SPORTAS

Mantas BRAZAUSKIS

SVARBIAUSIA METŲ PERGALĖ


Laikas nenumaldomai bėgdamas priartino Lietuvos aklųjų golbolo rinktinę prie dar vieno, svarbiausio, metų išbandymo - Europos golbolo čempionato. Jau seniai praėjo Rio parolimpinių žaidynių triumfas, komanda kibo į darbus ir atsakingai ruošėsi šiam metų įvykiui. Nesvarbu, kad likome be vieno geriausių žaidėjų Genriko Pavliukianeco, baigusio sportinę karjerą, nesvarbu, kad prie komandos vairo stojo naujas vyriausiasis treneris Šarūnas Jukna, komanda ir toliau uoliai dirbo, kad parodytų geriausius rezultatus Europos čempionate. 

2017 metų Europos golbolo pirmenybės vyko rugsėjo mėnesį Suomijoje, toje svetingoje šalyje, kur apsilankome bent kartą per metus ir dalyvaujame varžybose.

  Apdovanojjimo ceremonija. Lietuvos golbolo rinktinė su medaliais ir Europos čempionų taure.

Susirungti dėl stipriausiųjų titulo į čempionatą susirinko dešimt vyrų ir tiek pat moterų komandų. Vyrų komandos buvo suskirstytos į dvi grupes: mūsų rinktinė grupės etape susitiko su Slovėnijos, Švedijos, Belgijos bei Suomijos komandomis. Po grupės varžybų visos komandos turėjo po vienodą pergalių ir pralaimėjimų skaičių, todėl vienas praleistas ar įmuštas įvartis galėjo nulemti bet kurios komandos tolesnį išlikimą čempionate arba pasitraukimą iš jo jau po pirmojo etapo. Sporto dievai nuo mūsų nenusigręžė: mūsų rinktinė, turėdama geriausią balansą tarp įmuštų ir praleistų įvarčių, išsikapanojo iš šios "silkių statinės" tapusi jos lydere. Visi supratome, kad tik per plauką išlikome tolimesnėje kovoje dėl medalių, todėl turėjome pamiršti skaudžius pralaimėjimus ir daryti viską, kad užkoptume į Europos golbolo viršukalnę. Nė vienas priešininkas nebuvo linkęs pasiduoti: ketvirtfinalyje sunkiai įveikėme Čekijos rinktinę, pusfinalyje antrą kartą susigrūmėme su Belgijos golbolininkais ir juos pranokome. Finale mūsų laukė čempionate labiausiai nustebinusi Vokietijos rinktinė. Turėjome būti protingi ir nenuvertinti varžovų, nes kova buvo labai atkakli. Priešininkai darė viską, kad apsunkintų mūsų pergalę, bet mes, turėdami daugiau patirties tokiose situacijose, atsilaikėme ir tapome Europos čempionais. Lietuvai šiame čempionate atstovavo šeši žaidėjai: Artūras Jonikaitis, Mantas Brazauskis, Nerijus Montvydas, Justas Pažarauskas, Mindaugas Suchovejus ir Marius Zibolis. J. Pažarauskas, įmušęs 32 įvarčius, tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju. 

Vietovė, kurioje vyko čempionatas, leido mums kvėpuoti grynu oru, nemažai laiko praleisti lauke, vaikštant miško takais arba prie ežero. Turėjome ir tokių drąsuolių, kurie noriai maudėsi ežere. Čempionato organizatoriai taip pat suteikė galimybę regintiems žmonėms pažinti aklųjų pasaulį: kiekvienas norintis galėjo susipažinti su golbolu bei aklųjų tenisu, išbandyti šias sporto šakas praktiškai. Čempionato lankytojai turėjo galimybę tamsoje papriešpiečiauti, išgerti kavos. 

Nieko panašaus nebūtume pasiekę, jei ne artimųjų, draugų, visų sirgalių palaikymas. Komanda nuoširdžiai dėkoja ypač didelį indėlį į pasiruošimą šiam turnyrui įdėjusiems golbolo draugams: didžiausiai Vilniaus miesto arenai "Siemens", taip pat logistikos bendrovei "Trans.eu Baltic". Taip pat dėkingi esame ir Lietuvos parolimpiniam komitetui bei Lietuvos aklųjų sporto federacijai. Džiaugiamės galėdami vilkėti aprangą, gamintą dizainerio Aleksandro Pogrebnojaus. Šio žmogaus dėka gražiai atrodėme ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Dabar komandos tikslas - kuo geriau pasiruošti pasaulio golbolo čempionatui, kuris vyks 2018 metų birželio pradžioje Švedijoje. Laukia didesni iššūkiai naujam mūsų treneriui, didesnis žaidimo krūvis ir čempionate. Pasaulio čempionatas - tos varžybos, kuriose bus pradėti dalinti kelialapiai į 2020 metų Tokijo parolimpines žaidynes. Pasaulio čempionate bus dar daugiau pretendentų į auksą, iš viso 16 vyrų golbolo rinktinių, padalintų į dvi grupes po aštuonias komandas. Belieka su šypsena nulydėti prisiminimus apie sėkmingą žaidimą Europos pirmenybėse ir dar uoliau kibti į darbus. Sėkmės mums visiems! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]