NAUJI LEIDINIAI

Ramunė BALČIKONIENĖ

20 LASS METŲ VIENOJE KNYGOJE


Knygos "Prikelti atmint"Ł viršelisSpalio pradžioje skaitytojų rankas ir širdis pasiekė naujas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos leidinys - knyga "Prikelti atmintį. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga 1996-2015 m." Tai leidinys, tęsiantis V. V. Toločkos pradėtą aklųjų istorijos pasakojimą (V. V. Toločka yra parengęs knygą "Lietuvos aklųjų organizuotos veiklos 70-metis: faktai ir datos", kurią 1997 m. išleido LASS IĮ "Mūsų žodis"). Jei "Faktai ir datos" mini 70-metį, tai "Prikelti atmintį" išleista LASS 90-mečio proga ir yra visai kitokia nei jos pirmtakė. 

Naujojo leidinio sudarytojas Alvydas Valenta nedėsto "sausų" faktų ir datų. Jis pasirinko nuoseklų, ramų pasakojimą, atskleidžiantį LASS pastarųjų 20 metų istoriją - įvykis po įvykio, metai po metų prieš skaitytojo akis skleidžiasi organizacijos "laiko juosta": steigiamos įstaigos, inicijuojamos naujos veiklos, statomi pastatai, uždaromos įmonės, rengiami projektai, užmezgami ryšiai. Ryškėja tai vienas, tai kitas veidas, požiūris, idėja. Pasakojimas paįvairinamas to meto spaudos ištraukomis, iliustruojamas aktualia statistika, nuspalvinamas gyvais ir linksmais įvykių liudininkų prisiminimais. "Leidiniu siekta ne suregistruoti visus akliesiems svarbius ar ne tokius svarbius įvykius, bet neleisti nugrimzti į praeitį labai intensyviam ir įdomiam dviejų paskutiniųjų dešimtmečių aklųjų nacionalinės organizacijos laikotarpiui", - įžanginiame žodyje sako A. Valenta. 

Istorija yra istorija - iš dalies objektyvi, bet neišvengiamai - subjektyvi. Siekdami maksimaliai išsaugoti objektyvumą, nevengėme aštrių kampų, nesistengėme organizacijoje vykstančių procesų spalvinti vien rožine spalva. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje buvo visko - ir sėkmių, ir nesėkmių, ir pakilimų, ir nuosmukių, ir nuoseklaus, kryptingo bendro darbo, ir piketų, protestų, pasipiktinimo. Laikas savotiškai gludina atmintį - po dešimties ar penkiolikos metų tie patys įvykiai skamba visai kitaip. "Svarbiausias LASS pasiekimas yra tas, kad Lietuvos neregiai gali gyventi tokį gyvenimą, kokį gyvena viso civilizuoto pasaulio aklieji. Mokydamiesi, dirbdami, keliaudami ar pramogaudami galime naudotis pažangiausiomis informacinėmis technologijomis, kuriomis naudojasi Vakarų šalių neregiai. Daugelį mūsų galimybių vis dar riboja mažos neįgalumo pensijos, nedideli atlyginimai, tačiau savo gyvenimo jau neįsivaizduojame kitaip nei atsivėrimo pasauliui, jo naujovėms", - įžanginiame žodyje teigia LASS pirmininkas Sigitas Armonas. 

Gausiai nuotraukomis iliustruota, didelio formato knyga suskirstyta į 20 skyrių. Kiekvienas skyrius aprašo vienus metus ir turi savo spalvą, todėl leidiniui net nereikia turinio - pagal spalvines žymas knygą galima iškart atversti ties rūpimu laikotarpiu. Kiekvieno skyriaus pradžioje - keturi reikšmingiausi tų metų įvykiai ir meninė nuotrauka, atskleidžianti neregių gyvenimo akimirkas. Šis leidinio dizainerės Dalios Raicevičiūtės sprendimas ne tik vizualiai įspūdingas. Šiuolaikinis nuolat skubantis žmogus vargu ar atrastų laiko nuosekliai perskaityti visą knygą. Bet pakanka ją tik atsiversti, užmesti akį į vieną kitą nuotrauką, perskaityti vieno ar kito skyriaus santrauką - ir nejučia įsitrauki į kelionę laiku. 

Tarp gausybės nuotraukų (o jų knygoje - per kelis šimtus!) skaitytojai ras ne vieną pažįstamą veidą ar įvykį. Dvidešimt metų - ne toks trumpas laiko tarpas: per tiek laiko užauga vaikai, pasikeičia kartos, anapus išeina didelius darbus nuveikę žmonės. Pamatysite, kaip buvo pašventinta naujoji Lietuvos aklųjų biblioteka, nutiestas pirmasis Lietuvoje reljefinis šaligatvis, kokios minios renkasi į aklųjų maldos dieną, kaip buvo drožiamos medinės "Zelvos" poilsiavietę puošiančios skulptūros, kaip vyksta kūno kalbos stovykla ar kaip mokoma brailio rašto. 

Knygos viršelis - atskira istorija su dviem paslaptimis. Pirmoji - tai apskritimais brailio raštu užrašyta santrumpa "LASS", kurią galima pamatyti pavertus knygą šonu. Antroji - tai apskritimuose esančios nuotraukos. Kai kurios jų - ryškios, kai kurios - blausios, kai kuriuose apskritimuose matyti tik šešėliai, o vienas - visai juodas. Jos atskleidžia skirtingą žmonių regėjimą - nepaisydami jo stiprumo, buvimo ar nebuvimo, galime dirbti kartu ir eiti į bendrą tikslą. 

Knygą "Prikelti atmintį" išleido VšĮ LASS respublikinis centras, atspausdino UAB "Petro ofsetas". Leidinio korektorė - Aldona Mačionienė, maketuotojas - Sergejus Mechas. Knygoje panaudotos Vytauto Gendvilo, Linos Puodžiūnienės, Juozo Valentukevičiaus, Romualdo Požerskio ir daugelio kitų nuotraukos (dalis jų - iš asmeninių LASS narių archyvų). Leidinys išleistas 300 egz. tiražu padidintu šriftu. Knygą galima rasti Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir jos filialuose, LASS regionų dienos centruose bei filialuose. Leidinys neparduodamas.  

Ačiū visiems, kurie dalinosi nuotraukomis, pasakojimais, įžvalgomis. Ačiū tėvams, leidusiems publikuoti vaikų fotografijas. Ačiū visiems, kurie kūrė ir tebekuria LASS istoriją. Į šią knygą įdėtas daugelio žmonių nuoširdus ir kruopštus darbas. "Tai daugiaplanės ir intensyvios paskutiniųjų dvidešimties metų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos bei ištikimiausių jos bičiulių ir partnerių veiklos metraštis", - kelionei laiku skaitytojus ruošia sudarytojas Alvydas Valenta. Visa kūrybinė leidinio komanda linki Jums gero skaitymo! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]