TRUMPAI

 

 


GALIMA SUSIPAŽINTI 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryba informuoja, kad nuo 2017 m. liepos 5 d. įsigaliojo nauja LASS XXVIII suvažiavime priimta įstatų redakcija. Su naujaisiais įstatais galima susipažinti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos svetainėje www.lass.lt. 

 

POEZIJOS GAUSA JURBARKE 

Liepos 20 dieną Jurbarko rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje įvyko poezijos ir muzikos popietė "Aš dainą tau nupyniau". Savo eilių paskaitė kaunietė Kazimiera Venckuvienė. Jai kanklėmis pritarė Romualda Montvilienė. Eilių taip pat paskaitė literatė Karolina Kazlauskienė iš Pakruojo. Popietėje paminėtas literato, LASS nario Valentino Čyžo septyniasdešimtmetis - jam skirtus posmus skaitė Jurbarko literatų klubo "Švieselė" narės, o Valdas Žemaitis pagal jubiliato žodžius atliko dainą "Krantas". Koncertą susirinkusiems dovanojo LASS Pakruojo rajono filialo retro ansamblis "Varsa". 

Renginį organizavo LASS Jurbarko rajono filialas, Jurbarko viešoji biblioteka ir literatų klubas "Švieselė". 

 

PASKUTINĖ REPETICIJA 

Liepos 21-23 dieną Kaune įvyko tarptautinis golbolo turnyras Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo taurei laimėti. Jame dalyvavo po dvi komandas iš Lietuvos, Suomijos ir Ukrainos bei viena Vokietijos komanda. Pirmąją vietą ir turnyro taurę iškovojo 1-oji Ukrainos komanda. Ji finale įveikė 1-ąją Suomijos komandą. Dėl trečiosios vietos kovojo 1-oji ir 2-oji Lietuvos komandos. Pergalę šventė 1-oji Lietuvos komanda. 

 

AKTYVIAI POILSIAVO 

Liepos 31 - rugpjūčio 7 dieną 49 žmonių grupė iš Švenčionių rajono ilsėjosi pajūryje. Toks poilsis LASS Švenčionių rajono filialo nariams bei juos lydintiems asmenims rengiamas jau 12-ti metai. 

Šventojoje esančiuose poilsio namuose "Spindulys" šią vasarą taip pat ilsėjosi aklieji ir silpnaregiai iš Anykščių, Jonavos, Klaipėdos rajono, Kauno, Kelmės, Kėdainių, Molėtų, Pakruojo, Pasvalio, Prienų, Šiaulių, Telšių, Ukmergės, Varėnos, Vilniaus, Zarasų ir kitų LASS filialų. 

 

VARŽĖSI 

Rugpjūčio 3 dieną Kėdainių arenoje įvyko Lietuvos žmonių su negalia sąjungos kartu su Kėdainių rajono paraplegikų asociacija surengtos profesinių ir meninių įgūdžių varžytuvės-abilimpiada "Aš galiu viską!". Abilimpiada - negalią turinčių žmonių profesinių įgūdžių, lygių galimybių olimpiada, kai negalią turintys žmonės varžosi įvairiose profesinės veiklos srityse. Daryti gaminiai iš odos, piešta ant stiklo, velta iš vilnos, kurti paveikslai iš gamtinių medžiagų. Buvo kuriami ir eilėraščiai. 

LASS Kėdainių rajono filialui šiame renginyje atstovavo rankdarbių kūrėja Lina Baliūnienė. Ji varžėsi dekupažo srityje. 

 

BAIGĖSI ČEMPIONATAS 

Rugpjūčio 5-6 dieną Vilniuje, "Siemens" arenoje, įvyko 2017 metų Lietuvos atvirojo golbolo čempionato baigiamasis etapas. Dėl čempionų titulo rungėsi šešios komandos: po dvi iš Lietuvos, Ukrainos ir Turkijos. Čempionatas buvo atviras, todėl jame lygiomis teisėmis galėjo dalyvauti ir svečiai iš kitų valstybių. Nugalėtojos titulą iškovojo sporto klubo "Šaltinis" 1-oji komanda (Mantas Brazauskis, Justas Pažarauskas, Mindaugas Suchovejus), antrąją vietą užėmė "Šaltinio" 2-oji komanda, trečiąją - 1-oji Ukrainos komanda. 

Šios varžybos Lietuvos golbolo rinktinei buvo paskutinės prieš rugsėjo 15 dieną Lachti (Suomija) prasidedantį Europos golbolo čempionatą. Pirmosios lietuvių rungtynės įvyks rugsėjo 18 dieną. Žaisime su Slovėnijos komanda. Lietuviai žais B grupėje, kurioje dar yra Belgijos, Suomijos ir Švedijos komandos. 

 

Į VENSPILĮ 

Rugpjūčio 8 dieną LASS Klaipėdos miesto ir rajono filialų aktyviausiems nariams surengta edukacinė išvyka į Venspilį (Latvija). Tai Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro regioninio socialinio fondo finansuojamas projektas "Žvilgsnis į Ventspilį neregio akimis". 

Aklieji ir silpnaregiai Venspilį pažino iš vandens plaukdami laiveliu Ventos upe. Ventspilį galima vadinti Latvijos karvių, gėlių ir fontanų sostine. Edukacinėje kelionėje žmonės su regėjimo negalia galėjo apžiūrėti unikalius gėlių kilimus, užsilikusius nuo savaitgalio miesto šventės, pajusti fontanų skleidžiamą gaivą ir spalvas, žavėtis įvairių faktūrų karvėmis-skulptūromis. 

 

PRISISTATĖ 

Rugpjūčio 14 dieną Vilkaviškio rajono savivaldybės teritorijoje veikiančias nevyriausybines organizacijas aplankė svečiai iš Žemaitijos. Susipažinti, prisistatyti ir užmegzti partnerystės ryšius į Vilkaviškį atvyko Kunigaikščio Vykinto žemaičių kultūros draugijos Joniškio skyrius. Svečiams savo veiklą pristatė ir LASS Vilkaviškio rajono filialas. 

 

SU LAURAIS 

Šią vasarą Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro liaudiško muzikavimo grupė "Atgaja" ir muzikos ansamblis "Vilkpėdė" viešėjo Lenkijoje. 

Kolektyvai dalyvavo XI tarptautiniame festivalyje "Kultūrų dialogų vasara". Tautinio meno kategorijoje "Atgaja" apdovanota laureato diplomu. "Vilkpėdė" koncertavo sakralinės muzikos dienose ir taip pat pelnė laureato vardą. 

Su partneriais iš Lenkijos Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras bendradarbiauja nuo 2009 metų. Kasmet kaimyninėje šalyje koncertuoja ir ilsisi keli centro meno mėgėjų kolektyvai. 

 

KAS TOLIAU 

Poilsio namų "Baltija" šių metų kovo 20 dienos valdybos protokolu Nr. 12 priimtas sprendimas bendrovės veiklą apriboti nuo šių metų rugsėjo 15 dienos. Aklieji ir silpnaregiai pasinaudoti ligonių kasų finansuojamais kelialapiais galės tik iki šios datos. 

Šiais metais poilsio namų "Baltija" reabilitacijos centre "Vyturys" lankėsi 50 aklųjų ir silpnaregių. 

LASS kreipėsi į LR sveikatos apsaugos ministrą teigdama, kad sustabdžius poilsio namų "Baltija" veiklą, neregiai ir silpnaregiai netenka galimybės naudotis medicinine ir palaikomąja reabilitacija, nes "Baltija" buvo vienintelė įstaiga Lietuvoje, turinti licenciją teikti reabilitacijos paslaugas žmonėms su regos susirgimais. 

LR sveikatos ministro Aurelijaus Verygos LASS klausia: "Kur asmenys, sergantys akių ligomis, galės gauti reabilitacijos bei palaikomosios reabilitacijos paslaugas"? 

Belieka laukti atsakymo. 

 

VYRIAUSYBĖJE 

Rugpjūčio 22 dieną Vyriausybėje lankėsi neįgaliųjų nevyriausybinių organizacijų atstovai, tarp jų buvo ir LASS pirmininkas Sigitas Armonas. Susitikime su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu bei socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu žmonių su negalia organizacijų atstovai aptarė neįgaliųjų užimtumo sistemos reformą, ieškojo būdų jų įsidarbinimui palengvinti. Tarėsi, kaip efektyviau panaudoti neįgaliesiems skiriamas lėšas, kalbėjo kitais aktualiais klausimais. 

 

MADOS NEREGIŲ VALGYKLOJE 

Vieni mados namai, ieškodami savitumo, naują rudens rūbų kolekciją įamžino Vilniuje esančios įmonės "Liregus" valgykloje. Naujų rūbų fotosesiją surengti šioje vietoje įkvėpė dizainerės Eglės Žiemelytės senas mamos fotoalbumas. 

 

PATRIGUBĖS 

Pasaulyje aklų žmonių iki šio amžiaus vidurio gali padaugėti tris kartus. Tokios išvados peršasi remiantis naujausių tyrimų rezultatais. Šiuo metu pasaulyje yra apie 36 mln. neregių, tačiau Lietuvoje aklųjų mažėja. 

Mokslininkai prognozuoja, kad, dėl augančio žmonių skaičiaus ir senstančios visuomenės, iki 2050 metų aklųjų skaičius pasieks 115 mln. - triskart daugiau nei dabar. Be to, manoma, kad daugiau kaip du kartus padaugės ir silpnaregių. Lietuvos aklųjų sąjungos duomenimis, Lietuvoje yra apie 4 tūkst. neregių, dar apie 15 tūkst. - silpnaregiai, kurie prastai mato ir su akiniais. 

 

NAUJI BANKNOTAI 

Šių metų rudenį Škotijoje pradės cirkuliuoti trys 10 škotiškų svarų polimerinių banknotų naujos versijos. 

Naujuosius banknotus bus dar sunkiau padirbti, juose įdiegtos papildomos saugumo priemonės, o aklųjų ir silpnaregių patogumui banknotuose bus integruotas brailio raštas. 

 

STEBĖJO SAULĖS UŽTEMIMĄ 

Per rugpjūčio 21 dieną vykusį renginį pievelėje prie Amerikos aklųjų spaustuvės pastato, neregiai spaustuvės darbuotojai ir Kentukio aklųjų mokyklos mokiniai pirmą kartą gyvenime realiu laiku stebėjo Saulės užtemimą. Jie naudojosi moderniu reljefiniu ekranu "Graphiti". Šį prietaisą sukūrė Amerikos aklųjų spaustuvės darbuotojai kartu su JAV Kosmoso tyrimų centro mokslininkais. "Graphiti" sudaro 2400 judančių strypelių, kuriuos judina vaizdų apdorojimo programinė įranga. Šiuo prietaisu akliesiems tinkamu būdu galima atkurti bet kokį vaizdą. Fotoaparatu kelių sekundžių intervalais buvo fotografuojama Saulė, vaizdai buvo perduodami į nešiojamą kompiuterį, o iš jo patekdavo į "Graphiti", kuris ekrane reljefiškai atvaizduodavo Saulės užtemimo vaizdą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]