GYVENIMO AKTUALIJOS

Lina PUODŽIŪNIENĖ

NORIME TIK DRAUGIŠKŲ AKIŲ


Šiemet - pirmąkart pavasarį - vyko LASS dienos "Susitikimai". Tai projektas, atlaikęs 19 metų išbandymus, išgryninęs veiklas ir iškėlęs savo naudingumą bei svarbą visuomenėje: nebijoti susitikti su tuo, ko nepažįsti, sužinoti tai, ko nežinai, sugriauti sienas, pastatytas baimių, nuostatų ir nežinojimo. 

"Susitikimai" vyko Kėdainiuose balandžio 4-5 dieną. Norėdami būti įdomūs, gražūs ir, svarbiausia, tikėdamiesi, kad su mumis tikrai norės susipažinti ir draugauti, "Susitikimams" ruošėmės nuo sausio mėnesio. Kėdainių savivaldybei siūlėme paskaitas, kūrybinius užsiėmimus, konferencijas, koncertus, spektaklius, sporto varžybas, potyrių pamokas, seminarus ir kt. Bendru sutarimu išrinkome tai, kas Kėdainiams reikalingiausia bei įdomiausia ir tai, ko čia nėra buvę: "Pojūčių teatro" kūrybines dirbtuves, šalyje gerai įvertintą ir apdovanotą spektaklį "Akmuo. Vanduo. Geluonis" (rež. K. Žernytė)Spektaklio "Akmuo. Vanduo. Geluonis" akimirka. L. Puodžiūnienės nuotr., brailio rašto pamoką, praktinį seminarą socialiniams ir lankomosios priežiūros darbuotojams, taktilinių knygų parodą, golbolo rungtynes Kėdainių mero taurei laimėti. 

Stengėmės kaip įmanydami, tačiau vis nepaliko nerami nuojauta, kad kažkas čia ne taip. Protas sakė, "viskas gerai, mes gi viskam pasiruošę, viską suderinę, jau 19 kartas - vyksta geriausi iš geriausių", ir vis dėlto kažkoks kirminas paširdžiuose nedavė ramybės... Ir ne veltui. 

Ruošėmės kaip mergina pirmam pasimatymui: ir Boriso Dauguviečio auskarą įsisegėm, ir medalį iš Rio de Žaneiro ant kaklo užsikabinom, ir knygą į rankas pasiėmėm - tik "imkite mus ir skaitykite..." Tačiau visų "Susitikimų" metu tarsi jautėme, kad tas Kėdainių jaunikaitis galbūt nelabai skaityti nori, o gal mūsų paprastos ir nuoširdžios kalbos nėra girdėjęs, tai ir nelabai supranta. 

Nuliūdino abejingas požiūris į žmogų su negalia, išankstinės nuostatos ir stereotipai: "Ką gi tas aklasis įdomaus gali pasakyti?", tuštokos žiūrovų kėdės golbolo varžybose ir spektaklio metu. 

Labiausiai pribloškė vienos įstaigos vadovo nuostaba: "Čia gi normalus spektaklis, nesuprantu, o prie ko čia tie aklieji?.." Tikrai, prie ko čia tie aklieji, į akis lenda, susitikti prašosi... Susitikinėtų tarpusavyje, ko iš normalių žmonių nori? 

Kaip sakė renginio metu Vytautas Gendvilas: "Mes norim tiek nedaug, tik draugiškų akių". 

Ir vis tik norisi pasidžiaugti: "Atžalyno" gimnazistais, bandžiusiais pojūčiais patirti tamsos pasaulį, per kurį lydėjo režisierė Karolina Žernytė ir aktorė Raminta Šniaukštaitė. "Ryto" progimnazijos mokiniais, kurie su didžiausiu susidomėjimu klausėsi Vytauto Gendvilo pasakojamos brailio rašto istorijos bei mokėsi šiuo raštu parašyti savo vardą, galynėjosi šaškių kovose su Giedriumi Stoškumi, padedant Gediminui Jonikaičiui išbandė kalbančias telefonų programėles. Abiejų mokyklų sporto komandomis, išbandžiusiomis jėgas golbolo varžybose su Rio de Žaneiro parolimpiniais čempionais. Kėdainių LIONS klubo narėmis, aktyviai dalyvavusiomis kūrybinėse dirbtuvėse "Atžalyno" gimnazijoje bei spektaklyje. LASS Jonavos rajono entuziastais, atvykusiais patirti naujų teatro pojūčių. Socialiniais ir lankomosios priežiūros darbuotojais, gilinusiais žinias seminare "Neregys šalia mūsų". Lopšelio-darželio "Pasaka" kolektyvu, VšĮ "Gyvenimo namai" sutrikusio intelekto asmenims kolektyvu, Kėdainių bendruomenės socialinio centro lankytojais, LASS Kėdainių rajono filialo rankdarbių būrelio narėmis, Kėdainių rajono paraplegikų asociacijos nariais, "Atžalyno" gimnazijos moksleiviais - pirmą kartą gyvenime kūrusiais taktilines knygas. 

Dėkojame Kėdainių rajono merui Sauliui Grinkevičiui, globojusiam ir parėmusiam projektą. Džiaugiamės, kad mūsų renginiai sudomino ir juose dalyvavo Kėdainių rajono savivaldybės vicemerė Olga Urbonienė ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Antanas Pavolis. Labai tikimės, kad kiti "Susitikimai" sudomins ir Kėdainių rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėją Jūratę Blinstrubaitę. 

Pasidžiaugti norisi ir ta nustebusia vadove, kuri vis dėlto į spektaklį atėjo, todėl pamatė, išgirdo, ir, tikiu, pajuto, nes planuoja "Pojūčių teatrą" pasikviesti į Kėdainius dar kartą. "Susitikimų" metu jautėme, kad visus stebinome savo renginiais: "mes negalvojome", "mes nesitikėjome", "kaip gaila, kad tik nedidelė dalis kėdainiškių tai pamatė". 

Ir labai džiugu, kad "Susitikimai" įvyko, nors tik mums išvažiavus. Buvom išgirsti jau pirmą dieną po tikrųjų "Susitikimų", kai taktilinių knygų parodą M. Daukšos viešojoje bibliotekoje aplankė arti šimto mokinių. Beje, paroda Kėdainiuose veikė visą mėnesį. Džiugu, kad po "Susitikimų" mumis patikėjo tie, kuriems labiausiai reikia mūsų pagalbos. Per šį mėnesį į LASS organizaciją Kėdainiuose įstojo trys nauji nariai. Todėl puošimės auskarais, medaliais, knygomis ir rengsime naujus "Susitikimus", kuriuos galime suorganizuoti tik su stipria komanda. Nuoširdžiausiai dėkojame: LASS Kėdainių rajono filialo pirmininkei Astai Bobinaitei, tiflopedagogei Gritai Strankauskienei, Lietuvos aklųjų bibliotekos vyresniajai specialistei Audronei Gendvilienei, Lietuvos golbolo komandai, Lietuvos golbolo teisėjų asociacijos prezidentui Rimantui Venckutoniui ir visam teisėjų kolektyvui, žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiajam redaktoriui Vytautui Gendvilui, teisininkui Giedriui Stoškui, informacinės aplinkos specialistui Gediminui Jonikaičiui. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]