PROJEKTAI

 

IŠ PROJEKTO SUGRĮŽUS


Sausio 28 – vasario 10 dieną Nyderlanduose, Omene, vyko "Erasmus+" programos remiamas projektas "ReMOVEit". Projekte dalyvavo 18–30 metų jaunimas iš devynių Europos Sąjungos valstybių: Bulgarijos, Čekijos, Graikijos, Italijos, Kroatijos, Lenkijos, Lietuvos, Portugalijos ir pačių Nyderlandų. Projekte dalyvavo šeši jaunuoliai iš Lietuvos, tarp kurių buvo du neregiai: Giedrius Plukis ir Karolis Kaminskas. Jaunuoliai dalijasi mintimis apie projekto metu patirtus įspūdžius ir naują patirtį. 

 

* * * 

"ReMOVEit" yra susijęs su kūno judesiais ir kitokia veikla. Šis projektas panašus į Lietuvoje kasmet vykstančią stovyklą "Kūno kalba – kelias į sėkmę", tik "ReMOVEit" yra labiau išplėstas. Gavęs pasiūlymą iš Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokytojų Astos Lapėnienės ir Gritos Strankauskienės dalyvauti projekte, labai apsidžiaugiau. Į projektą siuntė VšĮ "Mokymosi idėjos". Iš Lietuvos dalyvavome šešiese, nematantys buvome dviese. Prieš vykstant į Nyderlandus reikėjo parengti trumpą vaizdo reportažą apie save. Parengiau reportažą apie savo profesiją. 

Antrą kelionės dieną, užpildžius reikiamus dokumentus ir sutvarkius visus formalumus, po pietų prasidėjo darbas. Prieš tai mums išdalijo korteles, kuriose buvo vardai. Pagal korteles susiskirstėme į grupes. Kiekvieną dieną vykdavo seminarai, buvo galima rinktis vieną iš kelių – tą, kuriame nori dalyvauti. Projekto metu įgijau šiek tiek patirties šokti įvairius šokius. Buvo keletas seminarų, kurie labai įsiminė. Vienas iš jų – garso ir judesio sąlytis. Buvo penki garsai ir penki judesiai. Reikėjo ne tik šokti, bet ir vaidinti. Paskutinę projekto dieną kiekviena grupė parengė spektakliuką. Mūsų grupės spektakliukas buvo apie integraciją. 

Baigdamas norėčiau pasakyti: jei vėl pasitaikytų galimybė dalyvauti panašiame projekte, būtinai dalyvaučiau. 

Giedrius Plukis 

 

Projekte dalyvavo šeši jaunuoliai iš Lietuvos

* * * 

Šių metų sausio 28 – vasario 10 dieną teko dalyvauti jaunimo mainų projekte, kuris vyko Olandijoje, Omeno miestelyje. Tai buvo judesio projektas: įvairūs šokiai, meditacijos, teatrinės improvizacijos, kur buvo vaidinamos ne tik linksmos situacijos, bet ir įvairios socialinės problemos. Viso projekto metu vyko daug seminarų. Vienu metu vykdavo du arba net trys seminarai ir tai buvo labai gerai, nes tada buvo galima pasirinkti tai, ką norėtum ar galėtum daryti pagal savo galimybes. Iš seminarų, kuriuose reikėjo dalyvauti, labiausiai įsiminė seminaras apie judesį ir garsą, "buto" meditacija, vakaras su pojūčiais, meditacija pagal penkis muzikinius ritmus, na, ir žinoma, įvairūs šokiai. Vienus šokius sekėsi įsiminti geriau, kitus – prasčiau, bet buvo įdomu, nors gyvenime reikia šokti retai. Nemenkas iššūkis buvo, kai reikėjo vadovauti seminarui "Bandyk dainuoti", tačiau dirbant su puikia komanda viską pavyko padaryti kuo puikiausiai. 

Didelį įspūdį padarė tai, kad žmonės buvo labai nuoširdūs ir vien dėl to, kad tu kažką prasčiau darai, neatstumdavo, bet kaip tik stengdavosi padėti. Kada reikėdavo dirbti komandose, ypač projekto pabaigoje statant nedidelius spektaklius, buvo stengiamasi įtraukti visus komandos narius į darbą, kad kiekvienas daugiau ar mažiau galėtų kažką to komandinio darbo metu padaryti. Aš džiaugiuosi, kad irgi galėjau prisidėti, ypač kai statėme spektakliuką apie akluosius. 

Projekto metu reikėjo susirasti draugą, su kuriuo prieš seminarus ir ne tik per juos, turėdavome pasišnekėti, apsikeisti dovanėlėmis. Prisipažinsiu – pirmas kelias dienas savo draugo šiek tiek privengdavau, bijodavau susitikti, bet, bėgant laikui, tos baimės neliko. 

Po tų dviejų savaičių išties buvo nelengva skirtis su kai kuriais žmonėmis, bet tikiuosi, kad ryšius, nors ir neakivaizdiniu būdu, palaikysime ir toliau. Už galimybę dalyvauti šiame projekte, susipažinti su kitų tautų žmonėmis norėčiau padėkoti viešajai įstaigai "Mokymosi idėjos" ir "Olde Vechte" fondui. Manau, kad panašių projektų kaip šis ateityje dar bus. Na, ir klausimas: ar dar norėčiau panašiame projekte dalyvauti? Nežinau, galbūt dar pasvarstyčiau. 

Karolis Kaminskas 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]