MUMS RAŠO

Skaidrė BUTNORIUTĖ

"NEMATOMI REGĖJIMAI"


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) moksleivių kūrybinių darbų paroda Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose - ilgai laukta ir planuota! Visus metus vaikai kūrė: piešė, lipdė, klijavo, vėlė vilną, siuvo... Daugybė įdomių darbelių susikaupė technologijų ir dailės kabinetuose ir prašyte prašėsi parodomi už mokyklos ribų. Na, ir bendraujant su kitų mokyklų mokytojais, jaučiamas ypatingas susidomėjimas regos negalią turinčių vaikų kūryba, akivaizdžiai bylojančia, kad negalią turintis žmogus gali kaip ir visi - fantazuoti, išreikšti savo nuotaiką, emocijas ne tik žodžiu, garsu, bet ir forma, faktūra, linija ir spalva. 

Žmogaus kūrybos galios ir išraiškos - beribės. Kuo labiau žmogus geba atsipalaiduoti, tuo daugiau kūrybinių galių jis atskleidžia, tuo labiau jo darbuose ir piešiniuose išryškėja jo esatis, būsena. Vaikus su regos negalia mokau kurti jau ne pirmus metus. Stebiu kaip jie auga, bręsta, sąmoningėja, kaip keičiasi jų darbai, kaip laikmetis ir aktualijos "sudėlioja" savus akcentus jų kūriniuose. Parodoje "Nematomi regėjimai" eksponuojami visų amžiaus grupių - nuo septynmečių iki aštuoniolikmečių - vaikų ir jaunuolių darbai. Tad tikrai įdomu yra pažvelgti, kaip valdo teptuką ar vilnos vėlimo adatą tiek mažas, tiek didelis, tiek silpnaregis, tiek neregys. 

Parodos ekspoziciją ruošėme kartu su kolege LASUC technologijų mokytoja Giedre Rečiūniene. Būtent ji vaikus technologijų pamokose supažindina su įvairiausiomis darbelių atlikimo technikomis: siuvimu, siuvinėjimu, nėrimu, vėlimu, kaišymu, mezgimu ir kt. 

Ypač originaliai atrodo parodoje eksponuojamas skiautinio technika sukurtas darbas "Gėlių pieva". 

"Mintis sukurti skiautininį pano "Gėlių pieva" kilo belaukiant mokyklos jubiliejaus - keturiasdešimtmečio, - pasakoja G. Rečiūnienė. - Tai kolektyvinis darbas, jį kūrė ištisus metus visi norintys mokiniai įrašydami savo vardus. Parodoje yra ir buvusių mokinių darbelių: Dainoros Laukžemytės - "Undinėlė", "Ragana", "Ragana ant šluotos", Austėjos Neniškytės - "Balerina", Ramintos Matulevičiūtės - "Lietuviškų drugių kolekcija", Ugnės Žilytės - "Graikų dievas Panas". Labai smagus darbas, taip pat kolektyvinis (eksponuojamas fragmentas) - charakteringos lėlės "LASUC bendruomenė". Mokiniai prisiuvo daugybę lėlyčių, kurios sukelia labai smagią nuotaiką išreikšdamos pačių vaikų charakterį, nes kiekvienas galėjo rinktis, kaip atrodys jo "antrininkas", pavadintas jo vardo trumpiniu." 

Įspūdinguose muziejaus rūsiuose savo erdvę atrado ne tik rankų darbeliai, bet ir vaikų piešiniai. Netikėtu spalviniu skambesiu ir mistika stebina Martyno Janulčiko ir Žygimanto Matusevičiaus vaizduojami kalnų motyvai. Karolinos Voiciukaitės piešiniuose daug džiaugsmingų spalvinių kombinacijų ir veiksmo; Gabijos Nogniūtės puikiai nutapyta "Flora" žavi savo "džokondiška" šypsena... Parodoje rodome tik nedidelę dalį moksleivių darbų, tad esame dėkingos muziejaus direktorei Jolantai Paškevičienei, priėmusiai vaikų kūrybą muziejaus erdvėse, bei "Atgaivos" bendrijai, rengiant ir eksponuojant vaikų darbų parodą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]