VIRŠELIS

 

J. R. von LANGER. OSIANO GIESMĖ


J. R. von LANGER. OSIANO GIESMĖ. Parašas po iliustracija

Vokiečių tapytoją Josephą Robertą von Langerį (1783 - 1846) piešimo mokė tėvas dailininkas, su kuriuo sūnus keliavo po Prancūziją ir Italiją. Vėliau Josephas pats tapo geru dailininku, Miuncheno meno akademijos profesoriumi, užėmė svarbias pareigas šioje akademijoje - nuo 1820 m. buvo šios įstaigos generaliniu sekretoriumi. Nuo 1827 metų vadovavo Karališkajam piešinių kabinetui, o 1841 metais tapo centrinės dailės galerijos direktoriumi. Iliustravo Dantės "Dieviškąją komediją", dekoravo bažnyčias. 

Vieną iš savo paveikslų jis paskyrė aklųjų temai - apakusiam Osianui. Skaitytojams priminsime, kad Osianas - tai legendinis mitinis personažas, III a. keltų liaudies dainius ir karys. Jis gyveno Airijoje ir apdainavo savo tėvo ir jo kariaunos žygius. Šį mitą atgaivino XVIII a. škotų poetas Džeimsas Makfersonas eilėraščių rinkinyje "Osiano baladės". Kūrinyje vaizduojami legendinio karaliaus Fingalo ir jo sūnaus kario bei poeto Osiano žygdarbiai, meilės istorija, kelionių nuotykiai. Iš nepaprastų kelionių po anapusinę karalystę Osianas sugrįžta į gimtinę, tampa aklu ir silpnu seneliu, gyvena prisiminimais. 

Dailininkas pavaizdavo neregį senolį Osianą, sėdintį paupyje, vešlių medžių paunksmėje ant akmens, vilkintį airių tautiniais drabužiais ir gelsvai rudu margu apsiaustu, užmestu ant dešinio peties. Rankų pirštai bėgioja nedidelės lyros stygomis. Osianas minutę nutilo - regis, bando prisiminti įvykio, apie kurį dainuoja, eigą. Vešli, didžiulė, balta it sniegas barzda puošia prakaulų veidą. Norėdamas pavaizduoti dainiaus aklumą, dailininkas nenutapė akių vyzdžių - tai sustiprina įtemptai mąstančio žmogaus įspūdį. Šalia sėdinti, įdėmiai klausanti jauna rausvaplaukė mergina užrašo daina perteikiamą pasakojimą. Antrasis paveikslo planas - peizažas. Jei dainininkas ir jauna klausytoja nutvieksti, rodos, pro debesų plyšį išlindusios saulės spindulių, tai visas atšiaurus peizažas su tarp uolų darančia posūkį upe, vingiuojančia kalnų grandine, virš jų besidriekiančiais tamsiai pilkais bei juodais debesimis glūdi šešėlyje - visa tai sustiprina senojo Osiano gyvenimo istorijos tragizmą. 

Šis vidutinio formato (114 x 97 cm) aliejumi ant drobės nutapytas paveikslas saugomas vienoje iš daugelio privačių kolekcijų. 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]