TAI ĮDOMU

 

ŠNIPINĖJA ŽMONES


BBC žinių skiltyje, skirtoje neįgaliesiems, rašyta apie neregį, kuris, neapsikentęs žmonių abejingumo, pradėjo filmuoti aplinką ir rinkti diskriminacijos įrodymus. Vyriškis apako neseniai. Londonas iki apakimo jam buvo gerai pažįstamas. Dabar tapo pilnas įvairių kliūčių. "Jausmas toks, kad kažkas tave atvedė į Trafalgaro aikštę, kelis kartus apsuko aplinkui ir užrištomis akimis liepė rasti kelią namo", - pasakoja neregys. 

Amitas Patelis netikėtai apako 2012 m., praėjus pusantrų metų po vedybų. Netrukus jauna šeima susilaukė sūnaus. Kad būtų paprasčiau orientuotis aplinkoje, Amitas įsitaisė šunį vedlį. Jis dabar ir vedžioja šeimininką kadaise šiam buvusiomis gerai pažįstamomis Londono gatvėmis. Neregio profesija - gydytojas. Dirba universitetinėje ligoninėje. Po apakimo su šeima persikėlė gyventi į pietinę Londono dalį - arčiau darbovietės. Vyras sako, kad pastaruoju metu sustiprėjo jo klausa, uoslė ir lyta. Dabar jis daugiau informacijos gauna liesdamas daiktus. 

Nufilmuota medžiaga atskleidė, kad žmonės ne visada elgiasi draugiškai ir geranoriškai. "Mano šunį kartais užkliudo lagaminai, krepšiai, kartais žmonės šunį pastumia į šalį. Kartą viena moteris mane susistabdė ir aprėkė, kad trukdau praeiti. Ji norėjo, kad aš jos atsiprašyčiau ir man tai buvo tikras šokas", - guodėsi vyras. Neregys surado sprendimą: prie šuns antkaklio pritvirtinęs filmavimo kamerą "GoPro", pradėjo filmuoti visas savo keliones po miestą. Žmona kiekvieną dieną peržiūri nufilmuotą medžiagą ir pasako, ar tą dieną buvo kokių incidentų. Pertvarkius Londono geležinkelio stotį, filmavimo kamera ir ten užfiksavo abejingą aplinkinių elgesį. "Kartą paprašiau pagalbos, bet prie manęs niekas nepriėjo", - prisimena Patelis. Vaizdo įrašas parodė, kad aplinkui buvo daug žmonių, o vienas vyras į jį nuolat dirsčiojo. Galiausiai prie jo priėjo stoties darbuotojas ir atsiprašė, kad anksčiau jo nepastebėjęs. Tačiau Patelis mano, kad tiesiog buvo ignoruojamas. Tą įrašą neregys nusiuntė geležinkelio stoties vadovybei kaip įrodymą, kurio pagrindu buvo iškeltas oficialus skundas dėl incidento, nors nukentėjusysis jo ir nematė. Geležinkelio stoties vadovybė, išnagrinėjusi skundą, surengė darbuotojams mokymus, kaip elgtis su nereginčiais keleiviais. 

Daug nemalonių atvejų pasitaiko išsikvietus taksi: "Yra vairuotojų, kurie tave mato, bet nesustoja. Paskambinęs į dispečerinę sužinai, kad vairuotojas jiems pranešė, jog nerado keleivio, nors įraše matyti, kad jis tave matė, pasižiūrėjo, bet pravažiavo pro šalį." Kiti incidentai susiję su tuo, kad žmonės dažnai elgiasi neapgalvotai, ypač metro: "Jie mato, kad aš esu su šunimi vedliu, ir galvoja, kad galiu juos apeiti. Šitaip jie mus verčia priartėti prie pat bėgių. Kartais šuniui traukinyje paliepiu: "Surask vietą!", jis priveda prie laisvos vietos, trukteli šeimininko ranką žemyn, bet į kėdę čia pat klesteli kitas žmogus ir nenori tos vietos užleisti", - skundėsi Amitas Patelis. 

 

Išvertė Audronė GENDVILIENĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]