TRUMPAI

 

 


GAUS PINIGŲ 

Kultūros ministerija skyrė papildomą beveik 100 tūkst. eurų finansavimą penkių apskričių bibliotekoms ir Lietuvos aklųjų bibliotekai, kad šios į knygų skaitymą įtrauktų daugiau skaitytojų su negalia. 

"Biblioteka privalo tapti draugiška kiekvienam ir per keletą ateinančių metų mes pasieksime, kad bibliotekose visi jaustumės laukiami ir galintys skaityti ar dalyvauti renginiuose, susitikimuose, diskusijose", - ministerijos pranešime cituojama kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. 

Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apskričių bibliotekos organizuos specialiai neįgaliesiems skirtus edukacinius ir kultūrinius renginius, pritaikys esamas ar kurs naujas paslaugas, rengs specialias ekskursijas, mokymus, supažindins potencialius skaitytojus su bibliotekomis. 

Lietuvos aklųjų biblioteka Vilniuje ir penkiuose teritoriniuose padaliniuose atnaujins įrengtų kompiuterinių darbo vietų programas JAWS, nes turimos jau senstelėję ir neužtikrina paslaugų kokybės. Taip pat biblioteka numato ir kitų veiklų, skirtų žmonėms su regos negalia. 

 

NET DEVYNI 

Kovo 18-19 dieną Elektrėnuose įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių individualus plaukimo čempionatas. Jame dalyvavo per trisdešimt sportininkų. Pagerinti net devyni rekordai. Mindaugas Dvylaitis ir Andrius Kalvelis pasiekė po tris, Brigita Narmontaitė - du, Žygimantas Matusevičius - vieną rekordą. 

 

PAGERBĖ PRAMONININKAI 

Kovo 23 dieną Klaipėdos pramonininkų asociacija pagerbė socialiai atsakingas uostamiesčio įmones. 

Ji jau šeštą kartą surengė Atsakingo verslo konkursą. Dėl keturių jo nominacijų šiais metais varžėsi 12 įmonių. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos UAB "Regseda", kuriai vadovauja direktorė Kristina Zibalienė, pelnė apdovanojimą kaip geriausiai savo darbuotojais besirūpinanti įmonė. 

Konkurso apdovanojimus sukūrė juvelyras Vidas Bizauskas. 

 

VARŽĖSI ŠAŠKININKAI 

Kovo 25-26 dieną Piniavoje (Panevėžio raj.) įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių greitųjų braziliškų šaškių čempionatas. Jame dalyvavo 34 sportininkai. Pirmąją vietą iškovojo Remigijus Bagdonas. Antras - Justinas Kubilius, trečia - Adelė Vaišvilienė. 

 

DARBĄ PRADĖJO NAUJA TARYBA 

Kovo 28 dieną pirmą kartą susirinko naujos sudėties Neįgaliųjų reikalų taryba. 

Tarybai pirmininkauja socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Pirmininko pavaduotoja tapo Lietuvos žmonių su negalia sąjungos prezidentė Rasa Kavaliauskaitė. 

Posėdyje išrinkti tarybos atstovai į 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos stebėsenos komitetą. Pagrindiniu, tarybai atstovaujančiu nariu, komisijoje tapo Lietuvos neįgaliųjų draugijos pirmininkė Jelena Ivančenko, pakaitiniu - Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos vadovas Vaidotas Nikžentaitis. 

Posėdyje aptartos šių metų veiklos kryptys. Nutarta, kad sukurta ministro L. Kukuraičio pirmininkaujama darbo grupė parengs tarybos 2017 metų veiklos plano projektą. 

Neįgaliųjų reikalų tarybos nariai atstovauja Švietimo ir mokslo, Sveikatos apsaugos, Aplinkos, Susisiekimo ministerijoms, Lietuvos savivaldybių asociacijai, akademinei bendruomenei bei neįgaliųjų organizacijoms. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai taryboje atstovauja pirmininkas Sigitas Armonas. 

 

NAUJI VADOVAI 

Kovo 29 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos parolimpinio komiteto generalinė asamblėja. 

Asamblėjoje išrinkti nauji komiteto vadovai ir taryba. Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentu išrinktas Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių aukso ir sidabro medalių laimėtojas Mindaugas Bilius, generaliniu sekretoriumi - Lietuvos aklųjų sporto federacijos atstovas, LASS centro tarybos narys Paulius Kalvelis. Vienu iš dviejų komiteto viceprezidentų tapo Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Juozas Miliauskas. 

Į vykdomąjį komitetą išrinkti trys Lietuvos aklųjų sporto federacijos atstovai: kauniečiai Vytautas Girnius ir Juozas Miliauskas bei šiaulietis Remigijus Bagdonas. 

Naujasis parolimpinio komiteto prezidentas M. Bilius kalba apie neįgaliųjų sportui reikalingas permainas, žada pats kuo greičiau imtis jų įgyvendinimo. 

 

NACIONALINIAI APDOVANOJIMAI 

Kovo 29 dieną Vilniuje, Valdovų rūmuose, pagerbti ir apdovanoti asmenys bei organizacijos praėjusiais metais aktyviai gynę žmogaus teises. Pagerbti jų darbai ir iniciatyvos. 

"Įveiktos kliūties" nominacija įteikta Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) savanoriui garsinių knygų skaitovui Albertui Aužbikavičiui. Poreikis tapti savanoriu A. Aužbikavičių į LAB atvedė prieš trejus su puse metų. Garsines knygas skaitantys aklieji ir silpnaregiai jo balsą gali girdėti jau 53-ose įskaitytose knygose. 

 

DU KARTUS KAUNE 

Balandžio 1-2 dieną Kaune įvyko vyrų individualus šoudauno čempionatas. Jame dalyvavo šešiolika sportininkų. Pirmąją vietą iškovojo Edgaras Matakas, antras liko Mindaugas Dvylaitis, trečias - Paulius Kalvelis. Po savaitės, balandžio 8-9 dieną, ir vėl Kaune įvyko tik jau moterų individualus šoudauno čempionatas. Jame varžėsi aštuonios dalyvės. Pirmąją vietą iškovojo Oksana Dobrovolskaja, antra - Vaida Bandzaitė, trečia - Erika Šnaraitė. 

 

AKLŲJŲ GLOBOS NAMUOSE 

Vatikano radijas pranešė, kad kovo 31 dieną popiežius Pranciškus aplankė Romoje veikiančius aklųjų globos namus. Tai Italijos valstybinės sveikatos apsaugos sistemos išlaikomas specializuotas centras, padedantis akliesiems ir rimtų regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms. Centre gyvena 37 globotiniai. Centrą taip pat lanko penkios dešimtys vaikų, kuriems padedama susiformuoti pagrindinius įgūdžius, reikalingus kasdieniniame gyvenime. 

Šiuo apsilankymu popiežius Pranciškus pratęsė Gailestingumo jubiliejaus gailestingumo penktadienių tradiciją: kartą per mėnesį popiežius Pranciškus skirdavo laiko kenčiantiesiems, likimo ir žmonių nuskriaustiesiems. 

 

REIKĖS MOKĖTI 

LASS centro taryba, atsižvelgdama į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos kultūros ir meno prieinamumo komisijos 2016 m. gruodžio 14 d. vykusiame posėdyje pateiktą siūlymą, nutarė įvesti LASS respublikinio centro organizuojamų mokomųjų stovyklų ir seminarų dalyvių mokestį. Kai projektas įgyvendinamas Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis, dalyvis moka nuo 1 iki 3 proc. projekto vertės mokestį, o kai projektas vykdomas LASS respublikinio fondo ar kitų rėmėjų lėšomis, dalyvio mokestį nustato organizatorius. Lėšos bus panaudotos projektų kokybei gerinti. Kartu tai bus ir drausminanti priemonė renginių dalyviams. 

Jau žinomi šių metų LASS respublikinio centro organizuojamų mokomųjų stovyklų ir seminarų dalyvio mokesčio dydžiai. Kūno kalbos mokomoji stovykla "Kūno kalba - kelias į sėkmę" kainuos 45 Eur, "Saugus be regėjimo" - 27 Eur. Mokomoji stovykla sunkią regėjimo negalią turintiems tėvams, auginantiems vaikus - 37 Eur (dalyvaujant vienam iš tėvų), 50 Eur (dalyvaujant abiems tėvams), Sveiko gyvenimo būdo ir psichologinės harmonijos mokomoji stovykla regėjimo negalią turintiems brandaus amžiaus žmonėms - 45 Eur. 

 

VELYKINIŲ KIAUŠINIŲ PAIEėKOS 

Iš senų laikų atėjusi Vakarų šalyse gyva tradicija Velykų proga vaikams surengti velykinių kiaušinių paieškas. Kiaušiniai pradžioje buvo slepiami pievose. Kad augesniems vaikams būtų įdomiau, tai juos slėpdavo net krūmuose. Slepiami buvo tiek margučiai, tiek ir nedažyti kiaušiniai. Laikui bėgant kiaušinių slėpimas persikėlė ir į gyvenamąsias patalpas. Radosi ir šokoladinių kiaušinių. 

Gaila, bet gražia tradicija negalėjo pasinaudoti neregiai ir blogai matantys vaikai. Šią bėdą išsprendė amerikiečių policininkas Chuanas Orazko (Juan Orazco) iš Kalifornijos. Policijos darbuotojai plastikiniams kiaušiniams pritaisė "pypsiukus". Neregiai vaikai velykinius kiaušinius turėjo rasti pievoje. Geriau matantiems buvo rišamos akys. Bakersfielde - aukso karštinę menančiame miestelyje - surengta šventė taip visiems patiko, kad po savaitės ją teko pakartoti. Beje, šventės sumanytojas ankščiau dirbo išminuotoju. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]