ir sumalta yra puikus pagardas padažams, salotoms, sriuboms. 

Žalumynai, salotos, petražolės, krapai - daugiausia chemijos kaupiasi lapkočiuose. 

Burokėliai, morkos, ridikai - didelis kiekis nitratų susikaupia šakniavaisių viršūnėlėse ir uodegėlėse, todėl jas nupjaukite. 

Ką gali daržovių skustukas. Turbūt kiekvienos šeimininkės namuose yra daržovių skustukas. Dažniausiai juo skutame bulves, kartais - kai kurias daržoves, tačiau šis įrankis gali praversti ir kitur. Jei kokį desertą norite papuošti šokoladu, jo drožlių galite pasigaminti tuo pačiu skustuku. Atrodys daug gražiau negu tarkuotas šokoladas. Daržovių skustukas pravers ir ruošiant "Cezario" salotas. Juo plonai galėsite padrožti kieto parmezano sūrio. Skustuku galima salotoms padrožti morkų ar moliūgų, pakepinę su aliejumi ir prieskoniais turėsite skanų garnyrą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]