TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SVARBŪS MENKNIEKIAI TVARKAI PALAIKYTI


Pavasarį paprastai tvarkai namuose skiriame daugiau dėmesio - laukia ir langų valymas, ir sezoninių drabužių tvarkymas. Norime, kad visi kampeliai blizgėtų, žvilgėtų! Keletas praktiškų patarimų besitvarkantiems namus. 

Ruošos kalendorius leidžia suplanuoti namų ruošos darbus ir taupyti laiką, be reikalo neeikvoti jėgų. Susiplanuokite, ką tvarkysitės kiekvieną dieną, kartą per savaitę, kas mėnesį, kartą per metus. 

Indaplovė - ne tik indams. Taip taupome ne tik vandenį, bet ir laiką. Daugelis nepakankamai įvertiname indaplovės teikiamus patogumus: juk be indų joje galima kuo puikiausiai išplauti šviestuvus, plastmasinius žaislus, žurnalų stovelius, indelius dantų šepetukams laikyti, gartraukio filtrus (groteles), dujinės viryklės stovelius ir dar daug ką. Įjunkite švelnaus plovimo režimą ir nustatykite vidutinę temperatūrą. Nepamirškite ir virtuvės gartraukio. Nuvalykite lemputes - visą paviršių. Kad ir kokia gera vėdinimo sistema, gartraukio paviršius gaminant labai apsitraukia riebiomis apnašomis. 

Žaliuzės. Nesikamuokite skudurėliu šluostydami žaliuzių juostą. Apsimaukite medvilnines pirštines, kurias galima skalbti skalbimo mašinoje, sudrėkinkite pirštus ir braukite rankomis iškart abiejose žaliuzių pusėse. Taip puikiai nuvalysite dulkes ir purvą. 

Langus valykite šiltą, bet apniukusią dieną. Ryškūs saulės spinduliai pernelyg džiovina stiklo valiklį ir ant langų lieka dėmių. Langus valykite specialiu įrankiu su gumine juostele (panašiai nuvalomi mašinos langų stiklai), braukite iš viršaus žemyn - tada nepaliksite langų valiklio ar vandens likučių. 

Jei skalbiate rankomis, nenaudokite priemonių, skirtų automatinėms skalbyklėms, - jos ypač dirgina ir sausina rankų odą. Pirmiausia pripilkite į dubenį šilto vandens, įberkite skalbimo miltelių, palaukite, kol ištirps, ir tik tada sumerkite skalbinius. Skalbiniai turi būti tolygiai apsemti. Kurį laiką pamirkytus skalbinius labai gerai išskalaukite. Skalbdami vilnonius gaminius, niekada jų netrinkite - susivels. Vilnos ir šilko gaminius skalbkite ir skalaukite vienodos temperatūros vandenyje. Atminkite, kad vilnonių, šilkinių ir viskozės gaminių negalima stipriai gręžti. Pakanka švelniai nuspausti vandenį, po to susukti drabužį į rankšluostį ir lengvai paspausti. Džiovinti reikia ne pakabintą, o patiestą ant sauso rankšluosčio. 

Jei perstūmėte baldus ir liko ant kilimo įspaudos, kad išsilygintų kilimų pūkeliai, prisiploję nuo baldų svorio, pridėkite prie tų vietų lygintuvą (neliečiant kilimo, jei jis sintetinis) ir po kelis kartus paspauskite garų mygtuką. Paskui sukelkite pūkelius pirštais ar šakute. Kad lengviau galėtumėte grindimis perstumti sunkius baldus, sakykime, spintą, po jos kojelėmis pakiškite lašinių odelę - "slys kaip per sviestą". 

Išteptą baldų gobeleną geriausia valyti vilnos skalbikliu - 1 litrui vandens reikia šaukšto skalbiklio. Jį nuplaukite kempine ir gobeleną nušluostykite sausu švariu audeklu. 

Mikrobangų krosnelę lengvai išvalysite su soda. Užberkite sodos ant drėgnos kempinės ir išvalykite ja krosnelę tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Be to, ir jokio chemikalų kvapo nebus. Baigę darbą nepamirškite išvalytų vietų gerai nuplauti vandeniu, nuvalyti drėgna šluoste. 

Poliruokite sidabrinius stalo įrankius. Sumaišykite sodą su vandeniu ir drėgna kempinėle ar servetėle nušveiskite. Gerai nuskalaukite ir nušluostykite. Galima valyti ir kitu būdu. Sudėkite sidabrinius stalo įrankius į indą, kiekvieną apibarstykite soda. Lėtai užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 5 minutes. Nuplaukite. Būkite atsargūs - įrankiai karšti. 

Išvalykite kavos ar arbatos nuosėdas su trupučiu sodos. Yra būdas ir įsisenėjusioms dėmėms išvalyti: pabandykite palikti užmerktus indus nakčiai į vandenį įpylę indų ploviklio arba gerai nušveiskite drėgna kempine. 

Valydami orkaitę, paberkite sodos, paviršių pašlakstykite vandeniu ir palikite nakčiai. Ryte nušveiskite, nuvalykite sodą ir nešvarumus su kempine. 

Žvilgantys čiaupai vonioje - kiekvienos šeimininkės svajonė. Viena namų šeimininkė siūlo originalų būdą čiaupams valyti aliejumi, skirtu kūdikių odos priežiūrai. Tiesiog užlašinkite kelis lašus kūdikiams skirto aliejuko ant minkšto audinio šluostės ir nušveiskite čiaupus. Sakoma, kad jie ne tik žvilgės, bet ir ilgiau išliks švarūs - šis būdas tinka ir kitoms detalėms iš nerūdijančio plieno. 

Žuvies kvapą iš virtuvės ir stalo įrankių galima taip pat panaikinti - pirmiausia reikia ištrinti juos druska. Šio kvapo prisigėrusias rankas prieš plaunant muilu reikia nuskalauti silpnu acto tirpalu arba ištrinti citrina. Iš medinių lentelių žuvies ir kitus aštrius ar nemalonius kvapus, pavyzdžiui, svogūnų, česnakų galima taip pat nesunkiai panaikinti - tereikia patrinti jas šilta degtine, o paskui gerai nuplauti. 

Dirbant namų ruošos darbus arba skutant bulves, lupant morkas ar valant kitas daržoves, geriausia naudoti plonytes pirštines (jų galima įsigyti parduotuvėse). Kai priprasite prie pirštinių, tikrai negalėsite dirbti be jų, be to, būsite garantuoti, kad jūsų rankos ir panagės nebus pajuodusios nuo daržovių sulčių, jos visada atrodys švarios ir tvarkingos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]