TRUMPAI

 

TRUMPAI


APIE NAUJĄ SOCIALINIŲ ĮMONIŲ ĮSTATYMĄ 

Sausio 9 dieną Lietuvos Respublikos Seime prasidėjo diskusijos dėl naujojo Socialinių įmonių įstatymo. Dabartinis įstatymas pradėjo veikti daugiau nei prieš 10 metų. Ilgainiui išryškėjo įstatymo spragos: juo gali pasinaudoti nesąžiningi verslininkai, nenorintys mokėti pelno mokesčio, siekiantys iš valstybės gauti papildomų lėšų savo verslui. Senajam Socialinių įmonių įstatymui ypač daug priekaištų turi dabartinio LR Seimo ir Vyriausybės nariai. Viena griežčiausių senojo įstatymo kritikių LR Seimo narė Aušra Maldeikienė sako tiesiai šviesiai: "Toks, koks yra, Socialinių įmonių įstatymas būti negali. Tai buvo pinigų darymo valstybės sąskaita mašina. Nesąžiningi darbdaviai, verslininkai naudodavosi neįgaliaisiais kurdami socialines įmones, gaudami dotacijas, nemokėdami pelno mokesčio. Pati žinau ne vieną įmonę, kurioje neįgalieji dirba vergiškomis sąlygomis." Tačiau net patys didžiausi senojo Socialinių įmonių įstatymo kritikai pripažįsta, kad ne visi neįgalūs žmonės galės dirbti atviroje rinkoje, kad vienokia ar kitokia pagalba jiems ir juos įdarbinančioms įmonėms reikalinga. Šiuo metu yra rengiamas naujas Socialinių įmonių įstatymas. Jam rengti sudaryta nauja darbo grupė (senoji, rengusi įstatymo pataisas, jai patikėto darbo nepadarė). Įstatymas LR Seimui turi būti pateiktas iki kovo 10 dienos. 

 

PRABILS LIETUVIŠKAI 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga skelbia, kad po gerų metų mobiliesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams skirta "Android" operacinė sistema prabils lietuviškai. 

Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto specialistai patvirtino, kad naujas projekto "Liepa" etapas tikrai bus. Planuojama, kad darbai prasidės šią vasarą ir po metų "Android" naudojantys įrenginiai turėtų prabilti lietuviškai. Bus panaudoti "Reginos" bei "Edvardo" balsai. Taip pat yra minčių sukurti du naujus produktus: elektroninį knygų skaitytuvą bei balsu valdomą interneto naujienų skaitytuvą. LASS kviečia siūlyti idėjų, ką dar būtų galima sukurti ar patobulinti balso sintezėje. 

 

DALYVAVO ATRANKOJE 

Sausio 17 dieną Vilniuje, Lietuvos televizijos didžiojoje studijoje, įvyko "Eurovizijos" konkurso atrankos filmavimas. Šiame etape dalyvavo ir muzika besidomintiems gerai žinomas silpnaregis dainininkas Gražvydas Sidiniauskas. Padainavęs švedų sukurtą dainą iš tolimesnės kovos jis iškrito. Paklaustas, kaip vertina savo pasirodymą, G. Sidiniauskas sakė: "Nugalėti nesitikėjau, tačiau praktikos ir patyrimo įgijau. Tikiuosi kitais metais pats susikurti dainą ir dalyvauti kur kas rimčiau." 

 

RUNGĖSI ŠACHMATININKAI 

Sausio 20-22 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių vyrų ir moterų šachmatų čempionatas. Moterų grupėje pirmąją vietą iškovojo Darija Staškevičiūtė, antroji liko Violeta Benkunskienė, trečioji - Irena Karsokaitė. Vyrų - pirmąją vietą iškovojo Evaldas Šlušnys, antrasis liko Gintaras Grybas, trečiasis - Anatolijus Kuvšinovas. Turnyro nugalėtojai pateko į finalinį čempionato etapą. 

 

IR PIRMI, IR PENKTI 

Sausio 20-22 dieną Suomijoje surengtos tradicinės "Pajulahti" žaidynės. Jose dalyvavo dvi Lietuvos golbolo komandos. Pirmoji komanda iškovojo turnyro auksą, antroji - užėmė penktąją vietą. Taip pat rungtasi ir šoudauno varžybose. Iš moterų geriausiai sekėsi Oksanai Dobrovolskajai, iškovojusiai šeštąją vietą. Mindaugas Dvylaitis vyrų grupėje iškovojo antrąją vietą, Žygimantas Matusevičius - septintąją. 

 

"KAUNO MODERNIZMAS. BRAILIS" 

Sausio 24 dieną LASS Kauno miesto filialo nariai dalyvavo atidarant Prano Griušio tapybos parodą "Kauno modernizmas. Brailis". Paroda veikė Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje "101". 

Aklieji ir silpnaregiai apžiūrėjo modernistinę miesto architektūrą pristatančius dailininko darbus, kuriuose autorius derina paveikslo turinį, meninę idėją ir brailio raštą. Paveikslo pavadinimas ir aprašymas brailio raštu yra ant paties paveikslo ir neatsietinas nuo jo meninės visumos. 

Parodoje liesti meno kūrinius buvo būtina. Mokantys brailio raštą, liesdami kiekvieną paveikslą, galėjo susipažinti su Kauno modernizmo paveldo istorija, o matantys - įvertinti tapytojo meninę interpretaciją. 

 

SURENGĖ PARODĄ 

Nuo vasario 1 dienos Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos padalinyje eksponuojama LASS Šilalės rajono paslaugų punkto skaitytojų kūrybinių darbų paroda "Tautodailės motyvai". Paroda veiks iki balandžio 1 dienos. 

 

INTEGRACIJA PER BRAZILIŠKAS ŠAŠKES 

Vasario 4-5 dieną Piniavoje (Panevėžio raj.) įvyko Lietuvos Respublikos braziliškų šaškių čempionatas. Jame dalyvavo trys Lietuvos aklųjų sporto federacijos atstovai. Geriausiai sekėsi Remigijui Bagdonui: jis - septintas. Vienuoliktas - Rolandas Morozovas, o Giedrius Stoškus liko dvidešimt ketvirtas. 

 

"NAUJOJO" MISTERIJA 

Vasario 10 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre lankėsi neįgaliųjų "Naujasis teatras". 

Aklųjų bendruomenei parodytas Šviesos Šulc režisuotas spektaklis-misterija "Alter ego". Spektaklyje vaidina būrys regėjimo negalią turinčių žmonių. Teatrą 2008 m. įkūrė ir iki šiol jam vadovauja regėjimo negalią turinti aktorė Laima Zemleckienė. 

 

PRASIDEDA 

Vasario 11-12 dieną Švedijoje įvyko Europos parasporto žaidynės "Malmo Open". Jose vyrų golbolo turnyre nugalėjo portugalų "Sporting CP" klubas iš Lisabonos. Klubo komanda buvo nenugalima, nes dėl šio klubo pergalės rungėsi trys lietuviai - Mantas Brazauskis, Justas Pažarauskas ir Mindaugas Suchovejus. 

Futbolo, krepšinio, ledo ritulio, rankinio, net vandensvydžio klubai kviečiasi legionierius iš kitų šalių, siekdami pakelti savo lygį. Klubas pasikvietė į savo golbolo komandą tris lietuvius čempionus. 

Mantas Brazauskis sakė, kad pradžią legionierių kelyje pramynė Genrikas Pavliukianecas. Jis jau pernai talkino "Sporting" klubui. 

"Malmo Open" turnyro nugalėtojų komandoje žaidė trys lietuviai ir trys portugalai. 

 

VIEN GOLBOLININKAI 

Į 2016 metų geriausiųjų Lietuvos aklųjų sporto federacijos sporto klubo "Šaltinis" sportininkų penketuką išrinkti tik golbolininkai. 

"Šaltinio" nariai, dalyvavę geriausiųjų sportininkų konkurse, geriausiu išrinko Parolimpinių žaidynių čempioną, auksinės komandos kapitoną, 35 įvarčius pelniusį Genriką Pavliukianecą. Jam pirmąją vietą skyrė pusė rinkėjų. Antrojoje vietoje - Mantas Brazauskis, trečiojoje - Justas Pažarauskas, ketvirtojoje - Nerijus Montvydas, penktojoje - Marius Zibolis. 

Geriausiu konkurso orakulu tapo šaškininkas Rolandas Morozovas, tiksliausiai išvardinęs keturis penketuko sportininkus, tačiau ne visus eilės tvarka. 

 

PER AKIS Į DEMENCIJĄ 

Kaip mano mokslininkai, pirmuosius Alzheimerio ligos požymius galima nustatyti atliekant paprastą akių testą. 2016 m. Toronte įvykusios Alzheimerio asociacijos tarptautinės konferencijos metu perskaitytas pranešimas šia tema. Pasirodo, yra ryšys tarp tinklainės nervinio sluoksnio storio ir prastų pažintinių įgūdžių. Londono Moorfields akių ligoninės atliktame tyrime dalyvavo daugiau kaip 33 tūkst. žmonių, kuriems buvo tikrinama atmintis: jie atliko atminties, reakcijos laiko ir protavimo testus. Tie, kurių atminties testo rezultatai buvo prasti, turėjo ir gerokai plonesnį tinklainės nervinių ląstelių sluoksnį. Jį sudaro iš akies išeinančio optinio nervo skaidulos, per kurias regimoji informacija iš tinklainės perduodama smegenims. Žmonėms senstant, šio sluoksnio storis plonėja. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]