REDAKTORIAUS ŽODIS

 

SĖKMĖS MUMS VISIEMS


2016 metai baigėsi. Negalėjo nesibaigti, nors ir pakankamai neblogi buvo. Aklųjų ir silpnaregių istorijoje jie liks kaip parolimpinio aukso metai. Pagaliau turime auksinę parolimpinę golbolo rinktinę, pagaliau. Šventėme Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos 90-metį. Su didesniais ar mažesniais džiaugsmais, su vienokiais ar kitokiais netekimais išgyvenome dar vienus metus. Kokie tie metai bebuvę, bet pakėlėme putojančio vyno taurę ir užbrėžėme brūkšnį. Pradėjome rašyti 2017-ųjų pirmuosius puslapius. Lai juose įrašai būna gražūs, nuotaikingi, įamžinantys naujus laimėjimus, naujas pergales. 

Žurnalą "Mūsų žodis" leidžiančiai viešajai įstaigai "Brailio spauda" praėję metai, galima sakyti, buvo sėkmingi. Nors išgyvenimo galimybės vis sudėtingėjančiomis informacinių srautų gausėjimo ir finansinių šaltinių seklėjimo sąlygomis darėsi vis sudėtingesnės, tačiau pasižadėjimą įvykdėme - išleidome dvylika žurnalo numerių. Norint juos išklausyti vienos paros neužtektų. Visus sudėjus į vieną, būtų per 300 puslapių knyga reginčiųjų raštu. Tai dar vienas darbų ir minčių tomas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos istorijoje. Taip jau yra: istorija lieka tokia, kokią įamžiname leidiniuose, knygose, įrašuose, vaizduose. 

Praėję metai išlaikė tradiciją: akliesiems ir silpnaregiams brailio raštu pateikėme Vyriausiosios rinkimų komisijos paruoštą informacinį leidinį apie rinkimus į Lietuvos Respublikos Seimą. Šią informaciją gavo visi "Mūsų žodžio" brailio raštu skaitytojai. 

Leidome ir knygas brailio raštu. Jų išleista dvi dešimtys. Šį sumanymą tradiciškai rėmė Lietuvos Respublikos kultūros taryba. Knygų neregiams leidybą rems ji ir 2017 metais. Talkinome konsultacijomis ir konkrečiais darbais brailio raštą integruojant ir į viešąsias erdves. Geri pavyzdžiai patrauklūs ir kitiems. Prieš kurį laiką akliesiems ir silpnaregiams draugiškesnė tapo Palangos autobusų stotis. Dabar jai į drauges taikosi ir rekonstruota Kauno autobusų stotis. Praėjusiais metais sostinėje vienas prekybos centras savo aplinką pritaikė neregiams taip, kaip mokėjo. Žiūrėk, jo pėdomis pasuko ir kitas. Gal ne iš karto, gal ne taip, bet mažyčiais žingsneliais reikalai eina pirmyn. Žiūrėk, o gal ir įsibėgės. 

Tokioms ir panašioms istorijoms, tikiuosi, vietos atsiras "Mūsų žodyje" ir šiais metais. Koks bus gyvenimas, taip ir rašysime. Daug temų padiktuos ir naujoji šalies valdžia. Rinkimų nugalėtojai kupini noro mūsų gyvenimą padaryti geresnį. Kai tik keitimas, taip tema, straipsnis. Čia ir įvairiausios išmokos, ir naujasis socialinis modelis, socialinių įmonių įstatymas, ir daug dalykų, kurių dar net nežinome. Politikai sugalvos, o mums reiks gyventi. Šioje vietoje kažkodėl prisiminiau 2016 metų antinobelio medicinos premijos laureatus. Šį išradėjus, mokslininkus pašiepiantį apdovanojimą vokiečiai pelnė už tai, kad išsiaiškino tokį dalyką: jei kas žmogui niežti kūno kairėje, tai žiūrint į atvaizdą veidrodyje ir kasantis priešingoje pusėje, kur neniežti, niežulys kairėje praeina. Mums gal ir tiktų, tik kad tame veidrodyje nelabai ką matome, bet kasytis reikia. 

Šalyje vyks ir kitas, nepolitinis gyvenimas. Jo nepamiršime. Rašysime apie tai, kaip gyvena aklieji, silpnaregiai ir jų bičiuliai - ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienyje. 

Rašyti galite ir Jūs, mieli skaitytojai. Rašykite apie savo laimėjimus, nesėkmes. Klauskite. Gal mums pavyks atsakyti į Jūsų klausimus. Rašyti galima naudojantis kompiuteriu, šratinuku ar brailio rašto mašinėle. Gyvename visuotiniame vaizdų pasaulyje, todėl prie rašinio būtų gerai ir nuotrauką gauti. Prie rašinio turėtumėte nurodyti telefono numerį ar elektroninio pašto adresą. Tai palengvintų bendravimą su Jumis. Iš žodžio vertę jaučiančių laukiame kūrybos - eilių, prozos. 

Dar norėčiau padėkoti visiems tiems, kurie mus užsiprenumeravote. Ačiū Jums, kad neiškeitėte mūsų į kitus informacijos šaltinius, kad būsite dar metus drauge. Taip pat noriu padėkoti ir visiems tiems žmonėms, kurie talkinote žurnalui savanoriškai: vežėte "Mūsų žodį" į savo miestus, dalijote žurnalą norintiems skaityti. Ačiū visiems, vienaip ar kitaip prisidėjusiems. Tikimės Jūsų pagalbos ir šiais metais. 

Sveikinu su atėjusiais Naujaisiais metais, su naujais iššūkiais, su naujomis pergalėmis. Sėkmės mums visiems! 

 

Vytautas GENDVILAS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]