RENGINIAI

Dalia BALČYTYTĖ

NUO MADOS IKI POLITIKOS


Lietuvos aklųjų bibliotekoje - Seimo narė I. ŠimonytėPrabėgo 2017 metų Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Ją pasitikome šūkiu: "Tu esi biblioteka!" Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) kvietė į Nacionalinės bibliotekų savaitės renginius "Nuo mados iki politikos". Kokia buvo Nacionalinė bibliotekų savaitė LAB? 

Balandžio 24 ir 26 d. LAB šurmuliavo kūrybinių dirbtuvių moksleiviams "Sukurk atviruką nematančiam draugui" ir "Užrašyk savo svajonę brailio raštu" dalyviai. Atvirukus kūrė Vilniaus tarptautinės mokyklos pirmokai. Dirbtuvių metu vaikai buvo supažindinti su neregiams kuriamų iliustracijų savitumais. Bibliotekų savaitės metu veikė sukurtų atvirukų paroda, kuri paskui iškeliaus į Tarptautinės mokyklos biblioteką. Svajones brailio raštu užrašė Vilniaus Trakų Vokės gimnazijos ketvirtokai. Moksleivių svajones, užrašytas brailio raštu, skaitė LAB darbuotojas Justas Pažarauskas. Justas šifravo jų raštus bei demonstravo, kaip skaitoma brailio knyga, kaip neregiai naudojasi išmaniuoju telefonu, taip pat pasakojo, kaip dirba kompiuteriu. 

Balandžio 25 d. kvietėme į susitikimą ir diskusiją su ekonomikos ir finansų eksperte, LR Seimo nare Ingrida Šimonyte "Nuo socialinių įmonių Lietuvoje iki Fransio Fukuyamos įžvalgų apie rinkos ekonomiką". Aktuali tema ir gerai žinoma ekspertė sukvietė pilną salę dalyvių, kurie ne tik klausėsi įdomių, puikiais, lakoniškais ir taikliais pavyzdžiais iliustruotų ponios Ingridos įžvalgų, pasigėrėtinai sklandžios jos kalbos, bet ir patys turėjo daug klausimų. Klausimų laviną teko net stabdyti, kitaip renginys turbūt būtų užtrukęs iki ryto. Tačiau net ir po renginio aplink viešnią būriavosi dar norintys su ja pabendrauti žmonės, o ponia Ingrida pažadėjo mielai ateiti į LAB dar padiskutuoti su bendruomene - pavyzdžiui, šalies biudžeto temomis. 

Balandžio 27 d. Lietuvos aklųjų bibliotekoje sutikome naują "Metų" žurnalo numerį. "Metų" numerio pristatyme savo poeziją skaitė Tadas Žvirinskis. Apie šiame numeryje publikuojamą prozą papasakojo rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė, o literatūrologė Jūratė Sprindytė pristatė 2016-ųjų lietuvių literatūros situaciją. Renginį moderavo žurnalo vyriausiasis jauniausias redaktorius Antanas Šimkus: kaip jis pats juokavo, vyriausias todėl, kad vadovauja redakcinei kolegijai, bet užtat iš visos kolegijos jauniausias savo amžiumi. 

Balandžio 28 d. vyko drabužių liečiamųjų eskizų pristatymas ir diskusija tema "Nevizualios mados vertės. Kaip patirti mados pasaulį ne regėjimo, bet kitais pojūčiais?" Diskusijos autorė - mados dizainerė, Vilniaus dailės akademijos magistrantė Rugilė Gumuliauskaitė pristatė reljefinius eskizus, kuriuos liesdami neregiai turi galimybę susipažinti su pačiais drabužių dizaino objektais. Diskusijoje dalyvavo "Naujojo teatro" aktorė, radijo laidos "Aklas pasimatymas" ("Gold FM") reporterė Irma Jokštytė. 

Kaip patirti drabužį ne regėjimo, bet kitais pojūčiais? Kas aš esu, jei nematau savęs? Susitikimo metu ieškojome atsakymų į šiuos ir daug kitų klausimų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]