TRUMPAI

 

 


PIRMOJI PARODA 

Spalio 14 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, atidaryta silpnaregės Dainoros Laukžemytės rankdarbių paroda. D. Laukžemytė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, pianistė. Laisvalaikiu mergina žaidžia neregių tenisą - šoudauną, velia iš vilnos, mezga. Parodėles apžiūrėti užsukusį svečią sutinka D. Laukžemytės nuveltos geroji ir piktoji raganos, undinėlė, drambliukas, keletas kitų smulkesnių darbelių. "Paroda nedidelė, - sako autorė, - rankdarbiai yra mano laisvalaikis, o jo po visų mokslų ir darbo lieka nedaug." 

Ateinantį pavasarį jaunosios pianistės laukia baigiamieji egzaminai, jau dabar ji dirba mokytoja muzikos mokykloje "Lyra". 

Tikimasi, kad su jaunosios rankdarbių mėgėjos darbais bus galima susipažinti ir kituose Lietuvos aklųjų bibliotekos padaliniuose. 

 

PAREIGĄ SUJUNGĖ SU ŠVENTE 

Spalio 26 dieną įvyko LASS Alytaus miesto ir rajono filialo ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas. Kartu paminėta filialo 65-erių metų veiklos sukaktis. 

LASS Alytaus miesto ir rajono filialui vadovauti perrinkta ilgametė filialo pirmininkė Daiva Markinienė. Ji taip pat išrinkta delegate į XXIX LASS ataskaitinį-rinkiminį suvažiavimą. 

Po susirinkimo filialo nariai ir svečiai paminėjo LASS Alytaus miesto ir rajono filialo veiklos 65-metį. Nuolatinis rajono aklųjų rėmėjas Alytaus Dzūkijos LIONS klubas šventės proga padovanojo 20 kalbančių kraujo spaudimo matuoklių. "Didžioji filialo narių dalis yra vyresnio amžiaus, turi sveikatos problemų, - po šventės sakė pirmininkė D. Markinienė, - todėl šios rūšies parama yra ypač reikalinga ir laukiama." 

Koncertą šventės dalyviams dovanojo Alytaus moterų vokalinis ansamblis "Lyra". 

LASS filialų atskaitinių-rinkiminių suvažiavimų maratonas jau artėja į pabaigą. Greitai žinosime visus LASS XXIX suvažiavimo delegatus. 

 

REIKĖTŲ APSILANKYTI 

Lapkričio 9 dieną Antalieptėje (Zarasų raj.) pašventintas stogastulpis, skirtas Petrui Šestakauskui, pirmajam Lietuvos aklųjų sąjungos centro valdybos pirmininkui, Lietuvos akliesiems globoti draugijos garbės nariui atminti. Atminties ženklas pastatytas Lūžų gatvėje - ten, kur iki karo stovėjo Šestakauskų sodyba. Antalieptėnas Saulius Savickas buvusioje sodybvietėje išdrožė ir pastatė stogastulpį. Lūžų gatvėje Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcija įrengė informacinį stovą. Akliesiems brangaus žmogaus atminimo įamžinimas - gražus vietos bendruomenės susitelkimo pavyzdys. Aklųjų sąjūdžio istorija besidomintiems žmonėms atsirado dar vienas lankytinas objektas. 

 

TARP GERIAUSIŲJŲ 

Šių metų pradžioje Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras paskelbė suvenyrų, skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, kūrimo konkursą. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) moksleiviai, vadovaujami technologijų mokytojos Giedrės Rečiūnienės, konkursui parengė apie 30 pačių įvairiausių suvenyrų. Rugsėjo pabaigoje LASUC bendruomenė - mokiniai, mokytojai, personalo darbuotojai - vertino darbus ir išrinko 5 geriausius, turėjusius atstovauti šiai ugdymo įstaigai antrajame konkurso etape. 

Lapkričio pradžioje LASUC pasiekė džiugi žinia: moksleivės Gabrielės Eglinskaitės kurtas suvenyras atsidūrė tarp trijų geriausiai įvertintų konkurso darbų, o kartu pateko į baigiamąjį, trečiąjį, jo etapą. Į trečiąjį konkurso etapą taip pat pateko dar trijų LASUC mokinių darbai. Taigi šiai ugdymo įstaigai konkurse atstovauja net keturi suvenyrai. 

 

VARŽĖSI PLAUKIKAI 

Lapkričio 18 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis žiemos plaukimo čempionatas. Pirmąją vietą jame iškovojo pirmoji Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Sveikata" komanda, antrąją - pirmoji "Šaltinio" komanda. Treti liko antroji "Sveikatos" komanda. Kombinuotoje estafetėje (4 po 50 m) pirmoji "Sveikatos" komanda pasiekė naują Lietuvos aklųjų ir silpnaregių rekordą. 

Edgaras Matakas pasiekė du Lietuvos aklųjų ir silpnaregių plaukimo rekordus - 50 m laisvu stiliumi ir 50 m peteliške. Plaukdamas 50 m laisvu stiliumi E. Matakas parodė rezultatą, prilygstantį pasaulio rekordui, tačiau varžybos vyko trumpajame 25 m ilgio baseine, todėl rekordas nebuvo oficialiai fiksuotas. Naują Lietuvos rekordą plaukdamas šimtą metrų krūtine, pasiekė Mindaugas Dvylaitis. 

Lapkričio 28 dieną Brazilijoje prasidėjo pasaulio aklųjų ir silpnaregių plaukimo čempionatas. Jame dalyvauja ir abu geriausi Lietuvos plaukikai. 

 

Į ANYKŠČIUS 

LASS Molėtų rajono filialo globojami vaikai su regos negalia per moksleivių atostogas išvyko į pažintinę kelionę aplankyti Anykščių rajono įžymybių. Vaikams surengta ekskursija į Siauruko muziejų. Po geležinkelio ekspozicijos aplankymo, vaikų laukė šviesos instaliacijos kambarys, kitaip vadinamas "kosmosu". Vaikai ėjo ir medžių lajų taku. 

 

REZULTATAI JAU ŽINOMI 

Tarptautinį liečiamųjų knygų konkursą organizuoja ne pelno siekianti prancūzų organizacija "Les Doigts Qui Revent". Šių metų konkurse pirmąją vietą komisija skyrė Šveicarijos atstovės Valentinos Lungo knygai "Una storia imprevedibile" ("Netikėta istorija"). Antrąją vietą pelnė knyga "Vana" ("Tuščias"), jos autoriai - Lucia Macchiarini ir Ilaria Macchiarini iš Italijos. Šiais metais skirtos net dvi trečiosios vietos: jas pelnė Kirylo Konowalowo ir Patrycjos Zalejskos iš Lenkijos knyga "Captain Seo's sea tale" ("Kapitono Seo pasaka apie jūrą") ir Christine Donzé iš Šveicarijos knyga "Bouli et le dragon rouge" ("Bouli ir raudonas drakonas"). 

2009 metais taip pat buvo skirtos dvi trečiosios vietos. Jas pelnė Lietuvos autorių knygos: Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studenčių Editos Cvirkaitės "Avytė" ir Alionos Bobin "Arklys". Knygas jos sukūrė vadovaujant dėstytojoms Dovilei Pociūtei ir Vilmai Dmitrijavienei bei konsultuojant Lietuvos aklųjų bibliotekos specialistams. Ankstesniuose konkursuose du lietuviškų knygučių autoriai yra pelnę pagyrimus: 2013 metais šios kolegijos grafinio dizaino specialybės studentas Žygintas Čigas už knygą "Ragai", o 2015 metais - Birutė Pečiūraitė-Baltuškienė už "Mažosios boružės pasakas". 

Lietuvai konkurse šiais metais atstovavo Lina Norkienė ir Rima Parniauskienė, tačiau prizinių vietų nepelnė. 

Kitas konkursas įvyks po dvejų metų. 

 

DAŽYTIS REIKIA 

Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga prieš Tarptautinę baltosios lazdelės dieną rengia ir "Matymo savaitę". Šiais metais ji vyko spalio 8-15 dieną. Ta proga dvidešimt ketverių metų neregė Tina Sohrab ir makiažo žinovė Miriam Jacks pristatė tris trumpus filmukus, kuriuose neregėms ir blogai matančioms moterims pasakojama apie tai, kaip reikia dažytis. Idėjos autorė T. Sohrab regėjimo neteko prieš aštuonerius metus, tačiau pomėgio dažytis neatsisakė. Jos nuomone, neregei moteriai dažytis yra svarbu. Tinkamai pasigražinusi neregė, jos žodžiais tariant, visuomenei siunčia žinią apie tai, kad nematanti moteris yra tokia pati moteris, tik nematanti. 

Filmukus galima pamatyti: www.woche-des-sehens.de/schminken. 

 

SU GARSINIU APIBŪDINIMU 

Vokietijos aklieji jau gali mėgautis meniniais, dokumentiniais filmais, svarbių įvykių, sporto trancliacijomis su garsiniu apibūdinimu. Tai dažniausiai daro visuomeninė televizija. Šių metų Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga visuomenei - tiek neregiams, tiek ir gerai matantiems žmonėms - pasiūlytas televizijos reklamos blokas vien su garsiniu apibūdinimu. Privataus transliuotojo "Sky" keliuose kanaluose buvo transliuojamas reklamų blokas, kurio metu ekranas buvo juodas, o visa informacija pateikta garsiniu būdu. Šiam sumanymui pritarusios kelios garsios firmos parengė reklamą, kuria norėjo atkreipti visuomenės dėmesį į neregių kasdienybę bendraujant su televizija. 

 

GALIMA IR ŠITAIP 

Vienuose Kelno (Vokietija) gyvūnų globos namuose glaudžiasi per 60 kačių. Beveik visos yra patyrusios žmogaus smurtą. Todėl, vos išgirdusios žmogaus balsą, šios katės išleidžia nagus arba bėga slėptis. Įstaigos vadovė Elkė Sans pasinaudojo Jungtinėse Amerikos Valstijose užgimusia idėja: ji pakvietė savanorių, kad šie katėms skaitytų knygas. Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad girdimas žmogaus balsas katėms padeda vėl priprasti prie žmonių ir imti jais pasitikėti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]