TRUMPAI

 

 


BENDRAVO RAJONAI  

Lapkričio 18 dieną LASS Pasvalio rajono filiale viešėjo grupė LASS Pakruojo rajono filialo narių. Svečiai parodė meninę programą: koncertavo ansamblis „Varsa„, neregių ir silpnaregių bendruomenei žinomos poetės Karolinos Kazlauskienės eilių paskaitė keli skaitovai. Tarp jų buvo ir pati autorė. Atsivežė pakruojiečiai ir įdomiai porinančių pasakotojų bei muzikantą. LASS Pakruojo rajono filialo pirmininkė Vida Bazarienė trumpai pristatė organizaciją ir jos veiklą, kelias dainas svečiams padainavo ir šeimininkai. Smagiai pabendravę abiejų rajonų žmonės nutarė ir ateityje tęsti draugystę bei bendradarbiavimą.  

 

PRISIMINIMAS  

Lapkričio 24 dieną Lietuvos aklųjų biblioteka surengė popietę „Graži ir nuostabi draugystė„. Popietėje prisiminta dainininkė Beatričė Grincevičiūtė ir aktorius, poezijos skaitovas Laimonas Noreika. B. Grincevičiūtė ir L. Noreika daug metų rengė bendras kūrybines programas, su jomis keliavo po Lietuvą. Popietėje dalyvavo Pirmojo Beatričės Grincevičiūtės kamerinio dainavimo konkurso laureatė Aušra Liutkutė. Renginio dalyviai išgirdo Lietuvos aklųjų bibliotekos archyve saugomų abiejų Lietuvos kultūrai daug nusipelniusių žmonių balsus.  

 

PRISTATYTA VEIKLA  

Lapkričio 24 dieną LASS respublikiniame centre pristatyta naujoji knyga apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą „Prikelti atmintį„. Knygos pristatymą inicijavo Lietuvos žurnalistų sąjungos Vilniaus skyrius. Skyriaus nariams taip pat pristatyta dabartinė LASS veikla: vykdomi sociokultūriniai ir reabilitaciniai projektai, 2015 m. „Chorų karų„ nugalėtojo – choro „Feniksas„ – kompaktinė plokštelė.  

 

APDOVANOTI GERIAUSIEJI  

Lietuvos parolimpinis komitetas Neįgaliųjų sporto federacijos ir Aklųjų sporto federacijos teikimu išrinko geriausią 2016 metų Lietuvos neįgaliųjų sporto komandą, trenerį, sportininką ir geriausių sportininkų dešimtuką.  

Apdovanojimų vakarą Lietuvos parolimpinis komitetas surengė „Lietuvos ryto„ televizijoje .  

Renginyje dalyvavo LR Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė, LR Seimo nariai Virgilijus Alekna, Gediminas Vasiliauskas, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius bei neįgaliųjų sporto rėmėjai.  

Geriausia šių metų Lietuvos neįgaliųjų komanda paskelbta Lietuvos golbolo rinktinė Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse iškovojusi pirmąją vietą (Mantas Brazauskis, Nerijus Montvydas, Mantas Panovas, Genrik Pavliukianec, Justas Pažarauskas, Mindaugas Suchovejus). Šios komandos treneris Karolis Levickis pripažintas metų treneriu.  

Geriausias metų sportininkas – lengvaatletis Mindaugas Bilius: Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse jis iškovojo aukso medalį rutulio stūmimo ir sidabro medalį disko metimo rungtyse.  

Į geriausiųjų 2016–ųjų metų sportininkų dešimtuką išrinkti keli Lietuvos aklųjų sporto federacijos atstovai: golbolininkai Genrik Pavliukianec ir Mantas Brazauskis, imtynininkas Osvaldas Bareikis, plaukikas Edgaras Matakas. Geriausių sportininkų dešimtukas apdovanotas dekoratyvinėmis stiklo skulptūromis.  

Geriausios Lietuvos neįgaliųjų sportininkų komandos ir geriausio neįgaliųjų sportininkų dešimtuko treneriai apdovanoti Lietuvos parolimpinio komiteto padėkomis.  

 

PAGERBTI  

Gruodžio 1 dieną socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė įteikė apdovanojimus žmonėms ir kolektyvams už sėkmingą veiklą, susijusią su neįgaliųjų integracija. Šventėje tarp apdovanotųjų buvo trys neregiams artimi kolektyvai ir jų vadovai. Už pasiekimus mene apdovanotas Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas „Šimtažiedis„, už pasiekimus sporte – Lietuvos vyrų golbolo rinktinė, už atsakingą verslą ir palankias darbo sąlygas neįgaliesiems – UAB „Regseda„ direktorė Kristina Zibalienė.  

 

RŪPINOSI SVEIKATA  

Lapkričio 29 dieną LASS Akmenės rajono filialo nariams surengta paskaita „Sveika gyvensena – mūsų sveikatos šaltinis„. Paskaitoje organizacijos nariai galėjo pasitikrinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Šį sumanymą parėmė Akmenės rajono savivaldybė visuomenės sveikatos rėmimo programos lėšomis. Projektas buvo ilgalaikis – paskaitos buvo skaitomos visus metus, jose kalbėta sveikos gyvensenos temomis, be to, buvo galimybė užsiprenumeruoti spaudos leidinių.  

 

„ŠUO – GERIAUSIAS NEREGIO DRAUGAS„  

2016 metų balandžio mėnesį startavęs projektas „Šuo – geriausias neregio draugas„ lapkričio 8 d. LASS Klaipėdos miesto filiale ir lapkričio 25 d. Klaipėdos rajono filiale užbaigtas susitikimais su kaniterapeutėmis Alva Surviliene ir Loreta Jurkuviene. Baigiamuosiuose susitikimuose bendraujant su terapiniais šunimis Lota ir Kleopatra įvyko ir aromaterapijos bei vilnos vėlimo užsiėmimai, kuriuose aptarta projekte įgyta patirtis ir įspūdžiai.  

Gegužės 7 dieną LASS Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono filialų 50 asmenų grupė vyko į Rygą. Čia Aleksej Volkov su šunimi Teodoru, kinologė Zaiga Klavina bei šunimi vedliu besinaudojanti neregė Natalija Muravjova dalijosi patirtimi dirbant su šunimis vedliais. Klaipėdiečiai kelionėje galėjo susipažinti su Rygos senamiesčio istorija bei architektūra.  

Regėjimo negalią turintiems asmenims bendravimas tiek su terapiniais šunimis, tiek su šunimis vedliais suteikė daug įdomios ir naudingos informacijos bei gerų emocijų. Projektas toks, kad neregiai galėjo išbandyti savo jėgas ir kitose įvairiose veiklose. Tiesioginis kontaktas su šunimis, galimybė paliesti, paglostyti ar prisiglausti be baimės veikė raminančiai, mažino regėjimo negalią turinčių žmonių įtampą. Projekte dalyvavę asmenys įgijo daugiau pasitikėjimo savimi, pagerėjo pažintiniai, socialiniai, bendravimo įgūdžiai.  

Projektą finansavo LASS respublikinis socialinis fondas bei VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centras.  

 

DALYVAVO VILNIEČIAI  

Gruodžio 12 dieną Lietuvos Respublikos Seime įvyko tradicinė Seimo Europos informacijos biure organizuojama labdaros ir mainų mugė–paroda „Bičių turgus„. Šio renginio globėja – LR Seimo narė Gintarė Skaistė. Joje dalyvavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro rankdarbių klubas „Vaivos juosta„ ir kanklių ansamblis „Kamanės„.  

Labdaros ir mainų mugėje–parodoje savo darbus pristato neįgaliųjų organizacijos, dienos užimtumo centrų atstovai bei rankdarbių dirbtuvėlės. Dalyviai turi galimybę ne tik pristatyti savo veiklą, pabendrauti, bet ir už nedidelę auką parduoti rankomis sukurtų megztų, nertų ir siūtų gaminių.  

 

VEIKLIAUSIAS SAVANORIS  

Lapkričio mėnesį „Jaunimo garantijų„ rengiamuose apdovanojimuose šiaulietis neregys Ramūnas Mendelis išrinktas veikliausiu metų savanoriu. Beveik keturis mėnesius Ramūnas savanoriavo Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių filiale pagal projektą „Atrask save„, skirtą 15–29 metų darbo neturintiems jaunuoliams. Savanoriui įteiktas Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės sveikinimas.  

 

NEĮTIKĖTINA, BET...  

Chirurgai pirmą kartą atliko operaciją, per kurią trisdešimtmetės moters smegenyse įstatė regėjimą stimuliuojančią mikroschemą. Pacientė, kuri septynerius metus buvo visiškai akla, pamatė spalvų pliūpsnius, o, kai iš kompiuterio į smegenis buvo pradėti siųsti signalai, ji išvydo linijas bei dėmes.  

Gydytojai ketina siųsti vaizdo įrašus iš mažytės kameros į jos smegenis, taigi gali būti sukurta pirmoji pasaulyje veikianti bioninė akis – ji suteiktų vilties milijonams neregių visame pasaulyje. Šiai technologijai net nebūtina akis – tai reiškia, kad regėjimą galima būtų sugrąžinti ir akių netekusiems pacientams.  

Gydytojai iš Kalifornijos universiteto laukia institucijų leidimo sistemą prijungti prie kameros. Ši kamera būtų pritaisyta prie akinių, ir gaunamas vaizdas būtų siunčiamas tiesiai į smegenis.  

Nors toks bandymas tėra tolesnio proceso pradžia, akivaizdu, kad sugrąžinti regėjimą stengiamasi naudojantis technologijomis, o ne gydymu.  

Šią žinią pranešė bulvarinis britų laikraštis. Kaip ten bebūtų, bet viltis yra. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]