TAI ĮDOMU

Barbara FICKERT

Į KINĄ SU "GRETA"


"Greta" - tai akliesiems ir silpnaregiams skirta programėlė, leidžianti klausyti garsinių filmo komentarų išmaniuoju telefonu. Žurnalo "Die Gegenwart" skaitytoja pasakoja, kad įsigijusi šią programėlę ji vis dažniau eina į kiną. 

Berlyno kino centre "International" liepos mėnesio pabaigoje (kalbama apie 2014 metus - red. past.) vyko prancūzų komedijos "Džentelmenas Claude ir jo dukterys" premjera. Aš su "Greta" taip pat joje dalyvavau. Filmas apie konservatyvią katalikų šeimą iš provincijos Prancūzijoje į kino teatrą sukvietė apie 10 mln. žiūrovų ir Vokietijoje pelnė didžiulį pripažinimą. Domiuosi Prancūzija, todėl pažiūrėjau šį filmą ir išbandžiau programėlę "Greta". Jei namuose atsisiunti programėlę ir garsinį komentarą į savo išmanųjį telefoną, tai kino salėje belieka įjungti telefoną ir paleisti komentarą. Automatiškai atliekama garsinio komentaro ir filmo sinchronizacija. "Greta" puikiai veikė per visą filmą. Patogu ir paprasta ja naudotis, supranti, kad kūrėjai konsultavosi su Berlyno aklųjų ir silpnaregių draugija. Filmo komentaras nebuvo perkrautas, stengtasi pakomentuoti esmę. Galėjau susidaryti kiekvienos scenos vaizdą ir mėgautis kinu. Filmas, kuriame persipina skirtingų kultūrų stereotipai ir išankstinės nuostatos, daugeliui žiūrovų labai patiko. 

Visada mielai eidavau į kiną, bet per praėjusius metus dar labiau nusilpo mano ir taip prastas regėjimas. Jausdavausi nesava, kai ekrane vaizdai keisdavo vaizdus, o publika juokdavosi ar kitaip išreikšdavo savo jausmus. Draugai pašnibždomis stengdavosi pakomentuoti, kas vyksta ekrane. Pagaliau viskas pasikeitė! Didžiulis "Gretos" privalumas, kad garsinių komentarų galima klausytis per ausines, paprasta reguliuoti garsą ir netrukdoma aplinkiniams. 

 

Iš vokiečių kalbos vertė Ina Praprovienė 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]